Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Αρχαίο άγαλμα χωρίς κεφάλι με θέα την πόλη της Ελευσίνας και στο βάθος το λιμάνι

Ελευσίνα

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΔΕΥ 39 °C
  • ΤΡΙ 38 °C
  • ΤΕΤ 38 °C
  • ΠΕΜ 37 °C
  • ΠΑΡ 36 °C
  • ΣΑΒ 36 °C

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Μια πόλη γεμάτη μυστήριο

Η Ελευσίνα σε απόσταση 20 χλμ από την Αθήνα, είναι γνωστή για την αρχαία αλλά και τη σύγχρονη βιομηχανική της ιστορία. Στην αρχαιότητα υπήρξε για 2000 χρόνια (1600 πχ-400 μχ) μια από τις πέντε ιερές πόλεις με τα Ελευσίνια Μυστήρια να προσελκύουν προσκυνητές από όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Εδώ άλλωστε γεννήθηκε ο μεγάλος τραγικός ποιητής Αισχύλος.

Σήμερα, ο ανυποψίαστος επισκέπτης δεν μπορεί να φανταστεί το ένδοξο παρελθόν της, την ιστορία της, τη μυθολογία που αφορά στους τοπικούς θεούς, τις θεότητες και τη λατρεία τους.

Τα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ, προς τιμή του Αισχύλου, από το 1975 είναι η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Ελευσίνας και πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο, την ίδια περίοδο που κατά την Αρχαιότητα πραγματοποιούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια. Ο λόφος των αρχαιοτήτων και το Μουσείο ευρίσκονται στο κέντρο της πόλης, ενώ η Ιερά Οδός που συνέδεε την Ελευσίνα με την Αθήνα διασχίζει την πόλη και τα ίχνη της διατηρούνται και σήμερα.

Τα Ελευσίνια Μυστήρια

Ονομάζονταν μυστήρια διότι υπήρχε έντονος μυστικισμός, που κάλυπτε τα πιο σημαντικά στάδια τους. Έτσι, πολύ λίγα γνωρίζουμε σήμερα σχετικά με τη λατρεία της Δήμητρας που διήρκεσε 15 αιώνες με χιλιάδες μυημένους. Τα Μεγάλα Ελευσίνια Μυστήρια άρχιζαν στην Ελευσίνα, την αφετηρία μιας εντυπωσιακής πομπής που κατευθυνόταν στην Αθήνα, με επικεφαλής την ιέρεια και τα ιερά σύμβολα λατρείας της Δήμητρας. Τα Μυστήρια τελείωναν με τελετές προς τιμήν των νεκρών και στη συνέχεια οι Αθηναίοι μπορούσαν να επιστρέψουν στην πόλη τους. Τα Ελευσίνια Μυστήρια καταργήθηκαν τον 4ο αι. μ.Χ. από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο.
ME IX
Από Αθήνα μέσω απο την Λεωφόρο Αθηνών η διαδρομή διαρκεί 40 λεπτά.Απο Θεσσαλονικη μέσω ΠΑΘΕ(Αθήνα-Θεσ/νίκη)προς Θήβα και παίρνετε την έξοδο προς Αισχύλου για Ελευσίνα η διαδρομή διαρκεί 5 ώρες.

Άλλοι προορισμοί

ΑΤΤΙΚΗ