Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Απόδραση στις κοντινές Κυκλάδες

Απέχουν λίγες ώρες με το πλοίο από την Αττική, από Πειραιά ή Ραφήνα, προσφέρονται για πολλές μέρες είτε για ολιγοήμερες αποδράσεις. Ιδανικά νησιά για το Σαββατοκύριακο, ιδανικά και για island hopping. Είναι οι «Κοντινές Κυκλάδες», νησιά του Αιγαίου με την ιδιαίτερη κυκλαδίτικη γοητεία.

Το βορειότερο από αυτά είναι η Άνδρος, νησί με μεγάλη ναυτική παράδοση, πατρίδα φημισμένων καπετάνιων και εφοπλιστών. Η μορφολογία της Άνδρου εναλλάσσεται διαρκώς και διαφέρει από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια λίγω του πρασίνου. Απότομα βουνά, μικρά λιβάδια, ελαιώνες, αμπέλια, ρεματιές, γραφικοί ορμίσκοι, απομονωμένες ακρογιαλιές, πολλές φυσικές πηγές νερού. Η Xώρα συνδυάζει την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με νεοκλασικές επιρροές και εκεί δεσπόζει το διεθνούς φήμης Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή που φιλοξενεί μεγάλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος εκθέσεις.

Η Κέα (ή Τζια) είναι το πιο κοντινό νησί των Κυκλάδων στην Αττική, αγαπημένος προορισμός για τους φίλους της ιστιοπλοΐας. Εκτός από την κοσμοπολήτικη χώρα, τις όμορφες παραλίες, αξίζει να επισκεφθείτε το μεγαλύτερο δάσος με δρυς στις Κυκλάδες, να παρατηρήσετε την πλούσια ορνιθοπαγίδα του νησιού, και να ανακαλύψετε τα πολλά μικρά σπήλαια (Τρυποσπηλιές στον Κάλαμο, σπηλιά Αγίου Τιμοθέου και Αγίου Παντελεήμονα). Η Κέα είναι νησί που αποπνέει ένα άρωμα μυσταγωγίας και εκεί έχει βρει πρόσφορο έδαφος και έχει γίνει θεσμός η γιορτή αφήγησης των παραμυθιών που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι.

Επόμενο νησί προς τα ανατολικά η Κύθνος (ή Θέρμια λόγω των ιαματικών πηγών της), νησί με άγονη ομορφιά. Στο βόρειο μέρος του νησιού βρίσκονται ο Μέριχας, το λιμάνι του νησιού, η Χώρα και τα Λουτρά, ενώ το νότιο παραμένει σχεδόν ακατοίκητο, με κάποιες εξαιρέσεις, και με ειδυλλιακούς, μοναχικούς ορμίσκους.

Και πιο πέρα η Σέριφος, απέριττη και γοητευτική, με τα κακοτράχαλα μεταλλεία και την ένδοξη ιστορία, νησί με ξεχωριστό αέρα. Γοητεύει τον επισκέπτη, μιλάει κατευθείαν στις αισθήσεις του, και έχει να του προσφέρει κάποιες από τις ομορφότερες ακρογιαλιές.

Αυτά τα τέσσερα νησιά θα χαρακτηρίζαμε «Κοντινές Κυκλάδες», λόγω της απόστασής τους από την ελληνική πρωτεύουσα. Εξέχουσες προτάσεις για αποδράσεις που θα συνδυάσουν τον κοσμοπολίτικο αέρα, την ιδιαίτερη κυκλαδίτικη γαστρονομία, χαλάρωση στην παραλία, και βουτιές σε καταγάλανα νερά. Και θα μπορούσαν αυτά τα «κοντινά» νησιά να αποτελέσουν το ορμητήριό σας, για τα επόμενα, για τα πιο μακρινά. Για μια θαλάσσια περιπλάνηση στο Αιγαίο.

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Η κρυφή γοητεία των Μικρών Κυκλάδων

Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια... Αυτά τα λιλιπούτεια νησιά, μαζί με την ακατοίκητη Κέρο, συνθέτουν τον μαγικό μικρόκοσμο των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων.