Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Κ. Κουζούνη
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Κρασιά για να συντροφεύσουν το δείπνο σας

Όποιο κρασί και αν επιλέξετε από την πλούσια παλέτα των κρασιών του ελληνικού αμπελώνα, η υψηλή ποιότητά του και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του θα καταφέρει να κερδίσει μοναδική θέση στην καρδιά σας και να γίνει πολύτιμος σύντροφος σε κάθε γεύμα σας!

Ξεκινήστε μια βραδιά με κρασιά όλο γλύκα

Λιαστά κρασιά (ή ηλιαστά, από τη λέξη «ήλιος») είναι γλυκά κρασιά, τα οποία παράγονται παραδοσιακά σ’ όλη την Ελλάδα. Το όνομά τους φανερώνει την πρακτική του λιασίματος, του «στεγνώματος» των υπερώριμων σταφυλιών, με αποτέλεσμα τη μερική αφυδάτωσή τους, αφού τρυγηθούν. H Σαντορίνη σας καλεί να δοκιμάσετε το προϊόν παγκόσμιας εμβέλειας με μια γλυκιά μοναδικότητα, που ακούει στο όνομα Vinsanto.

Για το Vinsanto, που προκύπτει από συνοινοποίηση της ποικιλίας Ασύρτικο και Αηδάνι, στις αρχές του ΙΘ΄ αιώνος ο περιηγητής Lois Lacroix στο βιβλίο του «Iles de la Grèce”, (1853) έγραφε: «...Μα σαν επιδόρπιο κρασί κανένα δεν συγκρίνεται με το άσπρο Βινσάντο της Σαντορίνης. Γίνεται από σταφύλι που το αφήνουν εκτεθειμένο 15 ημέρες στον ήλιο πάνω στις ταράτσες των σπιτιών, προτού το πάνε στο πατητήρι. Έπειτα από ένα χρόνο γίνεται ένα εξαιρετικό γλυκό κρασί που ξεπερνά τις καλύτερες μονοβασιές του αρχιπελάγους...»


Ιδανικοί σύντροφοι για το κυρίως γεύμα σας

Οι ελληνικές ποικιλίες σας προσφέρουν εξαιρετικής ποιότητας κόκκινα, λευκά και ροζέ κρασιά για να επιλέξετε το σωστό κρασί που θα «φλερτάρει» όλο το βράδυ με το φαγητό σας.

Από τα κόκκινα κρασιά δε θα μπορούσε να λείπει:

Ξινόμαυρο, η ευγενέστερη ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου (Νάουσα, Ραψάνη, Γουμένισσα, Αμύνταιο, Τρίκωμο, Σιάτιστα) με τη συνολική έκταση καλλιέργειας του να ξεπερνά σήμερα τα 20.000 στρ. Από την ποικιλία Ξινόμαυρο θα βρείτε κρασιά που το χρώμα τους εκτείνεται από σκούρο κόκκινο μέχρι και πορφυρό με διάφορες διαβαθμίσεις ανάλογα με τον χρόνο παλαίωσης. Τα νεαρής ηλικίας κρασιά έχουν αποχρώσεις ιώδεις και κυρίως βυσσινί, ενώ όσο παλαιώνουν αποκτούν κεραμιδί αποχρώσεις. Ως προς τα αρώματα, κυριαρχούν αυτά των μπαχαρικών, αλλά και των κόκκινων φρούτων.

Αγιωργίτικο ή Μαύρο Νεμέας "Το Αίμα του Ηρακλή" αν θέλετε να προσδώσετε στο δείπνο σας ένα τόνο βασιλικό! Δοκιμάσετε μια από τις πιο σημαντικές κόκκινες και πολυδύναμες ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργείται αποκλειστικά στους αμπελώνες της μυθικής Νεμέας, τη γη του «φλιάσιου οίνου» που έπινε ο Αγαμέμνων στα ανάκτορα των Μυκηνών! Ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας και οινοποίησης, η ποικιλία γιωργίτικο σας προσφέρει εξαιρετικούς οίνους με σημαντικότερο τον Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) Νεμέα, που θα ταιριάξει άριστα χάρη στο πολύ βαθύ κόκκινο χρώμα του, το πλούσιο σώμα και άρωμα και τη βελούδινη γεύση του μ’ ένα δείπνο με κρέας και κόκκινες σάλτσες.

