Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Νυχτερινή θέα πάνω από παραλία με οικισμό και μια εκκλησία στο πρώτο πλάνο.

Ίος

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΚΥΡ 32 °C
  • ΔΕΥ 32 °C
  • ΤΡΙ 32 °C
  • ΤΕΤ 33 °C
  • ΠΕΜ 34 °C
  • ΠΑΡ 33 °C

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Το λουλούδι των Κυκλάδων

Η Ίος ή Νιος, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το νησί τους, είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων με διεθνή φήμη, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους για τη νυχτερινή της ζωή. Βρίσκεται ανάμεσα στη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Νάξο και είναι γεμάτη όρμους και απέραντες αμμουδιές.

Στα αξιοθέατα που θα πρέπει να επισκεφτείτε περιλαμβάνεται ο διάσημος Φάρος του νησιού που δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού, όπως και το όμορφο, ανοιχτό θέατρο “Οδυσσέας Ελύτης”, στο οποίο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, η Ίος ήταν πατρίδα της μητέρας του Ομήρου αλλά και τόπος ταφής του μεγάλου επικού ποιητή. Οφείλει το όνομά της στο «Ίον», που σημαίνει λουλούδι, καθώς, στην αρχαιότητα, το νησί ήταν γεμάτο άνθη.
Άσπρα σπίτια πυκνοχτισμένα στην πλαγιά μικρού λόφου. Στην κορυφή 3 μικρές εκκλησίες.
Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, η Ίος ήταν πατρίδα της μητέρας του Ομήρου αλλά και τόπος ταφής του μεγάλου επικού ποιητή. Οφείλει το όνομά της στο «Ίον», που σημαίνει λουλούδι, καθώς, στην αρχαιότητα, το νησί ήταν γεμάτο άνθη.

Περιήγηση στο νησί

Διαδρομές στο νησί

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς φτάνοντας στο νησί είναι μαγευτική: η κουκλίστικη Χώρα (πολύ κοντά στο λιμάνι του Όρμου) υποδέχεται τους ταξιδιώτες, αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, στην κορυφή του οποίου υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικού κάστρου.

Πρόκειται για παραδοσιακό οικισμό που έχει κηρυχθεί διατηρητέος και είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Τα κατάλευκα σπιτάκια, τα γραφικά στεγασμένα δρομάκια («στιγάδια»), οι δώδεκα ανεμόμυλοι, οι εκκλησίες με τα τοξωτά καμπαναριά και τους γαλάζιους τρούλους δημιουργούν ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο. Μάλιστα, στα στεγασμένα σοκάκια της Χώρας αναβιώνει κάθε Μάιο ένα παμπάλαιο έθιμο της Ίου, το έθιμο της «Κούνιας». Σύμφωνα με αυτό, τα αγόρια φτιάχνουν κούνιες στα στεγασμένα σοκάκια του νησιού και, καθώς κουνιούνται τα κορίτσια, τους τραγουδούν υπό μορφή διαλόγου ερωτικά παραδοσιακά τραγούδια.

Στο ψηλότερο σημείο της Χώρας γνέφει η σημαντικότερη από τις 365 εκκλησίες της Ίου, η Παναγία η Γκρεμιώτισσα, κτισμένη κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, με καταπληκτική θέα προς το πέλαγος. Το πανηγύρι της το Δεκαπενταύγουστο είναι από τα ωραιότερα του νησιού με λιτάνευση της εικόνας στη Χώρα και παραδοσιακό γλέντι με νησιώτικα τραγούδια και χορούς μέχρι πρωίας!

