Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Ναός της Αφαίας σε λόφο που βλέπει κάτω στη θάλασσα

Αίγινα

ΤΩΡΑ 37 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΚΥΡ 39 °C
  • ΔΕΥ 39 °C
  • ΤΡΙ 40 °C
  • ΤΕΤ 38 °C
  • ΠΕΜ 41 °C

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Νησί με μακραίωνη ιστορία, η Αίγινα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αρκετές φάσεις της ελληνικής ιστορίας, αφού αποτέλεσε εκτός των άλλων, και την έδρα της πρώτης κυβέρνησης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους (1828). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας έχτισε εντυπωσιακά νεοκλασικά κτήρια προκειμένου να στεγάσει την έδρα του, τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε κατά την παραμονή σας στο νησί. Η Αίγινα, το μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Αργοσαρωνικού, αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες λόγω της μικρής του απόστασης από το λιμάνι του Πειραιά.

Είναι ιδιαίτερα γραφική, με καθαρές θάλασσες, φημισμένα μοναστήρια, σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, γοητευτική πρωτεύουσα και όμορφα χωριά. Φημίζεται για τα φιστίκια της (η φιστικιά καλλιεργείται στην Αίγινα από το 1860 με την ντόπια ποικιλία να χαρακτηρίζεται από τις καλύτερες διεθνώς), τα κεραμικά της και τις δαντέλες.
Γραφικό παραθαλάσσιο ηλιόλουστο χωριό με κεραμοσκεπές πάνω σε χερσόνησο.
Σύμφωνα με το μύθο, το νησί πήρε το όνομά του από μία νύμφη, κόρη του Θεού ποταμού Ασωπού, την οποία ερωτεύθηκε ο Δίας και την πήρε μαζί του στο νησί!

Ανακαλύπτοντας το νησί

Η πόλη της Αίγινας, η πρωτεύουσα του νησιού, ξεχωρίζει για τα καλοδιατηρημένα κτήριά της. Το λευκό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι καθώς και τα βαμμένα σε έντονο χρώμα νεοκλασικά κτίρια της παραλιακής λεωφόρου αποτελούν την πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς κατεβαίνοντας από το πλοίο. Τα νεοκλασικά που δεσπόζουν στο λιμάνι πήραν τη σημερινή τους μορφή στα μέσα του 19ου αιώνα όταν αναπτύχθηκε στο νησί η σπογγαλιεία.Τότε ήταν που τα σπίτια χρωματίστηκαν, ενώ απέκτησαν μπαλκόνια με φουρούσια και εντυπωσιακά σχεδιασμένα κάγκελα. Ο κεντρικός εμπορικός δρόμος είναι η οδός Αφαίας, παράλληλη της παραλιακής λεωφόρου.

Παρόλο που το νησί είναι μικρό, είναι υπερήφανο για τα πολυάριθμα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές του. Κατά την παραμονή σας, θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε αρχαία μνημεία και παλαιά μοναστήρια όπως το ναό της Αφαίας Αθηνάς, το πιο σημαντικό μνημείο του νησιού.  Βρίσκεται κοντά στην Αγία Μαρίνα και πρόκειται για Δωρικό Ναό που χρονολογείται από το 500 π.Χ..Ο Ναός ιδρύθηκε εκεί και σχημάτισε ισόπλευρο τρίγωνο με τον Παρθενώνα στην Αθήνα και το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το αποκαλούμενο «ιερό τρίγωνο» της αρχαιότητας. Το πιο εντυπωσιακό τμήμα του ναού είναι τα θαυμάσια γλυπτά αετώματά του, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αποτελούν εκθέματα στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Ευρήματα από ανασκαφές εκτίθενται επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κολώνας.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Ναό του Απόλλωνα Δελφίνειου, στην Κολώνα. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι και πήρε το όνομά του από μια όρθια κολώνα (Δωρικού ρυθμού), τη μόνη κολώνα που απέμεινε από το ναό του 6ου αιώνα Π.Χ. Το Όρος Κολώνας ήταν το θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας πόλης. Η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη περισσότερων από δέκα ιστορικών κτηρίων που χρονολογούνται από την Νεολιθική εποχή (5η χιλιετία π.Χ.) μέχρι τη Μυκηναϊκή περίοδο (1600- 1200 π.Χ.). Μπορείτε να δείτε κάποια από τα ευρήματα των ανασκαφών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κολώνας.

Κατά τη διαμονή σας στην πόλη της Αίγινας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κολώνας, τον Πύργο του Μαρκέλλου, ο οποίος κατασκευάστηκε από τον Μάρκελλο, έναν ήρωα του πολέμου της Ανεξαρτησίας του 1821 και αργότερα Κυβερνήτη του νησιού, όπου σήμερα στεγάζει το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο. Επίσης, κάντε μια στάση στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, το πρώτο δημόσιο κτήριο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Καποδίστρια και το Εϋνάρδειο, ένα κτήριο του 1829 σε δωρικό ρυθμό. Τέλος, επισκεφθείτε  τον Καθεδρικό Ναό της Αίγινας, τον πρώτο Καθεδρικό Ναό του Σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, ο οποίος επίσης φιλοξενούσε την Κυβέρνηση Καποδίστρια και το πρώτο κοινοβούλιο του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Στα περίχωρα μπορείτε να βρείτε χαριτωμένα μικρά χωριά με ξεχωριστό παραδοσιακό χαρακτήρα, όπως η Αγία Μαρίνα, η Πέρδικα, η Σουβάλα, η Κυψέλη, οι Άγιοι και τα Βάγια. Επίσης η Αίγινα περιβάλλεται από πολλά μικρότερα νησιά όπως η Μονή, η Μετόπη, η Διαπόρτια, οι Λαγούσες, η Κυρά, η Δορούσα, το Σπαλαθονήσι και το Ανώνυμα τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε με πλοίο από το λιμάνι της Αίγινας.

Στην Παλαιοχώρα, στην Αγία Μαρίνα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιοχώρας και αντιπροσωπεύει την Αίγινα κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Αυτός ο χώρος είναι γνωστός ως το «Νησί του Μυστρά» επειδή είχε κάποτε 565 εκκλησίες, 28 από τις οποίες (με εξαιρετικές τοιχογραφίες) έχουν αντέξει τη φθορά του χρόνου, ακριβώς όπως τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και δύο υπέροχων μοναστηριών.

Κοντά στην Παλαιοχώρα, με κατεύθυνση προς τη Σουβάλα, βρίσκεται η εντυπωσιακή Μονή του Αγίου Νεκταρίου, ένα από τα μεγαλύτερα μοναστήρια στα Βαλκάνια. Κατασκευάστηκε τον 20ο αιώνα (μεταξύ των ετών 1904 και 1910) στο σημείο όπου υπήρχε ένα μικρό Βυζαντινό μοναστήρι.
ΜΕ ΠΛΟΙΟ
Η Αίγινα συνδέεται με τον Πειραιά και καθημερινά φευγουν πολλά καραβάκια για με την διαδρομή να είναι περίπου 40 λεπτά.

Άλλοι προορισμοί

ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια