Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Περιήγηση στo Μανδράκι της Νισύρου

Κτισμένο αμφιθεατρικά στο λόφο που δεσπόζει το Ενετικό Κάστρο και το μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιανής, το Μανδράκι, λιμάνι και πρωτεύουσα της Νισύρου, θα σας κλέψει αμέσως την καρδιά! Περιηγηθείτε στα όμορφα σοκάκια του και τις πλατείες με τα καταπληκτικά βοτσαλωτά δάπεδα (πιο χαρακτηριστική, η πλατεία Δελφινιών) και τις πολύχρωμες λουλουδιασμένες αυλές.

Παρατηρείστε τα άσπρα ή χρωματιστά διώροφα σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια, χτισμένα από ηφαιστειακά πετρώματα και ελαφρόπετρα. Στο Μανδράκι μπορείτε να βρείτε προτάσεις για νυχτερινή διασκέδαση στα cafe-bars, δίπλα στη θάλασσα,καθώς και τις πιο αξιόλογες προτάσεις διαμονής ενώ σε απόσταση 1,5 χλμ. από το Μανδράκι βρίσκεται η πηγή των Λουτρών γνωστή για τα νατροχλωριο-θειούχα νερά της με μέγιστη θερμοκρασία 46ºC.

Κατά την παραμονή σας στο Μανδράκι μην παραλείψετε να ανεβείτε στο Κάστρο των Ιωαννιτών. (1315). Στα τείχη του, θα δείτε τους θυρεούς των Μεγάλων Μαγίστρων που το έχτισαν. Στο Κάστρο βρίσκεται και η Παναγία Σπηλιανή (18ου αι.), ονομαστή μονή σε όλα τα γύρω νησιά για τη θαυματουργή εικόνα που βρίσκεται στο καθολικό της. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου μεταξύ άλλων εκτίθενται ευρήματα και φωτογραφίες από την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή Νίσυρο, από την προϊστορική εγκατάσταση στην ηφαιστειογενή νησίδα Γυαλί, που μπορείτε να δείτε ή επισκεφθείτε απέναντι ακριβώς από τη Νίσυρο, και από τη νεκρόπολη της αρχαίας πόλης (αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική περίοδο). Επίσης, αλλό ένα Μουσείο που μπορείτε να επισκεφθείτε στο Μανδράκι είναι το Λαογραφικό Μουσείο (στεγάζεται σε αρχοντικό του 18ου αι.), που φιλοξενεί παραδοσιακά σκεύη, φορεσιές και χειροποίητα κεντήματα από το νησί.

Οπωσδήποτε, κατά την παραμονή σας στο νησί θα περάσετε από την πλατεία της «Ηλικιωμένης», σημείο συνάντησης επισκεπτών και κατοίκων, όπου σας προτείνουμε να ξεδιψάσετε από την περιήγησή σας στο Μανδράκι, δοκιμάζοντας ντόπια σουμάδα και κανελάδα. Μπορείτε να ρίξετε μια βουτιά στην παραλία Χοχλάκοι, με το μοναδικό άγριο τοπίο με μαύρα ηφαιστειακά βότσαλα, βράχια και τη σπηλιά κάτω από την Παναγία την Καστριανή, αλλά και να χαλαρώσετε στα δημοτικά ιαματικά λουτρά, που βρίσκονται στη θέση «Θερμά» ή «Λουτρά», 1 χλμ. από το Μανδράκι.
Αξίζει επίσης να ανεβείτε στο  Παλαιόκαστρο, την αρχαία ακρόπολη της Νισύρου με τα σκουρόχρωμα κυκλώπεια τείχη της. Αποτελεί ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα (και επιβλητικά) αρχαία κτίσματα του Αιγαίου, λίγο έξω από το Μανδράκι. Το αρχαιότερο μνημείο πάνω στο Παλαιόκαστρο ανάγεται στην νεολιθική περίοδο, ενώ η ακρόπολη είναι κλασική. Η θέα προς το Μανδράκι θα σας κόψει την ανάσα όπως και η αίσθηση της απόλυτης γαλήνης!

Τέλος, μην παραλείψετε να δείτε τον υπέροχο τρούλο της Παναγίας της Ποταμίτισσας (1837) και να επισκεφθείτε το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, σε ωραία τοποθεσία, 5 χλμ. ΝΑ.

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Δρόμοι κρασιού Χαλκιδικής

Επισκεφτείτε τη Χαλκιδική για να απολαύσετε τη μοναδική διαδρομή των δρόμων του κρασιού της, τα φημισμένα της οινοποιεία, τους απέραντους αμπελώνες της.

Ρομαντικές Διακοπές

Στην Ελλάδα, μια χώρα στενά συνυφασμένη με την ιδέα του κάλλους, είναι λογικό οι έννοιες του έρωτα και του ρομαντισμού να φλερτάρουν με την εκπληκτική ομορφιά της ελληνικής γης.