Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Πάσχα στο νησί της Αποκάλυψης

Το επιβλητικό Καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που δεσπόζει σε ολόκληρο το νησί, θα είναι η πρώτη εικόνα που θα σας εντυπωσιάσει και εκείνη που θα συμβολίσει τη συμπυκνωμένη ιερή ενέργεια που θα πάρετε μαζί σας ως ανάμνηση από τον ιδιαίτερο αυτό τόπο. Ας δούμε όμως ποια είναι τα έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο το Πάσχα στην Πάτμο και ανάγονται στην Καινή Διαθήκη:

Η Τελετή του Νιπτήρος. Τη Μεγάλη Πέμπτη στην Πλατεία του Δημαρχείου, ο Ηγούμενος της Μονής, όπως ο Ιησούς, πλένει τα πόδια 12 μοναχών, οι οποίοι κάθονται σε μια εξέδρα συμβολίζοντας τους μαθητές του Ιησού στο Μυστικό Δείπνο. Στη συνέχεια, κατεβαίνει από την εξέδρα και αρχίζει την πορεία προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς τη μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες.

Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης. Τη Μεγάλη Παρασκευή επισκέπτες και ντόπιοι ανηφορίζουν στη Μονή του Αγίου Ιωάννη για να συμμετάσχουν σε μια μοναδική τελετή ιερής κατάνυξης. Οι μυρωδιές από το λιβάνι, οι ανεκτίμητης αξίας βυζαντινές αγιογραφίες, οι μοναχοί και οι ψαλμωδίες, δημιουργούν μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης. Το ίδιο βράδυ, οι επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού, συνοδευόμενοι από τον κλήρο και τους πιστούς διαγράφουν την πένθιμη πορεία τους μέσα από τα καλντερίμια του νησιού για να συναντηθούν στις μεγάλες πλατείες της Χώρας και της Σκάλας.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, η Μονή ανοίγει και πάλι τις πύλες της για τη λειτουργία της Ανάστασης. Όταν ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» τα βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό και οι πιστοί κατηφορίζουν προς τις ταβέρνες του νησιού για να απολαύσουν τοπικά πασχαλινά εδέσματα. (Σας θυμίζουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος σε ολόκληρο το νησί.)

Οι ιερές τελετές όμως δεν έχουν τελειώσει. Η «Ακολουθία της Αγάπης» θα κλείσει με τον πιο μεγαλειώδη συγκινησιακά τρόπο το τελετουργικό που ύμνησε τα Πάθη του Ιησού και την Ανάστασή του. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στη Μονή του Αγίου Ιωάννη η λειτουργία αυτή είναι αφιερωμένη στη δεύτερη Ανάσταση. Μετά το πέρας της λειτουργίας ο Ηγούμενος μοιράζει κόκκινα αυγά στους παρευρισκομένους, μια κίνηση που συμβολίζει την αέναη αναγέννηση της ζωής και της φύσης.

Το νησί όμως έχει πολλές ομορφιές που αξίζει να ανακαλύψετε. Αφιερώστε χρόνο για να περιηγηθείτε στα ιστορικά μονοπάτια της Χώρας, να επισκεφτείτε μικρότερα μοναστήρια (ησυχαστήρια των μοναχών της μονής του Θεολόγου) ή μεγαλύτερα (όπως του Ευαγγελισμού, ένα μοναστήρι γυναικών). Οι παραλίες του θα σας περιμένουν για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Ευκαιρία λοιπόν να τις εξερευνήσετε από τώρα!

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Πάσχα στην Ελλάδα!

Θρησκευτική κατάνυξη, επιστροφή στις ρίζες, επαφή με την ανοιξιάτικη φύση, υπέροχα πασχαλιάτικα εδέσματα καθώς και ξεχωριστά τοπικά έθιμα και παραδόσεις συνθέτουν την εικόνα της πιο κατανυκτικής και ταυτόχρονα χαρμόσυνης περιόδου του έτους.

Πάσχα στη Σκιάθο

Το Πάσχα στη Σκιάθο, στο νησί «του αγίου των ελληνικών γραμμάτων», είναι μυστικιστικό και κατανυκτικό.