Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Λ. Χαψής

Θαλάσσια πάρκα και ζωολογικοί κήποι

Στα παιδιά αρέσει πάντα να εξερευνούν τον κόσμο!

Τα θαλάσσια πάρκα και οι ζωολογικοί κήποι δημιουργούν πάντα όμορφες αναμνήσεις τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους. Μας προσκαλούν να γνωρίσουμε θαυμαστά πλάσματα της φύσης, ενώ τα παιδιά μαθαίνουν καθώς διασκεδάζουν. Αφιερώστε μία μέρα από τις διακοπές σας για να γνωρίσετε ευαίσθητα οικοσυστήματα, είδη προς εξαφάνιση, σπάνια πουλιά και άγρια ζώα και να ενημερωθείτε για τις δράσεις προστασίας τους. Μοιραστείτε με τα παιδιά την ομορφιά του κόσμου μας.
Αν βρεθείτε σε κάποιο από τα παρακάτω νησιά, επισκεφτείτε τα θαλάσσια πάρκα που σας προτείνουμε –αν πάλι βρίσκεστε στην Αθήνα, είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσετε τη ζωή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να μοιραστείτε όμορφες στιγμές με τα παιδιά σας και να χαλαρώσετε καθώς αυτά θα παίζουν, θα συμμετέχουν σε ειδικά προγράμματα ενημέρωσης ή θα παρακολουθούν κάποιο ντοκιμαντέρ.


Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος είναι διεθνώς συνυφασμένη με τη θαλάσσια χελώνα caretta caretta, καθώς αποτελεί το σημαντικότερο βιότοπο ωοτοκίας της στη Μεσόγειο. Στη προσπάθειά του για επιβίωση, το πανέμορφο αυτό είδος προς εξαφάνιση, βρίσκει καταφύγιο στον κόλπο του Λαγανά όπου μεταναστεύει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ταξιδεύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα από διάφορα μέρη της Μεσογείου.
Πολύτιμος σύμμαχός της, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, που ιδρύθηκε το 1999 με σκοπό τη διαφύλαξη και την προστασία της οικολογικής κληρονομιάς και της φυσικής ισορροπίας τόσο της θαλάσσιας όσο και της παράκτιας έκτασης, κατά μήκος της νότιας ακτής του νησιού.
Εκτεινόμενο από το ακρωτήρι Μαραθία μέχρι την παραλία του Γέρακα, καλύπτει τη θαλάσσια και τη χερσαία περιοχή του κόλπου του Λαγανά – όπου βρίσκονται και οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας –, καθώς και μια ζώνη γης που περιλαμβάνει τον υδροβιότοπο της λίμνης Κερίου, τα νησιά Στροφάδες και τις νησίδες Μαραθονήσι, Πεζούλο και Άγιος Σώστης, που μαζί με τις βορειότερες παραλίες (Γέρακας, Δάφνη, Καλαμάκι, Σεκάνια) αποτελούν τόπους ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας.
Παιδιά, μην ξεχάσετε να: Επισκεφτείτε το Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο της χελώνας caretta caretta!


Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου–Βορείων Σποράδων

Στη φιλόξενη αγκαλιά του Αρχιπελάγους του Αιγαίου, συναντάμε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου–Βορείων Σποράδων, το πρώτο θαλάσσιο πάρκο της Ελλάδας και η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου. Η έκτασή του (2.200 τ.χλμ.) περιλαμβάνει – εκτός από το νησί της Αλοννήσου – τα νησάκια Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάντζουρα, Γιούρα, καθώς και 22 ακατοίκητες βραχονησίδες. Ο ονειρεμένος θαλάσσιος κόσμος του πάρκου προσφέρει θαυμάσιες ευκαιρίες στον επισκέπτη για ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές και επιστημονικές δραστηριότητες και θεωρείται ο σημαντικότερος μοχλός ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Ολόκληρη η γεωγραφική έκταση του πάρκου χαρακτηρίζεται από το μεγάλο φυσικό πλούτο χλωρίδας και πανίδας αλλά και ιστορικών μνημείων με διαχρονική συνέχεια από τη νεολιθική εποχή, τη βυζαντινή έως και τα νεότερα χρόνια.
Πάνω από 300 είδη ψαριών∙ 80 είδη πτηνών∙ πλήθος ερπετών και θηλαστικών διαβιούν εδώ σε απόλυτη αρμονία με τη φύση. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το αγριοκάτσικο των Γιούρων, ο μαυροπετρίτης (το γεράκι του Αιγαίου), ο αιγαιόγλαρος και φυσικά η διάσημη πρωταγωνίστρια του πάρκου, η μεσογειακή φώκια monachus monachus!
Παιδιά, ενώστε τις δυνάμεις σας: Υιοθετήστε μια φώκια και βοηθήστε στην προστασία της!


