Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Μαύρος με λίγο άσπρο σκύλος που κοιτάει μικρή πράσινη λίμνη τριγυρισμένη από γραφικά βράχια.
Σ. Μουρελάτου

Εξερευνώντας την Ελλάδα με το κατοικίδιό σας

Βασικές πληροφορίες

Όλοι συμφωνούμε ότι στις διακοπές θέλουμε να έχουμε αυτούς που αγαπάμε δίπλα μας και για κάποιους, αυτοί είναι οι τετράποδοι φίλοι μας. Αν αποφασίσατε να ταξιδέψετε στη Ελλάδα με το αγαπημένο σας κατοικίδιο, διαβάστε τις πιο κάτω χρήσιμες πληροφορίες, που σίγουρα θα διευκολύνουν το ταξίδι σας.  

Εσωτερικές μετακινήσεις

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην Ελλάδα επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Αν επιλέξετε το πλοίο για τις μετακινήσεις σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

 1. Στις περισσότερες εταιρείες είναι υποχρεωτικό μαζί με την κράτηση του εισιτηρίου σας να δηλώσετε ότι θα ταξιδέψετε με το ζώο σας.
 2. Για το ταξίδι απαιτείται έγκυρο βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο ζώου συντροφιάς (αν έρχεστε από το εξωτερικό).
 3. Ανάλογα με την εταιρεία και το πλοίο με το οποίο ταξιδεύετε, θα βρείτε ειδικά διαμορφωμένους χώρους / κλουβιά για σκύλους και γάτες, ενώ ορισμένες ακτοπλοϊκές προσφέρουν και συγκεκριμένο αριθμό καμπινών όπου επιτρέπονται τα κατοικίδια.
 4. Τα κατοικίδια δεν επιτρέπονται στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου. Για τις μετακινήσεις τους εντός του πλοίου πρέπει να παραμένουν στο κλουβί μεταφοράς ή να είναι δεμένα με λουρί και να φέρουν φίμωτρο.
 5. Πρέπει να είστε πάντα μαζί με το κατοικίδιό σας σε περίπτωση που δεν βρίσκεται στο κλουβί μεταφοράς ή στην καμπίνα κατοικιδίων.
 6. Ως ιδιοκτήτης του ζώου είστε αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιαδήποτε πιθανή ζημιά ή βλάβη που μπορεί να προκληθεί από το κατοικίδιό σας σε οποιονδήποτε τρίτο.
 7. Άλλα κατοικίδια (χάμστερ, πουλιά, κουνέλια) επιτρέπονται με την προϋπόθεση να παραμένουν συνέχεια στα κλουβιά τους.
 8. Οι περισσότερες εταιρείες επιτρέπουν στους κηδεμόνες σκύλων να έχουν μαζί τους τα κατοικίδιά τους στο κατάστρωμα, αρκεί να έχουν λουρί.
Για περισσότερες διευκρινίσεις και/ή πιθανές χρεώσεις, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ακτοπλοϊκή εταιρεία με την οποία θα ταξιδέψετε.

Αν μετακινηθείτε με τα ΚΤΕΛ, επιτρέπεται η μεταφορά μικρόσωμων ζώων συντροφιάς, μέχρι δέκα κιλά, μέσα στην καμπίνα των επιβατών, σε κλουβί μεταφοράς 50Χ40Χ35 εκ. Τα κατοικίδια γίνονται δεκτά σε συγκεκριμένα δρομολόγια κάθε λεωφορείου, τα οποία θα βρείτε στην ιστοσελίδα των ΚΤΕΛ του κάθε προορισμού. Κάντε έγκαιρα την κράτησή σας, καθώς τα περισσότερα λεωφορεία μπορούν να μεταφέρουν μέχρι δύο ζώα συντροφιάς συνολικά.

Για να ενημερωθείτε για τις μετακινήσεις κατοικίδιων με το τρένο, στην ιστοσελίδα της Hellenic Train θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τη μεταφορά συνοδευόμενων ζώων, καθώς και τις αμαξοστοιχίες που δέχονται μεγαλόσωμα ζώα συντροφιάς, άνω των 10 κιλών.

Για αεροπορικές μετακινήσεις, ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα της αεροπορικής σας εταιρείας, καθώς οι κανονισμοί και οι διαδικασίες για τη μεταφορά κατοικίδιων ποικίλουν ανάλογα με την εταιρεία, και επικοινωνήστε μαζί τους για περισσότερες διευκρινίσεις.

Για τα αστικά μέσα μεταφοράς, ΗΣΑΠ, μετρό, λεωφορεία, επιτρέπεται η μεταφορά κατοικίδιων μέσα σε κλουβί, με διαστάσεις έως 70x40x50.

Το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις ζώων συντροφιάς σε όλα τα ΜΜΜ.