Μαυροτράγανο, μια παλαιά ερυθρή ποικιλία της Σαντορίνης, η μόνη που επέζησε από το μακρινό παρελθόν των εξαιρετικών σταφυλιών του νησιού. Σχεδόν εξαφανισμένη, "αναστήθηκε" τα τελευταία χρόνια και σήμερα καλλιεργείται συστηματικά στο νησί. Δίνει κρασί με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και με μέτρια οξύτητα, βαθυκόκκινο και με εξαιρετικά φρουτώδες άρωμα, καθώς και με αρώματα μπαχαρικών και κόκκινων φρούτων του δάσους. Πλούσιες και ευγενικές τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και δυνατότητα μακράς παλαίωσης έως και 6 χρόνια.

Αν προτιμήσετε να ταξιδέψετε στον κόσμο των ελληνικών λευκών κρασιών ή θέλετε να συνοδεύσετε μια πιατέλα με τυριά τότε επιλέξτε:

Αθήρι «το χρυσάφι των Κυκλάδων» γι’ αυτούς που θέλουν να πρωτοέρθουν σε επαφή με τη σπιρτάδα των λευκών ξηρών κρασιών του Αιγαίου πελάγους (καλλιεργείται στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη). Το λευκοκίτρινο χρώμα του με τις πράσινες ανταύγειες, το διακριτικό, λεπτό φρουτώδες άρωμα, η λιτή και καθόλου βαριά δομή του καθώς και η ήπια γεύση του καθιστούν τα κρασιά της ποικιλίας αυτής κατάλληλα για μεγάλο φάσμα πιάτων, που συνδυάζονται με δυσκολία με κρασί. Αποκλειστικά από την ποικιλία Αθήρι παράγεται ο λευκός ξηρός οίνος Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας «Ρόδος» ενώ συμμετέχει στον Ξηρό ΟΠΑΠ «Σαντορίνη».

Ασύρτικο, «το Σαντορινιό». Με τις ηφαιστειακές μνήμες του νησιού χαραγμένες στο DNA του, το ασύρτικο αποτελεί την ευγενέστερη ίσως ελληνική λευκή ποικιλία, η οποία καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση στην Σαντορίνη, αλλά και σε άλλα νησιά (Πάρος, Νάξος). Η ποικιλία δίνει κρασιά ανοιχτόχρωμα έως λευκά, με κυρίαρχα αρώματα αυτά των ξινών εσπεριδοειδών, ενώ υπάρχουν ακόμα αρώματα μήλου, αχλαδιού. Ειδικά στις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Σαντορίνη διακρίνονται επιπλέον αρώματα μελιού, σταφίδας και λιβανιού, καθώς το ελαφρύ, ηφαιστιογενές έδαφος της Σαντορίνης προσδίδει στο Ασύρτικο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του!

Μοσχοφίλερο. Καλλιεργείται κυρίως στο Αρκαδικό οροπέδιο, στην περιοχή της Μαντινείας, με την οποία έχει και άρρηκτα συνδεθεί. Η περιοχή φημίζεται για την αμπελουργία της από αρχαιοτάτων χρόνων και συνδέεται με τη λατρεία του Διονύσου, αλλά και με το κρασί, όπως μαρτυρούν πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων. Η ποικιλία Μοσχοφίλερο είναι πολυδύναμη, με δυνατότητα παραγωγής πολλών διαφορετικών ειδών κρασιού, από ξηρά λευκά μέχρι ροζέ, αφρώδη ή και γλυκά κρασιά, καθώς και το μοναδικό ξηρό κρασί της Μαντινείας, το οποίο σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Σημειώστε ότι τα κρασιά από Μοσχοφίλερο, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές τους, ανάλογα με τη χρονιά και τον τόπο καταγωγής τους, με το λουλουδάτο και φρουτώδες άρωμά τους, την τονισμένη οξύτητα και την κομψή, αρκετά γεμάτη γεύση τους, ταιριάζουν όμορφα με πολλά «εξωτικά» πιάτα, αλλά και πιάτα με έντονα αρωματικό χαρακτήρα και πικάντικη γεύση.

