Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Μίλητος
ΧΑΝΙΑ

Μοναστήρια των Χανίων

Ο Νομός Χανίων έχει πολλά ονομαστά μοναστήρια. Τα πιο γνωστά είναι η μονή της Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, χτισμένη στους πρόποδες της βουνοκορφής Τζομπόμυλος. Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα από δύο αδέλφια μοναχούς, τον Ιερεμία και τον Λαυρέντιο Τζαγκαρόλο, γόνους βενετσιάνικης οικογένειας. Στην επανάσταση του 1866 το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε και το 1877 χρησιμοποιήθηκε για τις συσκέψεις των επαναστατών.

Περπατώντας μέσα από μια μακρά δεντροστοιχία από κυπαρίσσια φτάνει κανείς στην κεντρική πύλη όπου δύο κολόνες ιωνικού και κορινθιακού ρυθμού υποδέχονται τον προσκυνητή. Λίγο μετά, ένα μεγαλόπρεπο καμπαναριό χτισμένο το 1864 δεσπόζει στον χώρο. Ο κυρίως ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και τα παρεκκλήσια στη Ζωοδόχο Πηγή και τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Στη Mονή θα βρείτε μουσείο με έργα της μεταβυζαντινής περιόδου και χειρόγραφα που διασώθηκαν από το 19ο αιώνα και πριν.

Από τη Μονή Τζαγκαρόλων απέχει μόλις τέσσερα χιλιόμετρα η Μονή Γκουβερνέτου που έχει κριθεί διατηρητέα από το 1900 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Σταυροπηγιακή μονή χτισμένη στην άκρη του ακρωτηρίου Μελέχα. Αν θέλετε να προσεγγίσετε το μοναστήρι θα πρέπει να συνεχίσετε βόρεια, από τη Mονή Τζαγκαρόλων, ακολουθώντας τον στενό δρόμο για τη Μονή μέσα από ένα πολύ όμορφο φυσικό τοπίο, καταπράσινο και κατάφυτο από λογής-λογής δέντρα, όπως ελιές, χαρουπιές αλλά και θάμνους, αγριοβότανα κ.ά.. Στο κέντρο του προαυλίου χώρου της μονής βρίσκεται η εκκλησία της Κυρίας των Αγγέλων, ένας θολοσκεπής ναός με φιλοτεχνημένη πρόσοψη.

Σε απόσταση μόλις μισής ώρας περπατήματος από τη μονή βρίσκεται ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι, η Μονή Αγίου Ιωάννου ή Μονή Καθολικού. Πιθανόν πρόκειται για την αρχαιότερη μονή της Κρήτης -χρονολογείται στον 6ο-7ο αιώνα. Το μοναστήρι που μοιάζει σκαρφαλωμένο στο τοίχωμα του φαραγγιού και θα το προσεγγίσετε περνώντας μέσα από το φαράγγι Αυλάκι που θα σας σαγηνεύσει με την άγρια κι επιβλητική ομορφιά του. Στο μοναστήρι αυτό ήταν ασκητής ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης.