Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΡΕΘΥΜΝΟ

Έτσι γλεντά η Κρήτη!

Διασκεδάζοντας στο Ρέθυμνο

Γοητευτική μα και γραφική πόλη το Ρέθυμνο είναι ένας τόπος με έντονο χαρακτήρα και ταυτότητα. Σαν το μαγικό φίλτρο των παραμυθιών τρυπώνει γλυκά στις καρδιές των ταξιδιωτών γεμίζοντάς τες με μνήμες αξέχαστες. Ο χρόνος σταματά να κυλά εδώ, αφού τα «όμορφα» δεν θέλουμε να τελειώσουν ποτέ. Γεύσεις – εμπειρίες, αμέτρητες επιλογές στη διασκέδαση, η ζωή που ξεσπά!

Πίσω όμως από την αρχοντική όψη της πόλης, ανακαλύπτουμε μια γνήσια κρητική ψυχή που πάλλεται στις κοντυλιές της λύρας και ανασταίνεται στις αντρίκιες φιγούρες ενός γρήγορου πεντοζάλη. Φημισμένοι μουσικοί και ικανοί χορευτές οι Ρεθυμνιώτες – οι καλύτεροι σ’ ολάκερη την Κρήτη – κάνουν κάθε χαρά γιορτή, και ένα αυθεντικό κρητικό γλέντι ξεκινάει…

Λυράρηδες και λαγουτιέρηδες, αυτοδίδακτοι οι περισσότεροι αλλά με περισσή μαεστρία στα πατήματα του δοξαριού και της κόρδας, δίνουν το σύνθημα και το μερακλήκι βρίσκει έκφραση και διέξοδο στις περίτεχνες φιγούρες ενός κρητικού χορού. Φιγούρες γεμάτες νεύρο και δύναμη σε βήματα λεβέντικα που μόνο τα κρητικά στιβάνια μπορούν να κάνουν. Άντρες αγέρωχοι, μαυροπουκαμισάδες, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας όλους τους «μύθους» που έχουν ειπωθεί για το κρητικό γλέντι.

Το γαμοπίλαφο ξεχειλίζει στα πιάτα∙ ντάκος, καλιτσούνια, οφτά γεμίζουν τα τραπέζια∙ δυνατή ρακή και μπρούσκο κόκκινο κρασί να κατεβαίνει. «Πάμε κούπες» ακούγεται συχνά πυκνά και τα ποτήρια αδειάζουν με τη μία. Τα κεράσματα, τα καλέσματα για χορό, οι αυτοσχέδιες μαντινάδες, τα ριζίτικα, απογειώνουν το κέφι σε ένα γλέντι άνευ προηγουμένου. Γρήγορα το «εγώ» γίνεται «εμείς» και τα «παρεάκια» μια μεγάλη παρέα. Ένας μαγικός κόσμος μάς χαρίζεται γενναιόδωρα.

Ένας κόσμος όπου θέλεις πάντα να επιστρέψεις…