In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Κόνιτσα

Η όμορφη ακριτική κωμόπολη, χτισμένη αμφιθεατρικά στην κατάφυτη πλαγιά του όρους Τραπεζίτσα (υψόμετρο 600 μ.) κατά το παραδοσιακό ύφος της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, περιστοιχίζεται από εντυπωσιακό γεωφυσικό ανάγλυφο. Τρείς ποταμοί, Αώος, Βοϊδομάτης και Σαραντάπορος, αυλακώνουν την εύφορη πεδιάδα της. Τοξωτά γεφύρια στεφανώνουν τα βαθύσκιωτα φαράγγια της. Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου, εξαιρετικού φυσικού κάλλους, αναδεικνύει στο μέγιστο βαθμό το επιβλητικό τοπίο. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η ευρύτερη περιοχή αποτελεί κορυφαία επιλογή για τους λάτρεις των εναλλακτικών δραστηριοτήτων και των αθλημάτων βουνού.

 


Στην είσοδο της Κόνιτσας μάς καλωσορίζει το ξακουστό πετρόχτιστο γεφύρι της, έργο του πρωτομάστορα Κώστα Φρόντζου (1870), το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Ευρώπης. Το μονοπάτι που ξεκινά από εδώ οδηγεί, μέσα από μια μαγευτική διαδρομή, στη Μονή Στομίου (1776). Η περιπλάνηση στα ανηφορικά καλντερίμια της Κόνιτσας αποτελεί από μόνη της αξέχαστη εμπειρία. Τις εντυπώσεις κερδίζει η Άνω (παλιά) πόλη με τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τις πετρόχτιστες εκκλησιές και την απεριόριστη θέα της πεδιάδας που απλώνεται στα πόδια της.

 


Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη λιθόκτιστη μητρόπολη του Αγίου Νικολάου, το τζαμί του Σουλτάν Σουλεϊμάν (1536), το αρχοντικό της Χάμκως, μητέρας του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, τη δημόσια βιβλιοθήκη και την Έκθεση Φωτογραφίας των μνημείων της Κόνιτσας από τους Προϊστορικούς ως τους Βυζαντινούς Χρόνους. Η πλακόστρωτη πλατεία με τα παραδοσιακά ταβερνάκια προσφέρεται για ξεκούραση, αλλά και γνωριμία με την τοπική γαστρονομία.

 


Στα πέριξ


Η Κόνιτσα αποτελεί περιφερειακό κέντρο για πολλά μικρά, αλλά αξιόλογα, χωριά και τοποθεσίες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως:
· Τα Μαστοροχώρια, 15 παραδοσιακά χωριά ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Γράμμου και του Σμόλικα. Οι κάτοικοί τους ήταν ξακουστοί τεχνίτες της πέτρας, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ταξίδευαν σε μπουλούκια, εντός και εκτός της επικράτειας, κατασκευάζοντας σπουδαία αρχιτεκτονήματα, που συνδύαζαν την κλασική και τη βυζαντινή παράδοση με στοιχεία λαϊκής τέχνης. Ξεχωρίζει η Πυρσόγιαννη, όπου βρίσκεται το Μουσείο Μαστόρων.
· Το Μπουραζάνι, περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς, όπου λειτουργεί το ομώνυμο Περιβαλλοντικό Πάρκο.
· Η Μολυβδοσκέπαστη, ακριτικό χωριό με αξιόλογα βυζαντινά μνημεία, τη σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης (7ου αι.), αλλά και ένα παραδοσιακό αποστακτήριο τσίπουρου.
· Τα Καβάσιλα με τις θερμές μεταλλικές πηγές και ο Αμάραντος με τα ιαματικά ατμόλουτρα.
· Την δρακόλιμνη του Σμόλικα (υψόμετρο 2.150 μ.), επονομαζόμενη και «γαλάζια λίμνη», λόγω του έντονου γαλάζιου χρώματος του νερού.

 


Δραστηριότητες στην ηπειρωτική φύση


Η Κόνιτσα τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως κέντρο εναλλακτικού τουρισμού. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται εξειδικευμένες εταιρίες, που προσφέρουν οργανωμένα και με ασφάλεια, μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων στη φύση.
Δοκιμάστε να κάνετε:
· Rafting και kayak στον Βοϊδομάτη και τον Αώο. Τα δυο ποτάμια προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις τόσο σε αρχάριους όσο και έμπειρους του αθλήματος.
· Παραποτάμιες βόλτες ή περιήγηση στην ανόθευτη φύση με άλογα.
· Ποδηλασία βουνού και διαδρομές off road με οχήματα 4Χ4.
· Αλεξίπτωτο πλαγιάς.
· Αναρρίχηση.
· Ορειβασία και πεζοπορία. Δεκάδες μονοπάτια οδηγούν στις κορυφές των γύρω ορεινών όγκων που θεωρούνται πραγματικός παράδεισος.
Κάθε χρόνο, στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, λαμβάνει χώρα ο «Εύαθλος», σημαντική διοργάνωση αγώνων περιπέτειας στη φύση, με τη συμμετοχή αθλητών απ’ όλο τον κόσμο.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.