Γαστρονομία
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά, η ψυχή κάθε εθνικής κουζίνας, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής, της γευστικής αυτής πανδαισίας που με ιδιαίτερη σοφία και μέτρο ξέρει να τα συνδυάζει. Με πολλές και διαφορετικές χρήσεις στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, τα καρυκεύματα δημιουργούν ατελείωτες και αξέχαστες γευστικές και αρωματικές παραλλαγές ενός πιάτου, ενώ συγχρόνως αποτελούν πλούσια διατροφική επιλογή, χαρίζοντάς μας υγεία και ευρωστία! Τι θα λέγατε να τρυπώσουμε στο κελάρι της ελληνικής κουζίνας και να γνωρίσουμε τα πιο χαρακτηριστικά από κοντά;
Γνωστός και ως “κόκκινος χρυσός”, ο κρόκος Κοζάνης προέρχεται από τα κόκκινα στίγματα του άνθους του κρόκου και κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα σαφράν παγκοσμίως. Με το ελαφρά ιώδες άρωμα του, την υπέροχη υπόπικρη γεύση του και το μοναδικό κίτρινο χρώμα του, απογειώνει δημιουργίες στη μαγειρική, στην τυροκομία, στη ζαχαροπλαστική, ακόμα και στην ποτοποιία.
Χρησιμοποιείται: σε ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, λευκά κρέατα και θαλασσινά, ή με τον καφέ και διάφορες ποικιλίες τσάι.
Δοκιμάστε: Ριζότο μυδιών με κρόκο Κοζάνης
Κανέλλα
Αναμφισβήτητα, η αρχόντισσα των μπαχαρικών, καθώς προσδίδει στη γεύση μια ανεπαίσθητη γλύκα και ζεστασιά. Ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και μάλιστα η αγγλική ονομασία “σίναμον” (cinnamon) προέρχεται από το ελληνικό “κιννάμωμον”.
Χρησιμοποιείται: σε παραδοσιακά γλυκά, μπισκότα, κρέμες, κέικ και γλυκά ψωμιά, ενώ στο φαγητό κυρίως στα κοκκινιστά, στις μαρινάδες, στα πουλερικά και στο ψάρι.
Δοκιμάστε: Μπουγάτσα
Γαρύφαλλο
Έχει δυνατή, χαρακτηριστικά καυστική γεύση και ευχάριστο άρωμα. Συνδυάζει τις πικάντικες με τις γλυκές νότες και ταιριάζει εξίσου με τη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική. Έχει ταυτιστεί περισσότερο με το φθινόπωρο και τον χειμώνα λόγω της αίσθησης ζεστασιάς που χαρίζει.
Χρησιμοποιείται: στη μαγειρική για τον αρωματισμό του χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος, καρφωμένο σε κρεμμύδια ή για να δώσει άρωμα και γεύση σε ζωμούς. Στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία σε πίτες, τάρτες, γλυκά και σιρόπια. Ταιριάζει με φρούτα, καρύδια και μέλι. Επίσης, στην ποτοποιία, κυρίως για τον αρωματισμό των λικέρ.
Δοκιμάστε: Μπακλαβά
Μοσχοκάρυδο
Έχει ωραίο δυνατό και διαπεραστικό άρωμα και έντονη, σχεδόν γλυκιά, γεύση. Το ταίρι του είναι αναμφισβήτητα η κανέλλα, αλλά συνδυάζεται αρμονικά και με το γαρύφαλλο.
Χρησιμοποιείται: κυρίως σε παραδοσιακά γλυκά, σε κοκκινιστά κρέατα και σάλτσες, καθώς και σε σαλάτες και λικέρ.
Δοκιμάστε: Μουσακά
Κάρδαμο
Έχει δυνατή πικάντικη γεύση με νότες λεμονιού και πεύκου. Είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά μετά τον κρόκο και φημίζεται για τις τονωτικές του ιδιότητες.
Χρησιμοποιείται: κυρίως σε σάλτσες και λαχανικά. Ταιριάζει ιδιαίτερα με ρύζι, κοτόπουλο, φακές, κρέμες, καρότα, εσπεριδοειδή, κολοκύθα, τσάι και καφέ.
Δοκιμάστε: Ψητά κυδώνια με κάρδαμο
Κόλιαντρο
Αγαπημένο μπαχαρικό των αρχαίων Ελλήνων, καθώς πίστευαν πως εξασφάλιζε την αθανασία της ψυχής. Έχει γήινη αλλά έντονη γεύση, που αφήνει στον ουρανίσκο επίγευση από εσπεριδοειδή και φασκόμηλο.
