Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Βόλτα με ποδήλατο στις ελληνικές πόλεις

Το ποδήλατο είναι ένα από τα πλέον κατάλληλα μέσα για να γνωρίσει κάποιος μία πόλη. Συνδυάζοντας την άσκηση με την εξερευνητική διάθεση, οι ποδηλάτες μπορούν να χαρούν τις ελληνικές πόλεις και να γνωρίσουν «μυστικά» περάσματα, αθέατα στους πολλούς. Ακόμα και στην καρδιά της Αθήνας, μια διαδρομή με το ποδήλατο προσφέρει μοναδικές εμπειρίες. Η περιήγηση γύρω από την Ακρόπολη και στον μεγάλο πεζόδρομο, μήκους 3 χλμ., του «αρχαιολογικού περιπάτου», οι διαδρομές στο Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο, αλλά και λίγο πιο έξω, στους κατάφυτους περιαστικούς ορεινούς όγκους του Υμηττού, της Πεντέλης και της Πάρνηθας, κατά μήκος της παραλιακής ζώνης των νοτίων προαστίων ή στο Άλσος Συγγρού στην Κηφισιά, υπόσχονται να γίνουν ξεχωριστή ανάμνηση.

Στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει μεγάλη ποδηλατική παράδοση, έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων, με συμβολικό κόμιστρο, έτσι ώστε οι επισκέπτες και οι κάτοικοι να μπορούν να χαρούν μια όμορφη διαδρομή αναψυχής, αλλά και να εξυπηρετηθούν στις μετακινήσεις τους.

Κάποιες πόλεις, όπως ο Βόλος, τα Χανιά, ο Πύργος, λόγω των εξαιρετικά ομαλών αστικών διαδρομών, προσφέρονται ιδιαίτερα για να τις χαρεί κάποιος με το ποδήλατο. Η Ιεράπετρα της Κρήτης φημίζεται για τις ποδηλατικές της διαδρομές. Από το κέντρο της πόλης προς τη μαγευτική αστική παραλία της Κάτω Μεράς, αλλά και στα κοντινά προάστια, όπως το Μύρτος, μπορεί κάποιος να συνδυάσει το κολύμπι με την ποδηλασία και να χαρεί μοναδικά τοπία.

Στην πόλη της Λάρισας έχουν διαμορφωθεί 12 χλμ. σηματοδοτημένων ποδηλατοδρόμων, οι οποίοι επεκτείνονται συνεχώς. Στο κέντρο της Λάρισας, την πλατεία Σάπκα, ο Δήμος παρέχει δωρεάν ποδήλατα για τις μετακινήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών· έτσι μπορούν οι ποδηλάτες να απολαύσουν τις υπέροχες διαδρομές από το κέντρο της πόλης προς τη συνοικία Ιπποκράτη και τις όχθες του Πηνειού ή προς τις συνοικίες Νεάπολη και Φιλιππούπολη.

Στα Τρίκαλα πολλοί κάτοικοι κυκλοφορούν με ποδήλατα μέσα στην πόλη. Αποτελεί μέρος της «κουλτούρας» της πόλης. Οι «Ποδηλάτες Τρικάλων» αποτελούν έναν εξέχοντα σύλλογο της πόλης με μεγάλη συμμετοχή, όχι μόνο σε αθλητικά γεγονότα, αλλά και στη συνολική αστική ζωή της όμορφης αυτής πολιτείας.

Στην Καρδίτσα ένα ευρύ δίκτυο αστικών και περιαστικών ποδηλατοδρόμων, με συνολικό μήκος 14 χλμ., δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της πόλης να περιηγηθούν με ποδήλατο. Ο δήμος ενοικιάζει δωρεάν ποδήλατα για τις μετακινήσεις στο κέντρο της Καρδίτσα. Από τις πιο ενδιαφέρουσες ποδηλατικές διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης και φτάνει ως το δάσος Παπαράντζας (ή «Χίλια Δέντρα»), 3 χλμ. ΝΔ.

Κάποιες άλλες ελληνικές πόλεις, όπως η Καβάλα, τα Ιωάννινα, η Σπάρτη, προσφέρουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό ποδηλασίας μέσα στην πόλη και ποδηλασίας υπαίθρου. Οι ποδηλάτες θα βρουν παντού συναρπαστικές διαδρομές· θα βρουν επίσης υποστήριξη από τα ποδηλατικά σωματεία. Όλον τον χρόνο διοργανώνονται ποδηλατικές εξορμήσεις και θεματικές διαδρομές, οι οποίες δίνουν την ευκαιρία να χαρεί κάποιος την αγαπημένη του συνήθεια, συντροφιά με άλλους ρέκτες των δύο τροχών. Στις ελληνικές πόλεις, με τις γραφικές γειτονιές και τους νεανικούς προορισμούς, οι ποδηλάτες δίνουν τη δική τους, ξεχωριστή νότα!

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Οικογενειακές διακοπές

Κάθε εποχή του χρόνου, η διαφορετικότητα και η ιδιαίτερη ποικιλία που χαρακτηρίζουν το ελληνικό τοπίο προσφέρουν πλήθος δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια.