Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Π. Λασκαράκης
ΖΑΓΟΡΙ

Δρακόλιμνες της Φλέγγας

Στην υποαλπική ζώνη του βουνού Μαυροβουνίου (μεταξύ Καλαμπάκας και Ιωαννίνων) σε υψόμετρο 1.960 μ. και 1.940 μ. θα συναντήσετε δύο πολύ όμορφες φυσικές ορεινές λίμνες της Πίνδου, τις δίδυμες Δρακόλιμνες της Φλέγγας.

Η λίμνη που βρίσκεται ψηλότερα δέχεται το νερό των πηγών και με τη σειρά της τροφοδοτεί τη δεύτερη 20 μ. χαμηλότερα, η δε περίσσεια του νερού συνεχίζει να ρέει προς την κοιλάδα του Αρκουδορέματος, στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου.

Το χειμώνα παγώνουν και συνήθως παραμένουν κρυμμένες κάτω από ένα στρώμα χιονιού μέχρι την άνοιξη. Φτάνοντας στις λίμνες, η θέα σ’ όλη την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα είναι μοναδική!

Για να φτάσετε στις δίδυμες λίμνες, υπάρχουν τρία μονοπάτια που θα σας οδηγήσουν εκεί. Το πρώτο ξεκινά απ’ το Αρκουδόρεμα στο ύψος της συμβολής με το ρέμα «Μνήματα», το δεύτερο απ’ το ρέμα «Σαλατούρα» και το τρίτο απ’ το διάσελο «Σαλατούρα Μηλιάς» και ακολουθεί την κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου (χρόνος ανάβασης περίπου 3-4 ώρες).

Επίσης μπορείτε να ξεκινήσετε από το ορειβατικό καταφύγιο του Δήμου Μετσόβου και, ακολουθώντας την κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου, να φτάσετε στις λίμνες σε περίπου 1,5 έως 2 ώρες.


Ο μύθος πίσω από τις δίδυμες λίμνες

Ο Μακεδόνας, γιος του Δία ή του Αίολου, είχε τρεις γιους, ο ένας από τους οποίους ήταν ο Πίνδος. Κάποτε τα αδέρφια του τον φθόνησαν και αποφάσισαν να τον σκοτώσουν. Αυτός, καθώς το έμαθε, έφυγε και κρύφτηκε στα βουνά. Εκεί ζούσε με το κυνήγι και είχε φίλο το δράκο Λύγκο.

Κάποτε, τα αδέρφια του ανακάλυψαν τον τόπο που έμενε, έστησαν καρτέρι και, εκμεταλλευόμενοι την απουσία του δράκου, τον σκότωσαν. Επιστρέφοντας ο δράκος, αναζήτησε το φίλο του και τον βρήκε νεκρό. Από τα δάκρυα του δράκου, σχηματίστηκαν μικρές λίμνες, οι Δρακόλιμνες, ενώ τα γύρω βουνά πήραν το όνομα Πίνδος σε ανάμνησή του.