Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Π. Μεράκος
ΑΡΑΧΟΒΑ

Γεύσεις και αρώματα της Αράχοβας

Ένας κοσμοπολίτικος & παραδοσιακός γαστρονομικός προορισμός 

Σκαρφαλωμένη στη ράχη του Παρνασσού λουσμένη στο φως∙ μισοκρυμμένη στα σύννεφα ή με τα φώτα της να λαμπιρίζουν τη νύχτα, η Αράχοβα ή Ράχωβα στέκει αγέρωχη στο πέρασμα του χρόνου. Χωριάτικα πέτρινα σπίτια, γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, αξεπέραστη φυσική ομορφιά, παράδοση, έντονη νυχτερινή ζωή, τοπικές λιχουδιές…υποδέχονται τους επισκέπτες της.

Κοσμικοί, λάτρεις των χειμερινών σπορ και της φύσης, αλλά και όσοι θέλουν απλώς να ζήσουν το «μύθο» της, δίνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους εδώ. Στο μπαλκόνι του Παρνασσού

Παρά όμως την αλματώδη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, η Αράχοβα αντιστέκεται σθεναρά στην εξέλιξη και τον χρόνο, κρατώντας ζωντανές τις παραδόσεις και τις πατρογονικές της αξίες. Φιλόπονοι και εργατικοί, οι Αραχοβίτες, συνεχίζουν να καλλιεργούν τον τόπο τους και να προμηθεύουν τις φιλόξενες ταβέρνες της περιοχής με άριστης ποιότητας αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Αφού τελειώσετε με τους πρωινούς σας περιπάτους ή την επέλασή σας στις χιονοδρομικές πίστες είναι η κατάλληλη στιγμή και για μια γευστική περιήγηση στην τοπική γαστρονομία. Η ώρα του φαγητού στην Αράχοβα, δίπλα στο αναμμένο τζάκι και με θέα το χιονισμένο Παρνασσό, είναι σίγουρα μια εμπειρία που θα σας αφήσει την καλύτερη γεύση…

Απολαύστε το φημισμένο πρόβειο κοντοσούβλι, το κοκορέτσι, τους σαρμάδες και τα παραδοσιακά μεζεδάκια από τα γιδοπρόβατα του Παρνασσού∙ τις ευωδιαστές χωριάτικες πίτες∙ το χειροποίητο τραχανά και τις χυλοπίτες από γάλα άριστης ποιότητας.
Και φυσικά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την πεμπτουσία της παραδοσιακής γεύσης της Αράχοβας που ακούει στο όνομα «φορμαέλα». Αυτό το ιδιαίτερο τυρί –με ονομασία προέλευσης κατοχυρωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση– λιώνει στο στόμα, εκτοξεύοντας το γευστικό σας αισθητήριο στον…έβδομο ουρανό!
Αφεθείτε στη γλυκιά ραστώνη που χαρίζει το ονομαστό μπρούσκο αραχοβίτικο κρασί και ολοκληρώστε το λουκούλλειο γεύμα σας απολαμβάνοντας ντόπιο γιαούρτι με μέλι ή παραδοσιακά αραχωβίτικα γλυκά και γλυκά του κουταλιού.
Ο παράδεισος της γαστρονομίας σίγουρα βρίσκεται εδώ!