Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Π. Μεράκος
ΙΚΑΡΙΑ

Οι παραλίες της Ικαρίας

Γνωστή παγκοσμίως για τη μακροβιότητα των κατοίκων της, τους χαλαρούς ρυθμούς της και τα ξακουστά πανηγύρια της, η Ικαρία διαθέτει ένα φυσικό τοπίο με ακατέργαστη ομορφιά χάρη στους μυστηριακούς ορεινούς όγκους της, αλλά και τις μοναδικές παραλίες της στην καρδιά του Αιγαίου. Ας γνωρίσουμε τις πιο σημαντικές και να βουτήξουμε στα καταγάλανα νερά τους.


Σεϋχέλλες
Το όνομά της παραπέμπει σε εξωτικό τοπίο και η εικόνα της το επαληθεύει. Τα ξακουστά γαλαζοπράσινα νερά της, οι κρυφές σπηλιές,  οι μεγάλοι γρανιτένιοι βράχοι που την οχυρώνουν από τους δυνατούς ανέμους σε συνδυασμό με τη λευκή άμμο και τα βότσαλα μαγεύουν κάθε επισκέπτη της.  Οι Σεϋχέλλες δημιουργήθηκαν το 1985 κατά τύχη, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών για τη διάνοιξη τούνελ προκλήθηκε κατολίσθηση βράχων. Ένα «ατύχημα» που χάρισε στην Ικαρία την πιο ξακουστή παραλία της.
Η πρόσβαση σας στον κολπίσκο με την άγρια όψη γίνεται είτε με καραβάκι είτε με τα πόδια μέσω ενός μονοπατιού 10 λεπτών, μέχρι να φτάσετε σε μία από τις πιο φημισμένες παραλίες του Αιγαίου!

Μεσακτή
Μια δημοφιλής παραλία που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού φημίζεται για τη χρυσαφένια αμμουδιά, τα ιδανικά για μικρά παιδιά ρηχά νερά, ενώ, όταν οι άνεμοι πνέουν ισχυροί, προσφέρει στους σέρφερ την ευκαιρία να απολαύσουν τα κύματα του Αιγαίου. Η Μεσακτή είναι πλήρως οργανωμένη με πληθώρα beach bars, ομπρέλες, ξαπλώστρες και εστιατόρια. Επίσης προσφέρει πανέμορφη θέα προς το γραφικό εκκλησάκι της Αναλήψεως, στο λιμανάκι του Γιαλισκαρίου.

Νας
Εκεί που κάποτε έστεκε το αρχαίο λιμάνι της Ικαρίας, βρίσκεται πλέον μία από τις πιο ιδιαίτερες ακτές της. Η μικρή σε μήκος παραλία, που αποτελείται από άμμο και βότσαλα, έχει βαθιά νερά και ρεύματα τα οποία απαιτούν την προσοχή των κολυμβητών. Τη μοναδικότητα του τοπίου συνθέτουν το ποτάμι του Χάλαρη, το οποίο εκβάλλει στην ακτή, πυκνή βλάστηση, ένας καταρράκτης, αλλά και τα θεμέλια του ναού της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, τα οποία χαρίζουν στον Να ένα μοναδικό φόντο για τα μπάνια των επισκεπτών του. Όσοι επισκεφθείτε την αμμουδιά του Να, αξίζει να μείνετε μέχρι αργά για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα.

Αρμενιστής
Μία από τις οργανωμένες παραλίες, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, στο ομώνυμο χωριό, που αποτελεί πασίγνωστο τουριστικό προορισμό. Πρόκειται για έναν μικρό όρμο με λίγες ομπρέλες, ενοικιαζόμενα κανό και χρυσαφένια άμμο, ενώ η πρόσβαση σε αυτή γίνεται με αυτοκίνητο ή λεωφορείο.

Κάμπος
Στο κέντρο της βόρειας πλευράς του νησιού βρίσκεται η παραλία του Κάμπου, μία από τις μεγαλύτερες της Ικαρίας. Παρότι τα νερά είναι ρηχά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν συχνά, δημιουργούνται κύματα.

Ιερό
Στο βορειοανατολικότερο άκρο του νησιού, κοντά στο αεροδρόμιο, υπάρχει μια ακτή απομονωμένη, ήσυχη και προστατευμένη από τους ανέμους που πνέουν στο Αιγαίο. Ένας κλειστός όρμος που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στους περισσότερους ταξιδιώτες, το Ιερό, προσφέρει απάγκιο αλλά και θαλάσσιο πλούτο, ιδανικό για τους εξερευνητές της θάλασσας. Οι λάτρεις των καταδύσεων μπορούν να επισκεφτούν την υποβρύχια σπηλιά, αλλά και το ναυάγιο που βρίσκεται δυτικά της ακτής. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε φροντίσει για τις προμήθειές σας προτού φτάσετε εκεί.

Φάρος
Σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο της Ικαρίας βρίσκεται η μεγαλύτερη παραλία της νότιας πλευράς της. Καλυμμένος με άμμο, ψιλό βότσαλο και φυσική σκιά από τα αρμυρίκια που βρίσκονται παραταγμένα κατά μήκος της ακτής, ο Φάρος αποτελεί ιδανική πρόταση για όσους επιθυμούν μεγάλη επιλογή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και καφετέριες, θαλάσσια σπορ, αλλά και υπέροχη θέα: από τη μία η όψη της Σάμου, των Φούρνων και της Θύμαινας, από την άλλη ο Πύργος του Δρακάνου, που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως φάρος και χάρισε στην εν λόγω παραλία το όνομά της.

Λιβάδι
Αμμουδερή, με γαλαζοπράσινα νερά, μεγάλη έκταση και πλήρως οργανωμένη η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται κοντά στον Αρμενιστή και αποτελεί αγαπημένη επιλογή των μικρών παιδιών και κατ’ επέκταση των γονιών. Η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, η πλούσια βλάστηση που υπάρχει περιμετρικά, καθώς και η μικρή φυσική λίμνη που διαθέτει συνθέτουν ένα μείγμα στο οποίο ντόπιοι και επισκέπτες δύσκολα αντιστέκονται. Η εύκολη πρόσβαση με το αυτοκίνητο και η θέα προς τους Φούρνους καθιστούν το Λιβάδι μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές των λουόμενων στο νησί που βάφτισε ο μύθος του Δαίδαλου και του Ίκαρου.