Ρομπόλα, η «Κεφαλλονίτισσα» από τις πλέον ευγενείς ελληνικές λευκές ποικιλίες που έχει δώσει το όνομά της στη ζώνη στην οποία καλλιεργείται. Σας προσφέρει το ομώνυμο κρασί με χρώμα άγουρου λεμονιού και έντονα αρώματα καλοκαιρινών φρούτων και εσπεριδοειδών, με ελαφρύ σώμα, καθώς και σχετικά έντονη οξύτητα, αλλά και υψηλή αλκοολική περιεκτικότητα. Η Ρομπόλα είναι ένα κρασί ευχάριστο, απατηλά ελαφρύ και δροσιστικό, που πίνεται δροσερό. Γευστικά συνδυάστε τη με ψάρι και θαλασσινά, ενώ στην πατρίδα της θα τη συναντήσετε να συνοδεύει σχεδόν μόνιμα ένα χαρακτηριστικό κεφαλλονίτικο πιάτο μπακαλιάρου με σκορδαλιά, την «Αλιάδα».

Σαββατιανό. Μία από τις πιο διαδεδομένες ελληνικές ποικιλίες, με προέλευση που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Με παρελθόν τουλάχιστον 2.500 χρόνων, καλλιεργείται σήμερα κυρίως στην ευρύτερη ζώνη της Στερεάς Ελλάδος. Δίνει λευκά κρασιά με κιτρινοπράσινο χρώμα, έως έντονο κίτρινο, με αρώματα ροδάκινου, λεμονιού, ακτινιδίου, μπανάνας, πεπονιού και φράουλας και με σχετικά χαμηλή οξύτητα. Το Σαββατιανό αποτελεί τη βασική ποικιλία από την οποία προκύπτει ο Ρητινίτης οίνος λευκός, η γνωστή Ρετσίνα, που θα συντροφεύσει ευχάριστα πιάτα μεσογειακής κουζίνας.

Μαλαγουζιά. Η φίνα αυτή λευκή ελληνική ποικιλία σχετίζεται πιθανότατα με το περίφημο κρασί «Μαλβάσια» του Μεσαίωνα. Διασώθηκε από τη λησμονιά χάρη στη διορατικότητα ορισμένων Ελλήνων παραγωγών που πίστεψαν σε αυτή. Τα εγκώμια των κριτικών κι η ενθουσιώδης ανταπόκριση των καταναλωτών, τους έχουν δικαιώσει.Τα κρασιά από Μαλαγουζιά έχουν δυνατή ευωδιά, αρώματα που θυμίζουν μοσχάτο, ενώ επίσης αφήνουν στο στόμα μια ελαφρώς πιπεράτη γεύση.

Για το επιδόρπιο σας

Ιδανικά για το επιδόρπιο σας είναι τα Ελληνικά «μιστέλια»• θα τα βρείτε με την επίσημη ονομασία τους ως Vins de liqueur. Σας προτείνουμε:

Μοσχάτο, ποικιλία που καλλιεργείται στη Σάμο και δίνει γλυκά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης με κορυφαίο το Μοσχάτο Σάμου, ακολουθούμενο από το Μοσχάτο Λήμνου. Στην ίδια ομάδα σημειώστε και το Μοσχάτο Πατρών και Ρίου, το Μοσχάτο Κεφαλληνίας και το Μοσχάτο Ρόδου.

Μαυροδάφνη. Ως έγχρωμη ελληνική ποικιλία καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Πάτρας και στην Κεφαλλονιά. Απολαύστε εξαιρετικά κόκκινα φυσικά γλυκά κρασιά, κατάλληλα για παλαίωση, απαραίτητα 2 χρόνια σε δρύινα βαρέλια, που μπορεί να φθάσει μέχρι και 8 χρόνια, με εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά τα αρώματα που αναπτύσσονται. Τα κρασιά της Μαυροδάφνης έχουν βαθυκόκκινο χρώμα, και αρώματα βανίλιας, κερασιού, αλλά και αποξηραμένων φρούτων -κυρίως σταφίδας- και σοκολάτας.