Ενυδρείο Κρήτης, Ηράκλειο

Καταδυθείτε στον υπέροχο θαλάσσιο κόσμο της Μεσογείου με μια επίσκεψη στο CretAquarium, ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στην Ευρώπη. Από τους μεγάλους θηρευτές καρχαρίες μέχρι τους μικροσκοπικούς ιππόκαμπους και τη φαντασμαγορία των μεδουσών, η ποικιλία της θαλάσσιας ζωής αναδεικνύεται με φόντο υποθαλάσσια τοπία της κρητικής θάλασσας, όπως τα βράχια των Ματάλων (Νότια Κρήτη) και το βυθό του Βάι (Νοτιοανατολική Κρήτη). Η σκηνογραφία της Μεσογείου ξετυλίγεται σε 60 ενυδρεία δημιουργώντας 100 διαφορετικά σημεία παρατήρησης για 2.500 περίπου μεσογειακούς και τροπικούς οργανισμούς. Στη διαδρομή με τα ενυδρεία, σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα και πρωτοποριακές διαδραστικές εφαρμογές, όπως info points με οθόνες αφής, προβολές από video projectors, παρατηρήσεις μικροσκοπικών ειδών σε μικροσκόπια και στερεοσκόπια κ.ά. συμπληρώνουν τη βιωματική εμπειρία σας και σας βοηθούν να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη αντίληψη για τη δομή και τη λειτουργία του μεσογειακού θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Παιδιά, μια συμβουλή για σας: Ανακαλύψτε με το περισκόπιο βαθυσκάφους το εσωτερικό των ενυδρείων!


Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, Αθήνα

Μια ανάσα από την πολύβουη Αθήνα – στην περιοχή των Σπάτων – και μέσα σε μια αχανή κατάφυτη έκταση φιλοξενείται ένα «ετερόκλητο» πλήθος 2.000 ζώων και πτηνών από 350 διαφορετικά είδη που απαντώνται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, επί 365 ημέρες το χρόνο, ανοίγει τις πύλες του σε μικρούς και μεγάλους εξερευνητές για να γνωρίσουν από κοντά το θαυμαστό κόσμο του ζωικού βασιλείου. Λειτουργώντας με όλες τις αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται για τη σωστή φιλοξενία των ζώων, ο πρότυπος αυτός χώρος προσφέρει απλόχερα διασκέδαση, εκπαίδευση αλλά και ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των «ενοίκων» του πάρκου είναι ζώα απειλούμενα ή ακόμη και είδη προς εξαφάνιση.
Παιδιά, μια απλή ιδέα: Υιοθετήστε ένα ζωάκι και βοηθήστε το έργο του ζωολογικού πάρκου!

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Οι λίμνες της Ελλάδας

Εντυπωσιακοί καθρέφτες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, οι λίμνες της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν στα νερά τους τη μοναδική ομορφιά του ελληνικού τοπίου.

Οικογενειακές διακοπές

Κάθε εποχή του χρόνου, η διαφορετικότητα και η ιδιαίτερη ποικιλία που χαρακτηρίζουν το ελληνικό τοπίο προσφέρουν πλήθος δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια.