Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΧΑΝΙΑ

Λίμνη Κουρνά

Μεταξύ Χανίων και Ρεθύμνου, ελάχιστα χιλιόμετρα από τη θάλασσα και κυκλωμένη από χαμηλούς λόφους, βρίσκεται η μόνη φυσική λίμνη με γλυκό νερό της Κρήτης.

Η λίμνη Κουρνά – Κορησία κατά την αρχαιότητα – είναι ο απόλυτος φυσιολατρικός προορισμός, που προσελκύει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές του νησιού. Ο λιλιπούτιος υδάτινος κύκλος (1087 μ. μήκος, 880 μ. πλάτος) αυξάνεται τον χειμώνα, λόγω των υδάτων από τις παρακείμενες πηγές των βουνών, ενώ μειώνεται το καλοκαίρι , αποκαλύπτοντας μια λευκόχρυση, αμμώδη λουρίδα. Τα σχεδόν διάφανα, ρηχά νερά της όχθης, οδηγούν σταδιακά στο σκουρόχρωμο «άπατο» κέντρο της ,κατά την τοπική δοξασία, (στην πραγματικότητα στα 22,5 μ. μέγιστο βάθος).

Στην ασάλευτη επιφάνειά της καθρεφτίζεται ένα καταπράσινο περιβάλλον με υδροχαρή φυτά και δέντρα, που προσφέρουν απάνεμο καταφύγιο στην ορνιθοπανίδα της περιοχής, η οποία προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000. Η νοτισμένη της αγκαλιά συντηρεί πληθυσμούς πουλιών και λιμναίων οργανισμών. Νερόκοτες, πάπιες, χήνες, ερωδιοί, κορμοράνοι, χέλια, νερόφιδα, χρυσόψαρα και ένα σπάνιο είδος χελώνας είναι οι μόνιμοι «ένοικοι» του φιλόξενου υγροβιότοπου.

Αν έχετε χρόνο επισκεφθείτε…

  • Το γραφικό χωριό Κουρνάς (4χλμ. από τη λίμνη)και το ομώνυμο σπήλαιο, πλούσιο σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
  • Την Αργυρούπολη, θεμελιωμένη στη θέση της αρχαίας πόλης Λάππα, ανασκαμμένα τμήματα της οποίας θα δείτε μέσα και γύρω από τον οικισμό. Η περιοχή είναι φημισμένη για τις πηγές της Αγίας Δύναμης, ένα κατάφυτο μέρος με κρυστάλλινα νερά που κυλούν από κάθε σημείο, παλαιούς μύλους και νεροτριβές.
  • Τη Γεωργιούπολη, τουριστικό θέρετρο με απέραντη αμμουδιά, δίπλα σε καταπράσινη περιοχή, την οποία διατρέχει ο ποταμός Αλμυρός, που εκβάλλει στο γραφικό της λιμανάκι. Διαθέτει άρτια τουριστική υποδομή και μοντέρνα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Πως θα φτάσετε

Μέσω Γεωργιούπολης, ακολουθώντας είτε τον παλιό αγροτικό δρόμο (προσοχή στη σήμανση) είτε τη νέα εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνου.