Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Νυχτερινή λήψη με αναμμένα φώτα οικισμού με μικρά λευκά σπίτια σε λόφο με κάστρο και εκκλησία στην κορυφή.
Ⓒ Π. Μεράκος

Αστυπάλαια

ΤΩΡΑ 23 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΣΑΒ 31 °C
  • ΚΥΡ 31 °C
  • ΔΕΥ 32 °C
  • ΤΡΙ 32 °C
  • ΤΕΤ 33 °C

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Μια πεταλούδα στη μέση του Αιγαίου

Φυσική γέφυρα που ενώνει τις Κυκλάδες με τα Δωδεκάνησα, το όμορφο νησί της Αστυπάλαιας με την πλούσια ιστορία, τις πανέμορφες ακρογιαλιές και τους γραφικούς οικισμούς, σας προσκαλεί σ’ ένα μαγικό ταξίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου και το πάλλευκο των σπιτιών της.
Το δυτικότερο νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, χωρίζεται φυσικά από μια λωρίδα γης πλάτους λιγότερο από 100 μ. στο Μέσα (δυτικό τμήμα) και το Έξω Νησί (ανατολικό τμήμα).

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, η Χώρα, ένας από τους ομορφότερους οικισμούς του Αιγαίου, είναι χτισμένη σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους. Στην κορυφή της δεσπόζει το κάστρο μέσα από το οποίο ξεπροβάλλουν οι κατάλευκοι τρούλοι της Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου. Γύρω από το κάστρο απλώνονται κατάλευκα σπίτια με μπλε πορτοπαράθυρα και ξύλινα κάγκελα στα μπαλκόνια.
Παραλία με γαλαζοπράσινα νερά στη βραχονησίδα Κουνούποι της Αστυπάλαιας

Περιηγηση στη Χώρα

Χώρα

Κατά την παραμονή σας στη Χώρα της Αστυπάλαιας, ανεβείτε στο βενετσιάνικο κάστρο των Γκουερίνι (13ου αι.). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει  ο τρόπος οικοδόμησης των μικρών, τριώροφων κυρίως, σπιτιών και ειδικά όσων βρίσκονται στο εξωτερικό περίβολο του κάστρου, οι εξωτερικοί τοίχοι των οποίων δημιουργούν ένα τείχος με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δύο κατάλευκες εκκλησίες με πέτρινα περίτεχνα καμπαναριά: η Παναγία Ευαγγελίστρια (1853), στο εσωτερικό της οποίας υπάρχει η κτητορική επιγραφή του 1413 και οι θυρεοί των Γκουερίνι, και ο Άγιος Γεώργιος (1790).

Κάντε μια στάση επίσης από την Παναγία Πορταΐτισσα (18ο αι.), μια από τις ομορφότερες εκκλησίες στα Δωδεκάνησα, με ξυλόγλυπτο επίχρυσο εικονοστάσι, που βρίσκεται κάτω από το κάστρο. Δίπλα, επισκεφθείτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Εδώ γίνεται και το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού τον Δεκαπενταύγουστο (τριήμερο 14-16). Στις 16 Αυγούστου ο δήμος και ο Πολιτιστικός Οργανισμός διοργανώνουν τα «Κουκάνια», εκδηλώσεις με ιδιόμορφους αθλητικούς αγώνες.

Επισκεφθείτε ακόμα τη Ναρκίσσειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία συστεγάζει την αρχαιολογική συλλογή του νησιού αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο στον Πέρα Γιαλό, που φιλοξενεί ευρήματα από όλο το νησί, κυρίως της προϊστορικής περιόδου.
Πάρτε φωτογραφίες δίπλα στους οκτώ ανεμόμυλους που βρίσκονται πάνω από τη Σκάλα, στη Χώρα. Ανήκουν στην κατηγορία του ξετροχάρη μύλου, του οποίου η σκεπή γυρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.


Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης:
  • η Κυλίντρα, στο όριο της Χώρας προς τη νότια μεριά, όπου βρέθηκε το μοναδικό στον κόσμο βρεφικό νεκροταφείο. Χώρος ιερός, από τα γεωμετρικά χρόνια μέχρι την ελληνιστική εποχή.
  • η Μεγάλη Παναγιά, με θαυμάσιο βοτσαλωτό δάπεδο στον περίβολο.
  • η Παναγιά Φλεβαριώτισσα, 6 χλμ. ΒΔ της Χώρας. Μέρος της εκκλησίας είναι κτισμένο σε σπηλιά. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Εδώ λαμβάνει μέρος και το Πανηγύρι της Παναγιάς της Φλεβαριώτισσας, το χειμερινό ραντεβού των Αστυπαλαιωτών, την 1 Φεβρουαρίου.
  • η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Μακρύ (12 χλμ. Δ). Χτισμένη σε επιβλητικό τοπίο, ανάμεσα σε δύο απότομες πλαγιές, με θέα στο πέλαγος και μοναδικό ηλιοβασίλεμα
  • το κάστρο του Αϊ-Γιάννη, απέναντι την ομώνυμη μονή.
Διαδρομές στην Αστυπάλαια

Δυτικά (Μέσα Νησί)

