Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Άποψη της λιμνοθάλασσας, με έναν ψαρά να ψαρεύει από τη βάρκα του
Ⓒ Π. Μεράκος

Μεσολόγγι

ΤΩΡΑ 36 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΣΑΒ 37 °C
  • ΚΥΡ 38 °C
  • ΔΕΥ 36 °C
  • ΤΡΙ 38 °C
  • ΤΕΤ 40 °C

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Χτισμένο σε χερσόνησο ανάμεσα στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα και σ’ αυτήν της Κλείσοβας, στις εκβολές του Εύηνου και του Αχελώου, το Μεσολόγγι, με περίπου 13.000 κατοίκους, είναι η πρωτεύουσα του νομού.

Η επικρατέστερη εκδοχή αναφέρει ότι η το όνομα της πόλης προέρχεται από τον συνδυασμό των ιταλικών λέξεων mezzo και langhi (Mezzolanghi), πoυ σημαίνει «μέσον λιμνών» ή messo langhi (Messolanghi), δηλαδή «τόπος εν μέσω λιμνών».

Ιστορικά Στοιχεία

Αναφέρεται για πρώτη φορά στις γραπτές πηγές τον 16ο αι. Από το 1804 έως το 1820, η ιστορική πόλη βρισκόταν στην κυριαρχία του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Η σημαντικότερη σελίδα της ιστορίας της γράφτηκε με την ηρωική Έξοδο (10 Απριλίου 1826) των Μεσολογγιτών ύστερα από πολύμηνη πολιορκία από τους Τούρκους, γεγονός που σφράγισε τη νεότερη ελληνική ιστορία. Η πόλη παρέμεινε στην κυριαρχία των Τούρκων ως το 1829 κι έπειτα άρχισε η ανοικοδόμησή της. Το 1937 το Μεσολόγγι χαρακτηρίστηκε ως «Ιερά Πόλις».

Έχει σπουδαίο πνευματικό και ιστορικό παρελθόν. Από εδώ κατάγονταν οι λογοτέχνες Κωστής Παλαμάς, Μιλτιάδης Μαλακάσης και Αντώνης Τραυλαντώνης, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής, μεταξύ των οποίων οι πρωθυπουργοί Σπυρίδων και Χαρίλαος Τρικούπης, Δημήτρης και Ζηνόβιος Βάλβης και Επαμεινώνδας Δεληγιώργης. Σήμερα, το Μεσολόγγι αποτελεί ένα σημαντικό ιχθυοπαραγωγικό κέντρο. Η πόλη διαθέτει ενδιαφέροντα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Απέχει 250 χλμ. BΔ από την Αθήνα και 510 χλμ. NΔ (μέσω Άμφισσας-Ναυπάκτου) από τη Θεσσαλονίκη.
ME IX
Από Αθήνα μέσω Ολυμπίας Οδού προς Μεσολόγγι η διαδρομή διαρκεί 3 ώρες.Απο Θεσσαλονικη από την Εγνατία Οδό προς την ΕΟ Ρίου-Αγρινίου προς Μεσολογγι η διαδρομή διαρκεί 4,5 ώρες.

Άλλοι προορισμοί

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