Χρησιμοποιείται: με τη μορφή ολόκληρων ή τριμμένων σπόρων σε σούπες, ψητά ή λεμονάτα κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά.
Δοκιμάστε: Πατάτες με κόλιαντρο
Γλυκάνισος
Με απαλή γλύκα, όπως προδίδει άλλωστε και το όνομά του, ο γλυκάνισος συνδέεται άρρηκτα με το αγαπημένο ούζο που συντροφεύει τα καλοκαίρια μας, αλλά και το τσίπουρο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας.
Χρησιμοποιείται: κυρίως στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική.
Δοκιμάστε: Κουλουράκια ούζου
Πιπερόριζα
Με έντονη πικάντικη γεύση που γαργαλά τον ουρανίσκο είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως “ζιγγίβερη”. Σήμερα αποτελεί βασικό συστατικό του διάσημου κερκυραϊκού ποτού “τσιτσιμπίρα”, της μπίρας, δηλαδή, με πιπερόριζα.
Χρησιμοποιείται: σε μορφή σκόνης ή σιροπιού νοστιμίζει κυρίως γλυκά και σάλτσες.
Δοκιμάστε: Ελαιόλαδο με πιπερόριζα
Μαχλέπι
Πολύ δυνατό σε άρωμα μπαχαρικό από κουκούτσι αγριοκερασιάς. Αρωματίζει κυρίως ζαχαροπλαστικές δημιουργίες αφήνοντας στον ουρανίσκο μία επίγευση κερασιού και πικραμύγδαλου.
Χρησιμοποιείται: ως αρωματικό για τσουρέκια και κουλούρια
Δοκιμάστε: Τσουρέκι
Μπαχαρικά
Στο κελάρι της ελληνικής κουζίνας
Η ελληνική κουζίνα είναι ένα πραγματικό καλειδοσκόπιο εδεσμάτων, συνταγών και παραδόσεων, με τόσες όψεις όσες και οι περιοχές του ποικιλόμορφου πραγματικά τοπίου της χώρας. Στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, έχει δεχθεί έντονες επιρροές από τη «γειτονιά» της, ενώ οι μείξεις αυτές σε συνδυασμό με την εγχώρια παράδοση περίπου 4.000 ετών, δημιουργεί ένα αποτέλεσμα μοναδικό, προσφέροντας στον ουρανίσκο μας αξέχαστες γαστρονομικές εκπλήξεις.Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά, η ψυχή κάθε εθνικής κουζίνας, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής, της γευστικής αυτής πανδαισίας που με ιδιαίτερη σοφία και μέτρο ξέρει να τα συνδυάζει. Με πολλές και διαφορετικές χρήσεις στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, τα καρυκεύματα δημιουργούν ατελείωτες και αξέχαστες γευστικές και αρωματικές παραλλαγές ενός πιάτου, ενώ συγχρόνως αποτελούν πλούσια διατροφική επιλογή, χαρίζοντάς μας υγεία και ευρωστία! Τι θα λέγατε να τρυπώσουμε στο κελάρι της ελληνικής κουζίνας και να γνωρίσουμε τα πιο χαρακτηριστικά από κοντά;
Ένα ταξίδι στις γεύσεις & στις μυρωδιές
Κρόκος ΚοζάνηςΓνωστός και ως “κόκκινος χρυσός”, ο κρόκος Κοζάνης προέρχεται από τα κόκκινα στίγματα του άνθους του κρόκου και κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα σαφράν παγκοσμίως. Με το ελαφρά ιώδες άρωμα του, την υπέροχη υπόπικρη γεύση του και το μοναδικό κίτρινο χρώμα του, απογειώνει δημιουργίες στη μαγειρική, στην τυροκομία, στη ζαχαροπλαστική, ακόμα και στην ποτοποιία.
Χρησιμοποιείται: σε ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, λευκά κρέατα και θαλασσινά, ή με τον καφέ και διάφορες ποικιλίες τσάι.
Δοκιμάστε: Ριζότο μυδιών με κρόκο Κοζάνης
Κανέλλα
Αναμφισβήτητα, η αρχόντισσα των μπαχαρικών, καθώς προσδίδει στη γεύση μια ανεπαίσθητη γλύκα και ζεστασιά. Ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και μάλιστα η αγγλική ονομασία “σίναμον” (cinnamon) προέρχεται από το ελληνικό “κιννάμωμον”.
