Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Δρόμοι κρασιού Χαλκιδικής

Επισκεφτείτε τη Χαλκιδική για να απολαύσετε τη μοναδική διαδρομή των δρόμων του κρασιού της, τα φημισμένα της οινοποιεία, τους απέραντους αμπελώνες της! Γευτείτε τα αγαπημένα σας κρασιά στο χώρο που παράγονται, συνοδεύοντας τις οινικές περιπλανήσεις σας με γευσιγνωσία τοπικών συνταγών από υψηλής ποιότητας ντόπια προϊόντα. Οι δρόμοι του κρασιού Χαλκιδικής - μια από τις πολλές διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας - περιλαμβάνει αμπελοτόπια και οινοποιεία στα δυτικά του νομού, με επίκεντρο την περιοχή της Καλλικράτειας, τη Σιθωνία, το Άγιο Όρος (στις βόρειες πλαγιές του όρους Χολομώντα), την Αρναία και τη Μαραθούσα, καθώς και τις περιοχές της Τρίγλιας και της Παναγίας.

Ξεκινήστε τη διαδρομή σας από τον οικισμό του Αγίου Παύλου, μια περιοχή κατάφυτη από αμπελώνες. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το σπήλαιο των Πετραλώνων, όπου ανακαλύφθηκε ο «Αρχάνθρωπος», ο σκελετός του αρχαιότερου ανθρώπου στην Ευρώπη. Συνεχίστε στη δυτική πλευρά της Σιθωνίας, όπου οι κατάφυτες πλαγιές του Μελίτωνα κατηφορίζουν για να σμίξουν με τα κρυστάλλινα νερά του Τορωναίου κόλπου. Σημειώστε ότι ο αμπελώνας των "Πλαγιών του Μελίτωνα" είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και αποτελεί μοντέλο βιολογικής αμπελουργίας. Ανηφορίστε στην ορεινή Χαλκιδική, σ’ ένα από τα πιο γραφικά χωριά της ορεινής Χαλκιδικής, την Αρναία, για να φτάσετε μέχρι το Άγιο Όρος, στη Χρωμίτσα.

Ο αμπελώνας της Χαλκιδικής δίνει τους οίνους ΠΓΕ Χαλκιδική (Τοπικός Οίνος Χαλκιδικής), ενώ ειδικότερα ο αμπελώνας της Σιθωνίας, παράγει τους οίνους ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πλαγιές Μελίτωνα και ΠΓΕ Σιθωνία (Τοπικός Οίνος Σιθωνίας) και ο αμπελώνας του Αγίου Όρους τους οίνους ΠΓΕ Άγιο Όρος (Αγιορείτικος Τοπικός Οίνος).

Οι εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες επιτρέπουν σε εκλεκτές ελληνικές ποικιλίες όπως Ασύρτικο, Αθήρι, Μαλαγουζιά και Ροδίτης, να «δίνουν» λευκούς οίνους υψηλής ποιότητας. Μεταξύ των ερυθρών, το περίφημο ελληνικό Λημνιό, που αναφέρεται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη, αναμφισβήτητα ξεχωρίζει.

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Αγροτουρισμός

Οικολογία∙ επαφή με τη φύση, τις αγροτικές εργασίες, την τοπική γαστρονομία, τα πολιτισμικά στοιχεία του τόπου∙ καθαρός αέρας, απλότητα, ηρεμία∙ ζεστή φιλοξενία… είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα του αγροτουρισμού, της εναλλακτικής μορφής τουρισμού, που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γίνει ένα με τη μάνα γη και τους ανθρώπους της.