Στη Χώρα αξίζει να δείτε τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου (1397), το οποίο ανεγέρθηκε από τον Μάρκο Κρίσπι, ηγεμόνα του νησιού. Επισκεφθείτε την αρχαία πόλη της Ίου, χτισμένη στον λόφο της Χώρας, με λείψανα τείχους οικοδομημάτων και τμήμα οδικού και αποχετευτικού δικτύου καθώς και τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, του Ευαγγελισμού και της Αγίας Αικατερίνης η οποία είναι χτισμένη πιθανώς στη θέση ναού του Πυθίου Απόλλωνα.
Γνωρίστε τις ομορφιές της χώρας με μια επίσκεψη στους διάσημους ανεμόμυλους και τον Ψαρόπυργο, πύργο ελληνιστικής περιόδου στη θέση «Πλακωτό». Μην παραλείψετε μια στάση στο Αμοιραδάκειο Μέγαρο, νεοκλασικό των αρχών του 20ου αι., στο οποίο στεγάζονται το Δημαρχείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (στη θέση Κολιτσάνοι), που περιλαμβάνει έργα από τη συλλογή του Ζαν Μαρί Ντρο.

Τη σημαντική παρουσία του ανθρώπου ήδη από την πρώιμη αρχαιότητα καταγράφει ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός του Σκάρκου (2.800 π.Χ.), αρχαιολογικός χώρος που έχει βραβευτεί για την υποδειγματική αναστήλωση και ανάδειξή του. Πλούσια ευρήματα από τον οικισμό καθώς και αρχαιότητες από’ όλη την ιστορική διαδρομή του νησιού μπορεί ο επισκέπτης να δει στο εξαίρετο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα της Ίου.

Στα βορειοανατολικά του νησιού υψώνεται το Παλαιόκαστρο, οχυρό της βυζαντινής περιόδου που χρησιμοποιούνταν για την επιτήρηση των θαλάσσιων οδών από Κωνσταντινούπολη προς Κρήτη. Το κάστρο επικοινωνούσε με οπτικά σήματα, φωτιές, με κάστρα στη Νάξο, την Αμοργό και τη Σαντορίνη.

Όρμος (Γιαλός)

Είναι το λιμάνι της Ίου. Στην είσοδο του λιμανιού, πάνω στα βράχια, δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, ενώ στο λόφο του Σκάρκου έχουν εντοπιστεί λείψανα προϊστορικού οικισμού της Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου. Στην παραλία Κουμπάρα, αξίζει να δείτε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά στην Ελλάδα.

Μυλοπότας

Τουριστικό κέντρο με θαυμάσια αμμουδερή παραλία, μήκους 1 χλμ. Στην περιοχή αξίζει να δείτε το εκκλησάκι της Παναγίας και τη λιμνοδεξαμενή. Εντυπωσιακή είναι η διαδρομή από το Μυλοπότα μέχρι το Μαγγανάρι.

Μαγγανάρι

Περιοχή με μοναδικές αμμουδερές παραλίες και γαλαζοπράσινα νερά στην οποία γυρίστηκε μέρος από την ταινία «Το απέραντο γαλάζιο». Αξίζει να δείτε τους γραφικούς ορμίσκους Τρεις Κλεισιές, Κάλαμος και Πλάκες με τις πανέμορφες ακρογιαλιές, καθώς και το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Καλάμου, 7,5 χλμ. ΒΔ.

Αγία Θεοδότη

Παραθεριστικό χωριό με μεγάλη παραλία στο οποίο θα δείτε τα ερείπια ρωμαϊκού υδραγωγείου. Από τον παλαιό οικισμό ξεκινά μονοπάτι, που οδηγεί στη θέση «Γεφύρι» μέσα από εντυπωσιακή διαδρομή.

Ψάθη

Παραθεριστικός οικισμός στον οποίο θα δείτε τα ερείπια του Παλαιοκάστρου ( 7ου-8ου αι.) σε βραχώδες ύψωμα.
ΜΕ ΠΛΟΙΟ
Η Ίος συνδέεται με τον Πειραιά και άλλα λιμάνια του Αιγαίου. Τα συμβατικά πλοία, κάνουν το δρομολόγιο «Πειραιάς – Ίος» σε 6,5 ώρες περίπου ενώ τα high speed σε 4 περίπου.Σύνδεση γίνεται και από το λιμάνι της Ραφήνας αλλά και με το λιμάνι του Λαυρίου.

Άλλοι προορισμοί

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια