Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΤΗΝΟΣ

Παραδοσιακά προϊόντα της Τήνου

Αιγαιοπελαγίτικη στη βάση της, η Τηνιακή γαστρονομία αγαπά να χρησιμοποιεί & να αναμιγνύει το φάσμα των ειδών της τοπικής παραγωγής στην καρδιά της ζωντανής της ταυτότητας. Βασισμένη πρωτίστως στη γεωργοκτηνοτροφία και δευτερευόντως στην αλιεία, η τηνιακή γαστρονομία έχει συνδεθεί έντονα στο πέρασμα του χρόνου και με μια σειρά τοπικών προιόντων και συνταγών που θα ξετρελάνουν τον ουρανίσκο σας! Οι κάτοικοι και οι παραγωγοί ανέκαθεν, καλλιεργούν όσπρια και κηπευτικά, αμπέλια και παράγουν κρασί αλλά και ρακί, τυροκομεία, εκτρέφουν χοίρους και περιστέρια και κυνηγούν. 

Στο νησί παράγεται κριθάρι, βρώμη και λίγο σιτάρι ενώ καλλιεργούνται ελιές, συκιές, που μαζεύονται τον Αύγουστο και απλώνονται για να τα ξεράνει ο ήλιος, λεμονιές και πορτοκαλιές καθώς και η γνωστή αγκινάρα και η κάπαρη μεταξύ άλλων. 

Ως προς την κτηνοτροφία, εκτρέφονται πρόβατα, αγελάδες και χοίροι, πουλερικά και περιστέρια, ενώ παράγονται, μεταξύ άλλων, ονομαστά τυριά. Τα τυροκομεία του νησιού συνετέλεσαν στο να οργανωθεί μαζική παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων, διατηρώντας όμως την αγνότητα και τα υψηλά ποιοτικά πρότυπα. Στα πιο διάσημα τυριά που θα δοκιμάσετε στο νησί είναι η γραβιέρα, το τηνιακό τυράκι (βολάκι ή σκλαβότυρο), το πιο χαρακτηριστικό τυρί της Τήνου, που θα το βρείτε ξερό ή φρέσκο, σε σφαιρικό σχήμα. Ξακουστή και ΠΟΠ είναι και η κοπανιστή της Τήνου, που είναι μαλακό τυρί με πιπεράτη γεύση, δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία και πήζει με φυσική πυτιά (μαγιά), το καρίκι και το μαλαθούνι. Εάν πάλι προτιμάτε ένα τυρί ανάλατο, το πέτρωμα, θα σας ενθουσιάσει. Χρησιμοποιείται στις παραδοσιακές πασχαλινές τυρόπιτες (γλυκές), τα λεγόμενα λυχναράκια (τυρόπιτες ή τσιμπητές). Σε πολλά ζαχαροπλαστεία του νησιού, θα τα βρείτε όλο το έτος.

Διάσημοι πρωταγωνιστές στο τηνιακό γαστρονομικό ρεπερτόριο αποτελούν και τα διαφορετικά αλλαντικά. Ξακουστή είναι η λούζα και το σύγλινο ή σίσερα, οι πηχτές, το λουκάνικο (σαλσίσι) και τα παστά
 
Στην Τήνο παράγεται επίσης μέλι εκλεκτής ποιότητας με τον παραδοσιακό τρόπο, παρότι δεν υπάρχει συστηματική μελισσοκομία.  Τα αμυγδαλωτά είναι από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά του νησιού, και σερβίρονται συχνά σε γάμους και βαπτίσεις, ενώ τα φοινίκια είναι επίσης χριστουγεννιάτικο γλυκό με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι.

Τέλος ο Τηνιακός αμπελώνας θα συντροφεύσει κάθε σας γεύμα καθώς παράγει εξαιρετικές ντόπιες ποικιλίεςλευκών κρασιών όπως το Ασκαθάρι και Ασπροποταμίσιο ( ή Άσπρο Ποταμίσι), Κουμάρι, Μαύρο Ποταμίσι και το Ροζακί. Ενώ εάν αγαπάτε την μπίρα, το νησί βγάζει τη δική του μπίρα, με διεθνή αναγνώριση και βραβεία ιδανική για να συνοδεύσει τους αιγαιοπελαγήτικους μεζέδες.
Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα βρείτε στον Αγροτικό συνεταιρισμό της Τήνου, στο πρατήριο τηνιακών προϊόντων που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας (πόλης), στον δρόμο προς την εκκλησία της Παναγίας Μεγαλόχαρης και πολύ κοντά στο λιμάνι, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τα περισσότερα από τα προϊόντα του νησιού, πριν την αναχώρησή σας. Θα το βρείτε στη Λεωφόρο Μεγαλόχαρης, στο νούμερο 22.