Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Σ. Αντιμάντο

Δρόμοι κρασιού στην Ελλάδα

Τα δώρα του Διονύσου

Στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, η αμπελοοινική παράδοση είναι ιδιαίτερα πλούσια. Το κρασί – το δώρο του θεού Διονύσου - δεν είναι συνδεδεμένο μόνο με τις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα, αλλά και με τη θρησκευτική και λαϊκή παράδοση και με την πολιτιστική του κληρονομιά. Για τη διατήρηση και την ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς αναπτύχθηκε μία ειδική μορφή Αγροτουρισμού, οι Δρόμοι του Κρασιού, που σας προτείνει να ακολουθήσετε μία προσεκτικά επιλεγμένη διαδρομή, η οποία διασχίζει τα πιο γραφικά σημεία μιας αμπελουργικής ζώνης και να επισκεφτείτε επιλεγμένες οινοπαραγωγικές μονάδες, να δοκιμάσετε τα τοπικές ποικιλίες και κρασιά συνοδευμένα από παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής και να περιηγηθείτε σε παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία κ.ά.
Πρόκειται για μια μορφή τουρισμού απόλυτα εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον και άριστα οργανωμένη, που στοχεύει στην ουσιαστική γνωριμία με τον κάθε τόπο, μέσα από την παράδοση της αμπελουργίας και της οινοποιίας. Κατά μήκος των διαδρομών, εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί και ξενοδοχεία, προσφέρουν ποιοτική φιλοξενία και συμπληρώνουν τη γνωριμία με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.


Αμπελουργικές και Οινοποιητικές περιοχές στην Ελλάδα

Το κρασί, όπως παλαιότερα το μετάξι, έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη γεωγραφία. Οι δρόμοι του κρασιού στην Ελλάδα διέρχονται μέσα από τις σημαντικότερες αμπελουργικές και οινοποιητικές περιοχές. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στον ταξιδιώτη να απολαύσει εξαιρετικά κρασιά, μικρής παραγωγής, βιολογικής καλλιέργειας, βραβευμένα και καταξιωμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς, ακριβώς στον τόπο παραγωγής τους. Η γνωριμία με τον κόσμο του κρασιού είναι μια βαθιά μυσταγωγική εμπειρία, που επιτρέπει στον άνθρωπο να εκτιμήσει ακόμα περισσότερο αυτό το εκλεκτό προϊόν.

Οι δρόμοι κρασιού της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα της Μακεδονίας συμπεριλαμβάνουν την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Πέλλα, τη Φλώρινα, την Καστοριά, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, την Ημαθία και την Πιερία. Στη Θράκη διέρχονται από τον Έβρο, τη Σαμοθράκη, τη Ροδόπη και την Ξάνθη. Στη Θεσσαλία συμμετέχουν στο δίκτυο του κρασιού η Λάρισα, η Μαγνησία, οι Βόρειες Σποράδες, η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Από την Ήπειρο συμμετέχουν τα Ιωάννινα, η Άρτα, η Πρέβεζα και η Θεσπρωτία. Στα Ιόνια νησιά οι δρόμοι του κρασιού περιλαμβάνουν την Κέρκυρα, τους Παξούς, τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο.
Στη Στερεά Ελλάδα συμμετέχουν η Αιτωλοακαρνανία, η Φωκίδα, η Ευρυτανία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Σκύρος και η Αττική. Στην Πελοπόννησο ανήκουν στους δρόμους του κρασιού η Κορινθία, η Αχαΐα, η Ηλεία, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αρκαδία, η Αργολίδα και τα Κύθηρα. Από τα νησιά του Αιγαίου συμμετέχουν η Λέσβος, η Λήμνος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, όλα τα Δωδεκάνησα, όλες οι Κυκλάδες και, βέβαια, η Κρήτη.


Ταξίδι στα χρώματα και στα αρώματα του κρασιού

Ο οινικός τουρισμός προσφέρει πρώτα και κύρια μια άμεση επαφή με τη φύση αλλά και τις καλλιεργητικές πρακτικές. Με οδηγό το άρωμα του κρασιού, απολαύστε αξέχαστες διαδρομές σε κατάφυτους αμπελώνες. Δοκιμάστε κλασικές ή νέες «ετικέτες» στα γεμάτα κελάρια των φροντισμένων τοπικών οινοποιείων και αφεθείτε στη γλυκιά ευφορία του μαγικού κόσμου του κρασιού. Μέσα στη γαλήνια ελληνική φύση, με ένα ποτήρι κόκκινο, άσπρο ή ροζέ κρασί, με θαυμάσια αρώματα να πλανιούνται στην ατμόσφαιρα, η ζωή αποκτά την πραγματική σημασία των απλών --πόσο, όμως-- πολύτιμων απολαύσεων.

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν»
έλεγαν οι πρόγονοί μας και εδώ είναι σίγουρα ο ιδανικός τόπος για να το κάνετε πράξη!

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Δρόμοι κρασιού Χαλκιδικής

Επισκεφτείτε τη Χαλκιδική για να απολαύσετε τη μοναδική διαδρομή των δρόμων του κρασιού της, τα φημισμένα της οινοποιεία, τους απέραντους αμπελώνες της.

Μουσεία Ελιάς και Λαδιού

Η ελιά, ως δέντρο και ως καρπός, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τον τόπο μας και γενικότερα με την Μεσογειακή λεκάνη.