Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Πλακόστρωτα δρομάκια με πετρόχτιστα παραδοσιακά κτίρια με φυτά στους τοίχους και έναν πύργο με ρολόι στο βάθος. Λιακάδα.

Περιήγηση στα Μεστά

Tο μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Χίου

Ανακαλύψτε τα Μεστά, το πανέμορφο αυτό μεσαιωνικό μαστιχοχώρι της νότιας Χίου! Μόλις διαβείτε την «Πόρτα του Καπετάνιου», όπως ονομάζεται η  κεντρική πύλη του χωριού, θα νιώσετε τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα να σας κατακλύζει… Η εικόνα που θα αντικρίσετε είναι εντυπωσιακή: τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς κενά, ενώ επικοινωνούν μεταξύ τους με τις λεγόμενες «βότες» που δημιουργούν καμάρες πάνω από τα στενοσόκακα. Λέγεται ότι χάρη στην αρχιτεκτονική αυτή μπορεί κάποιος να γυρίσει ολόκληρο το χωριό περπατώντας στις στέγες, χωρίς να πατήσει καθόλου στο έδαφος! Αυτό βοηθούσε κάποτε τους κατοίκους να συγκεντρώνονται γρήγορα στον κεντρικό πύργο των Μεστών, το τελευταίο καταφύγιο σε περίπτωση κινδύνου!

Στη θέση του σήμερα βρίσκεται η μεγαλύτερη εκκλησία της Χίου, ο Νέος Ταξιάρχης. Ολόκληρο το χωριό θυμίζει λαβύρινθο. Χαθείτε στα στενά καλντερίμια με τις πετρόκτιστες οχυρώσεις, τις καμάρες και τα τόξα που σαν γέφυρες ενώνουν τα αντικριστά σπίτια… Προχωρώντας στο λαβύρινθο των σκεπαστών στενών θα καταλήξετε στην κεντρική πλατεία, το «Λιβάδι». Καφενεία και ταβερνάκια κάτω από τη σκιά των ψηλών δέντρων σας καλούν να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας παραδοσιακές χιώτικες λιχουδιές με βάση τη μαστίχα ή μια «σουμάδα», ένα ποτό συνδεδεμένο με τις χαρές του γάμου.

Μην περιμένετε, λοιπόν: ταξιδέψτε πίσω στο χρόνο και αφήστε τις τοπικές γεύσεις και τα αρώματα να αιχμαλωτίσουν τις αισθήσεις σας!