Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
3 MIN
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δωδεκάνησα, Νήσος Πάτμος, Xώρα Πάτμου

Ανακάλυψα ξανά το νησί των παιδικών μου χρόνων, πολλά χρόνια αφότου επέστρεψα στην Ελλάδα, ύστερα από σπουδές στο εξωτερικό. Αν και ταξιδεύουμε και σε άλλα νησιά, κατέληξα στο ότι η Πάτμος, η Χώρα της Πάτμου, είναι τόπος ευλογημένος. Σήμα κατατεθέν το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, συγκρότημα του 1088, που δεσπόζει στον οικισμό και αποτελεί δείγμα μοναδικής αρχιτεκτονικής και φυσικής ομορφιάς. Από το μέρος αυτό, κατάγεται η οικογένεια της μητέρας μου και θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πως αυτός είναι και ο λόγος που η Πάτμος αποτελεί το πλέον αγαπημένο μου μέρος από όλη την Ελλάδα.

Ωστόσο, πολλοί ακόμα λόγοι καθιστούν τη Χώρα της Πάτμου ιδιαίτερα ξεχωριστή, που αντιστάθηκε και συνεχίζει να αντιστέκεται στις «επιθετικές» διαθέσεις της, κακώς, εννοούμενης «ανάπτυξης». Τα καραβάνια των τουριστών από τις κρουαζιέρες μένουν άναυδα στην πρώτη εικόνα του οικισμού, στολισμένου με σπίτια σαν κατάλευκα κάστρα και μαγεύονται από τη φοβερή θέα προς το λιμάνι και από το Μοναστήρι που δεσπόζει στην καρδιά του οικισμού. Έστω και η μισή ώρα που αφιερώνουν στη Χώρα, με μια «express» συνήθως ξενάγηση, είμαι σίγουρη ότι είναι αρκετή για να συμπεριληφθεί στις εμπειρίες από τα μέρη που θα περιγράφουν σαν μοναδικά, όταν επιστρέψουν στη χώρα τους. Τον Αύγουστο ή μάλλον για να είμαι ακριβής, από 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου, η Χώρα είναι ένα πολύβουο μελίσσι! Είναι το must μέρος για αρκετούς ξένους και Έλληνες καλλιτέχνες και επιχειρηματίες, που καταφθάνουν στο νησί και καταλαμβάνουν τα σπίτια της Χώρας. Οι λάτρεις της κοσμικής, κοσμοπολίτικης ζωής, πρέπει να επισκεφθούν τη Χώρα την εποχή αυτή. Αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενηθεί σε κάποιο σπίτι στη Χώρα, μπορεί να επιλέξει ένα άλλο μέρος του νησιού. Εξάλλου, η Πάτμος είναι τόσο μικρή που σε όποιο σημείο και αν βρίσκεσαι, η Χώρα απέχει μόνο 4-10 χιλιόμετρα!

Για εμένα, η καλύτερη εποχή για την Χώρα είναι η άνοιξη, εάν θέλεις να συνδυάσεις την επίσκεψη στο νησί και ταυτόχρονα να γνωρίσεις τα τόσο ενδιαφέροντα ήθη και έθιμα που το χαρακτηρίζουν, δεν υπάρχει καλύτερη εποχή από το Πάσχα. Παρότι το παραδοσιακό για την κυρίως Ελλάδα «αρνί στη σούβλα» δεν συνηθίζεται στο νησί, το Πάσχα στην Πάτμο είναι ξεχωριστό. Ξεκινάει από την αναπαράσταση του επιταφίου στην πλατεία του οικισμού την Μεγάλη Πέμπτη και κορυφώνεται με τις θρησκευτικές τελετές στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Εκεί, η βυζαντινή μουσική και η κατάνυξη, είναι παράδοση εκατοντάδων ετών και με ευλάβεια ακολουθείται από τους μοναχούς μέχρι σήμερα. Την Κυριακή του Πάσχα νοικιάζουμε καΐκι και κάνουμε συνήθως ένα από τα πρώτα μας ταξίδια της χρονιάς, σε εκείνη τη μεριά του Αιγαίου.

Μόλις 12 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Πάτμου, απέχει ένα από τα αγαπημένα μου μέρη στο Αιγαίο, το Μαράθι. Στη ταβέρνα, το ψωμί είναι σπιτικό, το φαγητό μαγειρεμένο με ντόπια υλικά και γλυκό είναι φυσικά κι αυτό σπιτικό. Τα δωμάτια για ενοικίαση πάνω από το εστιατόριο είναι λιγοστά. Εάν το καλοκαίρι είσαι τυχερός να βρεις κάποιο δωμάτιο διαθέσιμο, πρέπει να «χάσεις» το καραβάκι της γραμμής για την επιστροφή στην Πάτμο για να περάσεις εκεί ένα βράδυ. Το σούρουπο στο Μαράθι, με παρέα, κρασί και τάβλι ή σκάκι στην παραλία, δεν θα το ξεχάσεις ποτέ. Κλείσε το κινητό σου, ξέχασε τα social media και ζήσε αυτό το όνειρο με παρέα ή μόνος.

ΕΛΙΝΑ ΔΑΛΛΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