Λιβαδιά

Παραθαλάσσιος οικισμός με λιγοστούς κατοίκους, απλωμένος σε εύφορη κοιλάδα. Περιβόλια με μανταρινιές, πορτοκαλιές, αμπέλια και σπίτια πνιγμένα στα λουλούδια συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό δίπλα στην όμορφη παραλία. Απέχει 2 χλμ. ΝΔ από τη Χώρα. Αξίζει να δείτε το σπήλαιο του Νέγρου, στις Βάτσες (6 χλμ. ΝΔ). Η πρόσβαση γίνεται από τη Χώρα με καΐκι, ενώ προσφέρονται και οργανωμένες ξεναγήσεις. Επίσης, επισκεφθείτε τον λόφο του Aγίου Bασιλείου, όπου βρίσκονται λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

Ανατολικά (Έξω Νησί)

Μαλτεζάνα (Ανάληψη)

Θέρετρο με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στο νησί. Η περιοχή ονομάστηκε Μαλτεζάνα από τους Μαλτέζους πειρατές που είχαν ως ορμητήριό τους το νησί. Εδώ, το 1827, ο Γάλλος Μπιγκότ πυρπόλησε το πλοίο του, για να μην αιχμαλωτιστεί από τους πειρατές. Απέχει 9 χλμ. ΒΑ από τη Χώρα.  Μην παραλείψετε να δείτε τα λουτρά του Ταλαρά, με τα ελληνιστικά ψηφιδωτά, μοναδικά στον ελλαδικό χώρο, με χρώματα γαλαζωπά και κεραμιδιά, καθώς και ενδιαφέρουσα σύνθεση με θέμα τις εποχές του χρόνου και τα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου.
Επισκεφθείτε το μνημείο του Γάλλου ναυάρχου Μπιγκότ, ηγέτη του αγώνα κατά των πειρατών στις αρχές του 19ου αι., τα λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής (5ου αι.), με τα αξιόλογα ψηφιδωτά καθώς και το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας (τέλος 5ου αρχές 6ου αι.) σε ύψωμα της περιοχής.

Βαθύ

Μοιάζει περισσότερο με λιμνοθάλασσα, λόγω του πολύ κλειστού όρμου (περίπου 50 μ.). Έχει δύο μικρούς οικισμούς: το Έξω Βαθύ, που βρίσκεται στην είσοδο του όρμου κι έχει μικρή σκάλα όπου δένουν τα καΐκια, και το Μέσα Βαθύ, που είναι στο μυχό του κόλπου, με χωράφια, λίγα δέντρα και αμπέλια. Απέχει 21 χλμ. ΒΑ από τη Χώρα. Κάντε μια βόλτα από τη λιμνοθάλασσα Χαμένη Λίμνη, στη ΒΑ πλευρά της Αστυπάλαιας. Δείτε τα λείψανα μινωικού οικισμού και πύργου, στην είσοδο του όρμου. Επισκεφθείτε το σπήλαιο του Δράκου, με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, όπου η πρόσβαση γίνεται με καΐκι ή περπατώντας. Τέλος μην παραλείψετε την Παναγιά Πουλαριανή, στο δρόμο προς το Βαθύ, σε βράχο που σχηματίζει την Παναγία με το βρέφος στην αγκαλιά της.

Γύρω νησιά

Από τον όρμο της Μαλτεζάνας με εκδρομικά σκάφη πηγαίνετε στα Διαπόρια, το Λιγνό και το Χονδρό, τους Κουνούπους και το Κουτσομύρι (ΝΑ) και στην Aγία Kυριακή (Ν), με όμορφη παραλία. Mακρύτερα, στα ΒΑ της Αστυπάλαιας, βρίσκονται τα Φωκιονήσια, στα ΒΔ της ο Πάνορμος και το Κατσαγρέλι, στα Α της η Ποντικούσα και η Οφιδούσα, ενώ στα ΝΑ της η Σύρνα, τα Κατσικούλια, τα Τρία Νησιά, το Μέσο, η Στεφανία και τα νησιά Ζαφορά.

Που θα κολυμπήσετε;

Μην παραλείψετε τις παραλίες Άγιος Κωνσταντίνος, Βάτσες, Πλάκες, Καμινάκια, Άγιος Γιάννης, Πάνορμος, Παχιά Άμμος, Πέρα Γιαλός και Λιβάδια. Τέλος μια εκδρομή με καΐκι στις ερημικές παραλίες, στα κοντινά νησάκια Κουτσομύτι και Σύρνα είναι απαραίτητη.
ΜΕ ΠΛΟΙΟ
Η Αστυπάλαια συνδέεται με τον Πειραιά και άλλα λιμάνια του Αιγαίου. Τα συμβατικά πλοία, κάνουν το δρομολόγιο «Πειραιάς – Αστυπάλαια» σε 10 ώρες περίπου ενώ τα high speed σε 8 περίπου.Οι συνδέσεις γίνονται και από τα δύο λιμάνια του νησιού(Παλαιό λιμάνι,Νέο λιμάνι)
ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
Η Αστυπάλαια συνδέεται με το Διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών,η πτήση διαρκεί 1 ώρα αλλά και με το Διεθνές αεροδρόμιο Μακεδονία(Θεσσαλονίκη), συνδέται επίσης και με άλλα αεροδρόμια της Ελλάδος.

Άλλοι προορισμοί

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια