ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Σπανακόπιτα

© Φ. Μπαλτατζής

Υλικά

Τι χρειάζεστε:

  • 1 ½ κιλό σπανάκι
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 3/4 του κιλού φέτα
  • 2-3 χτυπημένα αυγά
  • αλάτι –πιπέρι
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο
  • 1 φλιτζάνι Ελαιόλαδο
  • 1/5 κιλό φύλλα κρούστας

Εκτέλεση

  1. Πλύνετε καλά το σπανάκι και ψιλοκόψτε το. Προσθέστε μία κουταλιά σούπας αλάτι και τρίψτε το σπανάκι με τα χέρια σας. Αφήστε το στο αλάτι για μία ώρα και κατόπιν στραγγίστε το καλά. Προσθέστε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια, τη φέτα σε μικρά κομμάτια, τα αυγά, τον άνηθο και τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
  2. Σε ένα βουτυρωμένο ταψί μεγέθους 10’’ Χ 14 ‘’Χ 2’’ απλώστε το ένα φύλλο της κρούστας. Αλείψτε το με ελαιόλαδο. Κατόπιν απλώστε το μείγμα το σπανακιού και καλύψτε το με 6 φύλλα κρούστας, αλείφοντας το καθένα με ελαιόλαδο.
  3. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράξτε τα 3 πάνω φύλλα της κρούστας σχηματίζοντας τετράγωνα των 6 εκατοστών περίπου. Πασπαλίστε το με νερό έτσι ώστε να αποτρέψετε τα φύλλα να διπλώσουν.
  4. Ψήστε τη σπανακόπιτα σε μέτριο φούρνο για 40-45 λεπτά. Αφήστε τη να κρυώσει και κατόπιν κόψτε το σε τετράγωνα.
  5. Σερβίρετέ την ζεστή ή κρύα. Γίνονται περίπου 20 μερίδες.