Διαμονή και εστίαση

Όπως κάθε ταξίδι, έτσι και αυτό με το κατοικίδιό σας απαιτεί έρευνα, έγκαιρες κρατήσεις και σωστό προγραμματισμό.
Στο κομμάτι της διαμονής, η λίστα με τα καταλύματα στην Ελλάδα όπου επιτρέπονται τα ζώα συντροφιάς, από 5άστερα πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάθε χρόνο μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Κάποια από αυτά προσφέρουν έξτρα παροχές, όπως φύλαξη του σκύλου σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τον πάρετε μαζί σας ή και υπηρεσίες περιποίησης σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Συνήθως τα ξενοδοχεία που δέχονται κατοικίδια αναφέρονται σε μικρόσωμους σκύλους, γι’ αυτό φροντίστε πριν το ταξίδι σας να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο του καταλύματος προκειμένου:
 1. να επιβεβαιώσετε τι ισχύει τόσο για μικρόσωμα ζώα όσο και για μεγαλόσωμα,
 2. να ρωτήσετε αν επιτρέπεται το ζώο να κυκλοφορεί στους κοινόχρηστους χώρους και αν μπορείτε να το αφήσετε μόνο του στο δωμάτιο,
 3. να σας πουν αν παρέχουν τη δυνατότητα φύλαξης για την περίπτωση που θέλετε να απολαύσετε μία απαιτητική πεζοπορική διαδρομή που θα είναι πολύ κουραστική για τον τετράποδο φίλο σας και
 4. να γνωρίζετε αν υπάρχουν έξτρα χρεώσεις.

Από το 2022 έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα η διάθεση του σήματος «Ekonav Pet Friendly Certifier», μία διεθνής πιστοποίηση των ξενοδοχείων τόσο για την καταλληλότητα του χώρου, των παροχών και των υπηρεσιών όσο και του εκπαιδευμένου προσωπικού τους.

Στο κομμάτι της διασκέδασης, αν και η είσοδος στα καταστήματα εστίασης της χώρας απαγορεύεται με εξαίρεση τους σκύλους οδηγούς και βοήθειας, ευτυχώς, το εύκρατο μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας σάς επιτρέπει να απολαύσετε τις εξόδους σας συντροφιά με τον τετράποδο φίλο σας στους εξωτερικούς χώρους, τις βεράντες και τους κήπους που διαθέτουν τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια.


Παιχνίδια στην παραλία με το κατοικίδιό σας

Συνήθως, οι διακοπές στη χώρα μας, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι απόλυτα συνυφασμένες με τη θάλασσα. Για να τη χαρεί και ο τετράποδος φίλος σας όσο και εσείς, ενημερωθείτε για τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις σας:
 1. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και μέσα στη θάλασσα. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική η χρήση λουριού. Απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας εκτός αν πρόκειται για σκύλους βοήθειας.
 2. Το κολύμπι των ζώων επιτρέπεται σε απομακρυσμένες περιοχές, στην περίπτωση, όμως, που κάποιος λουόμενος διαμαρτυρηθεί, το σκυλί θα πρέπει να βγει από τη θάλασσα.
 3. Οφείλετε να απομακρύνετε άμεσα τα περιττώματα του σκύλου από την παραλία.
 4. Αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, και φροντίστε να εξασφαλίσετε στον τετράποδο φίλο σας σκιά και φρέσκο, δροσερό νερό.
 5. Σεβαστείτε τους άλλους λουόμενους για να απολαύσετε το μπάνιο σας και τις διακοπές σας χωρίς εκνευρισμούς και παρατηρήσεις.

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Αν θέλετε η παραμονή σας στην Αθήνα να περιλαμβάνει πολιτιστικές δραστηριότητες, χωρίς όμως να αφήσετε τον τετράποδο φίλο σας μόνο του, το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, στο Κολωνάκι, παρέχει τη δυνατότητα στους φιλόζωους να το επισκέπτονται συνοδευόμενοι από το κατοικίδιό τους, αποδεικνύοντας έτσι, ότι ο πολιτισμός δεν περιορίζεται μόνο εντός των προθηκών ενός μουσείου, αλλά αναδεικνύεται, μεταξύ άλλων, και από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με τα ζώα. Την ίδια φιλοζωική προσέγγιση έχει και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου οι σκύλοι επιτρέπονται σε όλους τους χώρους του, με την προϋπόθεση να είναι πάντα δεμένοι με το λουράκι τους και να συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους.
Σχετικά με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, από τον Απρίλιο του 2023 επιτρέπεται η είσοδος των ζώων συντροφιάς υπό όρους και προϋποθέσεις σε περισσότερους από 120 χώρους, ενώ πάνω από 110 χώροι διαθέτουν κλωβούς στη είσοδό τους για την παραμονή των ζώων όσο εσείς περιηγείστε στα μνημεία.

Το ταξίδι στην Ελλάδα με τον τετράποδο φίλο σας θα είναι μια απολαυστική εμπειρία αρκεί να είστε σωστά ενημερωμένοι και να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα.

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Θεσσαλονίκη: Μια πόλη ανοιχτή σε όλους

Πολυπολιτισμική, πολύχρωμη και πολυφωνική. Η Θεσσαλονίκη σας καλωσορίζει με χαμόγελο και ζεστασιά σε μια πόλη που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και σας προσκαλεί σε έναν από τους 20 πιο φιλικούς προορισμούς στον κόσμο για τους ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες, σύμφωνα με την αμερικανική ταξιδιωτική ιστοσελίδα Travelpulse.

Εκδρομές με το κατοικίδιο

Οι πιο πολύτιμες στιγμές στη ζωή είναι αυτές που περνάμε με την οικογένειά μας, ειδικά στις διακοπές που μπορούμε να χαλαρώσουμε, να διασκεδάσουμε και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με όλα τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένων και των αγαπημένων μας κατοικίδιων.