Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Π. Μεράκος
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Ιερά Προσκυνήματα

Κατά την περιήγησή σας στην Ελλάδα αφήστε το θρησκευτικό συναίσθημα να σας οδηγήσει σε τόπους λατρείας της ορθόδοξης πίστης, φορτισμένους με σπουδαίες αναφορές ιερότητας από τους αρχαίους ακόμη χρόνους.

Στη χώρα μας τα μνημεία της ορθοδοξίας, αρμονικά ενταγμένα στην ανόθευτη φύση, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, αναρίθμητες παλαιοχριστιανικές και βυζαντινές βασιλικές εκκλησιές καθώς και χιλιόχρονα μοναστήρια σας ταξιδεύουν ανά τους αιώνες.

Σπονδή στο Θείο μεγαλείο

Σε χώρους ιερούς η πνευματικότητα και η παράδοση συνδιαλέγονται με έναν τρόπο μοναδικό. Ας γίνουμε συνοδοιπόροι στα μονοπάτια τής ευλάβειας για να:

  • Να θαυμάσουμε εντυπωσιακές τοιχογραφίες και αγιογραφίες, λεπτοδουλεμένα τέμπλα, πανύψηλα καμπαναριά, περίτεχνα ψηφιδωτά, αυτοκρατορικά σύμβολα, σπάνια ιερατικά κειμήλια, λαμπρά δείγματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης. Ένα σπάνιο πολιτιστικό καταπίστευμα του παρελθόντος που μαρτυρά την αφοσίωση στην παράδοση και τη συνεκτική σχέση μεταξύ Τέχνης και Θρησκείας.
  • Να προσκυνήσουμε ιερά λείψανα αγίων και θαυματουργές εικόνες σε ταπεινά μονόχωρα ξωκλήσια, αλλά και σε μεγαλοπρεπείς βυζαντινούς ναούς.
  • Να αισθανθούμε εσωτερική γαλήνη και ανάταση ψυχής σ’ ένα από τα πολλά μοναστήρια. Θεμελιωμένα σε δασωμένες πλαγιές και σε εύφορες πεδιάδες ή γαντζωμένα σε απόκρημνα βράχια πάνω από τη θάλασσα – άρρηκτα συνδεδεμένα, τα περισσότερα, με την ιστορία μας– μεταλαμπαδεύουν έως τις ημέρες μας τέχνες, όπως η βυζαντινή αγιογραφία, η προστασία και συντήρηση αρχαίων κειμηλίων, η κηροπλαστική, η εκκλησιαστική κεντητική…
  • Να ανακαλύψουμε τους πολύτιμους θησαυρούς της ορθόδοξης πίστης στα εκκλησιαστικά μουσεία. Τα μεγάλα βυζαντινά μουσεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Ιωάννινα, Καστοριά κ.ά. θα σας συναρπάσουν με τον πλούτο και την ποιότητα των ανυπέρβλητων εκθεμάτων τους.
  • Να χαρούμε τη φιλοξενία των μοναχών, αλλά και την ονομαστή μοναστηριακή κουζίνα, στους φροντισμένους ξενώνες και τα αρχονταρίκια.
  • Να βιώσουμε την κατανυκτική ατμόσφαιρα των μεγάλων θρησκευτικών εορτών και να ακολουθήσουμε το τελετουργικό μιας τοπικής πανήγυρης, με έθιμα βαθιά ριζωμένα στους αιώνες.

Με οδηγό την πίστη…

Ανάμεσα στα μείζονα θρησκευτικά κέντρα της Ελλάδας συγκαταλέγονται η μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους, τα εντυπωσιακά μοναστήρια των Μετεώρων, το Σπήλαιο της Αποκάλυψης και η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, οι περιοχές όπου κήρυξε ο Απόστολος Παύλος, καθώς και τα προσκυνήματα στην Παναγία της Τήνου, στην Παναγία Σουμελά, στην Παναγία Εκατονταπυλιανή και στο Μοναστήρι του Πανορμίτη στην ακριτική Σύμη.

Κορωνίδα όλων των θρησκευτικών εορτασμών στην Ελλάδα είναι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Υποβλητικά δρώμενα, λαϊκές παραδόσεις και παμπάλαια τοπικά έθιμα συνθέτουν ένα μωσαϊκό μοναδικών εμπειριών. Ο εορτασμός του Πάσχα, ιδιαίτερα, συνοδεύεται από υποβλητικές θρησκευτικές εκδηλώσεις και ένα εντυπωσιακό τελετουργικό που αξίζει να το ακολουθήστε στην Κέρκυρα, στην Πάτμο, στη Σκιάθο, στη Σύρο, στο Λεωνίδιο, στο Βροντάδο της Χίου κ.ά. Καθόλου, όμως, δεν υπολείπεται σε ευλάβεια το επονομαζόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού», ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, εορτή ιδιαίτερα δημοφιλής, με πλήθος δρώμενων σε κάθε γωνιά της χώρας. Όπου κι αν σας βγάλει ο δρόμος ετούτη τη μέρα, σίγουρα θα βρείτε και μια εκκλησιά που θα πανηγυρίζει την Παναγιά της.

Ακόμη, σημαντικοί άγιοι του Ορθόδοξου αγιολογίου, συχνά πολιούχοι πόλεων ή χωριών, τιμώνται με ιδιαίτερη λαμπρότητα την ημέρα της εορτής τους με μικρά ή μεγάλα θρησκευτικά πανηγύρια.

Είτε ως προσκυνητές είτε ως εξερευνητές τόπων και μνημείων, επισκεφτείτε στην Ελλάδα τους ιδιαίτερους αυτούς χώρους, όπου ο Άνθρωπος κοίταξε κάποτε ψηλά αναζητώντας τη Θεϊκή Αρχή. Και έπειτα την ανακάλυψε στην ίδια την ψυχή του!