Χρησιμοποιείται: σε παραδοσιακά γλυκά, μπισκότα, κρέμες, κέικ και γλυκά ψωμιά, ενώ στο φαγητό κυρίως στα κοκκινιστά, στις μαρινάδες, στα πουλερικά και στο ψάρι.
Δοκιμάστε: Μπουγάτσα
Γαρύφαλλο
Έχει δυνατή, χαρακτηριστικά καυστική γεύση και ευχάριστο άρωμα. Συνδυάζει τις πικάντικες με τις γλυκές νότες και ταιριάζει εξίσου με τη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική. Έχει ταυτιστεί περισσότερο με το φθινόπωρο και τον χειμώνα λόγω της αίσθησης ζεστασιάς που χαρίζει.
Χρησιμοποιείται: στη μαγειρική για τον αρωματισμό του χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος, καρφωμένο σε κρεμμύδια ή για να δώσει άρωμα και γεύση σε ζωμούς. Στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία σε πίτες, τάρτες, γλυκά και σιρόπια. Ταιριάζει με φρούτα, καρύδια και μέλι. Επίσης, στην ποτοποιία, κυρίως για τον αρωματισμό των λικέρ.
Δοκιμάστε: Μπακλαβά
Μοσχοκάρυδο
Έχει ωραίο δυνατό και διαπεραστικό άρωμα και έντονη, σχεδόν γλυκιά, γεύση. Το ταίρι του είναι αναμφισβήτητα η κανέλλα, αλλά συνδυάζεται αρμονικά και με το γαρύφαλλο.
Χρησιμοποιείται: κυρίως σε παραδοσιακά γλυκά, σε κοκκινιστά κρέατα και σάλτσες, καθώς και σε σαλάτες και λικέρ.
Δοκιμάστε: Μουσακά
Κάρδαμο
Έχει δυνατή πικάντικη γεύση με νότες λεμονιού και πεύκου. Είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά μετά τον κρόκο και φημίζεται για τις τονωτικές του ιδιότητες.
Χρησιμοποιείται: κυρίως σε σάλτσες και λαχανικά. Ταιριάζει ιδιαίτερα με ρύζι, κοτόπουλο, φακές, κρέμες, καρότα, εσπεριδοειδή, κολοκύθα, τσάι και καφέ.
Δοκιμάστε: Ψητά κυδώνια με κάρδαμο
Κόλιαντρο
Αγαπημένο μπαχαρικό των αρχαίων Ελλήνων, καθώς πίστευαν πως εξασφάλιζε την αθανασία της ψυχής. Έχει γήινη αλλά έντονη γεύση, που αφήνει στον ουρανίσκο επίγευση από εσπεριδοειδή και φασκόμηλο.
Χρησιμοποιείται: με τη μορφή ολόκληρων ή τριμμένων σπόρων σε σούπες, ψητά ή λεμονάτα κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά.
Δοκιμάστε: Πατάτες με κόλιαντρο
Γλυκάνισος
Με απαλή γλύκα, όπως προδίδει άλλωστε και το όνομά του, ο γλυκάνισος συνδέεται άρρηκτα με το αγαπημένο ούζο που συντροφεύει τα καλοκαίρια μας, αλλά και το τσίπουρο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας.
Χρησιμοποιείται: κυρίως στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική.
Δοκιμάστε: Κουλουράκια ούζου
Πιπερόριζα
Με έντονη πικάντικη γεύση που γαργαλά τον ουρανίσκο είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως “ζιγγίβερη”. Σήμερα αποτελεί βασικό συστατικό του διάσημου κερκυραϊκού ποτού “τσιτσιμπίρα”, της μπίρας, δηλαδή, με πιπερόριζα.
Χρησιμοποιείται: σε μορφή σκόνης ή σιροπιού νοστιμίζει κυρίως γλυκά και σάλτσες.
Δοκιμάστε: Ελαιόλαδο με πιπερόριζα
Μαχλέπι
Πολύ δυνατό σε άρωμα μπαχαρικό από κουκούτσι αγριοκερασιάς. Αρωματίζει κυρίως ζαχαροπλαστικές δημιουργίες αφήνοντας στον ουρανίσκο μία επίγευση κερασιού και πικραμύγδαλου.
Χρησιμοποιείται: ως αρωματικό για τσουρέκια και κουλούρια
Δοκιμάστε: Τσουρέκι