Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Άποψη από τον εξωτερικό χώρο του μουσείου που περιβάλλεται από δένδρα
Χ. Κακαρούχας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ταξίδι στην αρχαία ιστορία της γοητευτικής πρωτεύουσας του Βορρά.

Το κουβάρι του χρόνου ξετυλίγεται μαγικά στις αίθουσες του μουσείου, αποκαλύπτοντας πολύτιμους θησαυρούς από χρυσό, μοναδικά έργα τέχνης, αλλά και απλά, καθημερινά αντικείμενα από την προϊστορική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα. Ακολουθείστε το…

Προϊστορική Μακεδονία

Η περιήγησή μας ξεκινά με μια βουτιά στο παρελθόν, η οποία φτάνει τα 200.000 χρόνια π.Χ. Ελάτε να γνωρίσουμε τον τρόπο ζωής του προϊστορικού ανθρώπου, να παρατηρήσουμε τα πρώτα αγγεία που κατασκεύασε -ανάμεσά τους κι ένα προϊστορικό θήλαστρο (μπιμπερό)- να θαυμάσουμε τα κοσμήματα που φορούσε και να μάθουμε τα πάντα για το προϊστορικό νοικοκυριό μέσα από την οπτικοακουστική εγκατάσταση (installation) της έκθεσης.

Highlights: Τα εκμαγεία τμημάτων κρανίων του «μακεδονικού ουρανοπιθήκου» και του περίφημου κρανίου των Πετραλώνων από το 200.000 π.Χ.!

Tip: Θέλετε κι άλλες πληροφορίες για τα εκθέματα; Μη διστάσετε να ανοίξετε τα μικρά συρτάρια κάτω από τις προθήκες με επιπλέον πληροφοριακό υλικό για τους λάτρεις της Προϊστορίας!
Προς τη γένεση των Πόλεων

Ανακαλύψτε τα ευρήματα των πρώτων οικισμών της εποχής του Σιδήρου στην περιοχή από τον Άθωνα ως τον Όλυμπο και παρακολουθείστε την πορεία από τις πρώιμες προσπάθειες πολεοδομικού σχεδιασμού μέχρι τη γένεση των αρχαίων πόλεων.

Στο βασίλειο της Μακεδονίας

Γνωρίστε τα πάντα για την οικονομία, την πολιτική και κοινωνική οργάνωση, τη θρησκεία, την τέχνη και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της αρχαίας Μακεδονίας από τα αρχαϊκά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.

Highlight: Η μαρμάρινη επιτύμβια στήλη της νέας με το περιστέρι από τη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, ένα πραγματικό αριστούργημα της κλασικής τέχνης. Η έκφρασης θλίψης στο πρόσωπο του κοριτσιού είναι βέβαιο πως θα σας συγκινήσει…

Μη χάσετε την ευκαιρία να ακούσετε μια αρχαία μελωδία μετά τη μεταγραφή των μουσικών συμβόλων επιγραφής του 3ου αι. π.Χ. από τα Βρασνά της Θεσσαλονίκης!

Tip: Αν επισκεφτείτε το Μουσείο με τη συνοδεία των μικρών μας φίλων θυμηθείτε πριν την επίσκεψή σας να τυπώσετε το επιτραπέζιο «φιδάκι» και μετατρέψτε τη μέρα σας σε μια διασκεδαστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους!

Θεσσαλονίκη Μακεδονίας Μητρόπολις

Περιηγηθείτε στα ρωμαϊκά μνημεία της πόλης και γνωρίστε τα πρόσωπα που σημάδεψαν την ιστορία της: από τη γυναίκα του Κάσσανδρου, Θεσσαλονίκη, που της χάρισε το όνομά της, μέχρι το Μ. Αλέξανδρο και τους ρωμαίους αυτοκράτορες που πέρασαν από αυτή και αναμφισβήτητα τη σημάδεψαν!

Highlight: Το υπέροχο ψηφιδωτό δάπεδο με την παράσταση της Αριάδνης στη Νάξο του 3ου αι. μ.Χ, καθώς και τα κομψά γυάλινα μυροδοχεία σε σχήμα πουλιού στην διπλανή προθήκη.

Tip: Παρατηρείστε το μεγαλόπρεπο άγαλμα του Οκταβιανού Αυγούστου, χαρακτηριστικό δείγμα της «αυτοκρατορικής προπαγάνδας» κατά τη ρωμαϊκή εποχή, ο οποίος παρουσιάζεται ως νεαρός άντρας που θυμίζει ολύμπιο θεό, απέχοντας κατά πολύ από την πραγματική του εικόνα.

Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος

Περιηγηθείτε στον εξωτερικό χώρο του μουσείου ανάμεσα στα ταφικά μνημεία, τις σαρκοφάγους και τους βωμούς, που βρέθηκαν στο δυτικό και ανατολικό νεκροταφείο της αρχαίας Θεσσαλονίκης και επισκεφτείτε την αναπαράσταση μιας ρωμαϊκής κατοικίας με αυθεντικά ψηφιδωτά δάπεδα.

Ο χρυσός των Μακεδόνων

Επισκεφτείτε την πιο εντυπωσιακή έκθεση του μουσείου με τη μεγαλύτερη συλλογή χρυσών μακεδονικών στεφανιών στον κόσμο! Ανακαλύψτε αυτά τα περίτεχνα, γεμάτα ευαισθησία, έργα της αρχαίας ελληνικής χρυσοχοΐας, καθώς και τα μυστικά των κατόχων τους!

Highlights: Μπορεί η έκθεση να είναι αφιερωμένη στο χρυσό, όμως το πιο διάσημο εύρημα είναι ο χάλκινος κρατήρας του Δερβενίου με μια μοναδικής έμπνευσης απεικόνιση του Ιερού Γάμου του θεού Διονύσου με την Αριάδνη. Το αγγείο, αν και μοιάζει ολόχρυσο, αποτελείται από ένα κράμα χαλκού με κασσίτερο και δεν περιέχει ίχνος χρυσού!

Tip: Ξέρατε ότι όταν ο χρυσός μένει θαμμένος στο χώμα για χιλιάδες χρόνια ανεβαίνουν τα καράτια του; Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο χρυσός της έκθεσης είναι 24 καρατίων.

Μακεδονία, από τις ψηφίδες στα pixels

Αγγίξτε (ή φυσήξτε) τις διαδραστικές οθόνες της έκθεσης και δοκιμάστε τη συναρπαστική εμπειρία ενός ταξιδιού στο χώρο και στο χρόνο από τις ψηφίδες του παρελθόντος έως τα pixels της ψηφιακής εποχής. Πάρτε μια γεύση!

Πού βρίσκονται όλα αυτά;

Στην καρδιά της πόλης (Μαν. Ανδρόνικου 6), σε διατηρητέο κτήριο του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία του μοντερνισμού στην Ελλάδα. Το μουσείο απέχει μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από την πλατεία Αριστοτέλους. Μπορείτε, ωστόσο, να το επισκεφτείτε χρησιμοποιώντας τις λεωφορειακές γραμμές 7, 10, 11, 12, 31, 39, 58 και την πολιτιστική (λεωφορειακή) γραμμή 50.

Extra tip!
Μετά την επίσκεψή σας, απολαύστε τον καφέ σας στη σκιά των πλατανιών στο καφέ του μουσείου, δίπλα στο αίθριο των γλυπτών.