Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία

Βαδίζοντας στα χνάρια της ιστορίας.

Η Ελλάδα είναι, στην κυριολεξία ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος. Δεδομένης της αρχαιότατης κατοίκησης της ελληνικής επικράτειας, ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, τα ίχνη του ανθρώπινου πολιτισμού βρίσκονται παντού, σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην Καβάλα για παράδειγμα, πολλά κτίσματα του παραλιακού μετώπου ενσωματώνουν στην κατασκευή τους αρχαίες τοιχοποιίες. Το παρελθόν εισχωρεί δυναμικά στο παρόν και το μέλλον, δημιουργώντας ένα ανεξίτηλο, πολύτιμο «υφαντό».

Image not found
Η Ελλάδα προσφέρει στον κόσμο πάνω από 100 επιβλητικούς αρχαιολογικούς χώρους. Θέατρα, βουλευτήρια, μεγάλοι ναοί, δημόσιες αγορές, αποτυπώνουν μια ιστορία που υπερβαίνει τα 5000 χρόνια.

Τόποι έξω από το χρόνο

Ένας από τους πλέον εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους είναι αυτός της Αθήνας. Η Ακρόπολη, που δεσπόζει στον ομώνυμο βράχο, αποτελεί το μνημείο της φωτεινότερης περιόδου που γνώρισε η ανθρώπινη ιστορία, του χρυσού αθηναϊκού αιώνα. Οι ενοποιημένοι αρχαιολογικοί χώροι γύρω από την Ακρόπολη, η Αγορά και ο Άρειος Πάγος, οι Λόφοι και οι Δήμοι της αρχαίας Αθήνας, ο Κεραμεικός, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, η ρωμαϊκή αγορά, το Ολυμπιείο, η Πύλη του Αδριανού, το Καλλιμάρμαρο αποτελούν μια ενότητα γεμάτη από την ηχώ σπουδαίων φιλοσόφων, ρητόρων, καλλιτεχνών και επιστημόνων. Η αρχαία Αθήνα προβάλει μέσα στην καρδιά της σύγχρονης πόλης αγέραστη και αξεπέραστη.

Στη Μακεδονία ξεχωρίζει ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας καθώς και το Δίον, ο πανάρχαιος τόπος λατρείας του Διός, στους πρόποδες του θεϊκού Ολύμπου. Η πόλη των αρχαίων Φιλίππων επίσης αποτέλεσε σπουδαίο κέντρο πολιτισμού. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά μνημεία. Η Ακρόπολη των Φιλίππων, το θέατρο, η αγορά, αλλά και οι σπουδαίες παλαιοβυζαντινές εκκλησίες, το Οκτάγωνο, η παλαίστρα, εκτείνονται σε έναν τεράστιο χώρο κάτω από τη σκιά του Παγγαίου όρους. Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται η περίφημη Ορθόπετρα, η οποία στέκει αινιγματική στον κάμπο των Κρηνίδων. Εικάζεται πως πρόκειται για προϊστορική κατασκευή, την οποία κατόπιν χάραξε με λατινικούς χαρακτήρες ο αξιωματούχος Vibius Quartus. Πολύ κοντά στην Ορθόπετρα βρίσκεται ο προϊστορικός οικισμός του Ντίκιλι Τας, ένας από τους σημαντικότερους των Βαλκανίων.

Οι Δελφοί, στην καρδιά του Παρνασσού, στη Στερεά Ελλάδα, θεωρήθηκαν από τον αρχαίο κόσμο ως ο ομφαλός της γης, κέντρο του σύμπαντος. Στο σημείο όπου βρίσκεται το μαντείο των Δελφών, το σπουδαιότερο της αρχαιότητας, υπήρχε προϊστορικό ιερό αφιερωμένο στη Γαία, τη Μεγάλη Μητέρα. Ο τόπος αποπνέει δύναμη και μυσταγωγία. Η φύση, με τα θροΐσματα των αιωνόβιων δέντρων, η απέραντη θέα και η, μυθικών διαστάσεων, σημασία του μαντείου δημιουργούν στον επισκέπτη την εντύπωση πως ανασηκώνει τα πέπλα του χρόνου και βρίσκεται στις απαρχές του κόσμου.

Η Επίδαυρος με το εξαίσιο θέατρο και το σπουδαίο ασκληπιείο, οι ξακουστές Μυκήνες και η Τίρυνθα καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι της Αρχαίας Μεσσήνης και του Μυστρά είναι από τα λαμπρότερα στολίδια της Πελοποννήσου.

Στην Ολυμπία χτυπάει η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάθε 4 χρόνια, ακριβώς όπως και στην αρχαιότητα, υποχωρεί η έριδα των ανθρώπων και αρχίζει η άμιλλα. Στο σπουδαίο ιερό της Ολυμπίας βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, το οποίο ήταν καταγεγραμμένο ως ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου. Η περιοχή κατοικείται τουλάχιστον από την 3η χιλιετία π.Χ. Η πόλη αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό, ιατρικό και θρησκευτικό κέντρο• ήδη από τα 900 π.Χ., συνέρρεαν εδώ χιλιάδες επισκέπτες. Το σύμπλεγμα των κτιρίων που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές είναι εντυπωσιακό: ο δωρικός ναός του Διός, το Φιλιππείο, το στάδιο και το γυμνάσιο δίνουν μια ζωντανή εικόνα της κλασικής Ελλάδας.

Η Κρήτη έχει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. Ο μινωικός πολιτισμός υπήρξε από τους πλέον σημαντικούς του αρχαίου κόσμου. Το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτού του πολιτισμού είναι η χαρά της ζωής και η έλλειψη φιλοπόλεμης διάθεσης. Η ανασκαφές στη Φαιστό, την Κνωσό, το Παλαίκαστρο της Σητείας και αλλού, έφεραν στο φως σπουδαία μνημεία, αλλά κυρίως ανάδειξαν έναν πολιτισμό τόσο φωτεινό και προσηλωμένο στις απλές, καθημερινές χαρές, που φαντάζει αξεπέραστος.

Οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών. Άνθρωποι από όλον τον κόσμο έρχονται να δουν από κοντά τις απαρχές του δυτικού πολιτισμού και να νιώσουν τη δύναμη και τη ζωντάνια που αποπνέουν αυτοί οι χώροι. Η μέριμνα των αρχαιολογικών υπηρεσιών και των υποστηρικτικών υπηρεσιών είναι αδιάκοπη, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να έχει στη διάθεσή του όλο το φάσμα των πληροφοριών, αλλά και να απολαμβάνει με άνεση την περιήγησή του.