Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΑΘΗΝΑ

Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας

Στην καρδιά του Αθηναϊκού κέντρου, βρίσκεται το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, το μουσείο που αποτελεί το μεγαλύτερο μουσείο στρατιωτικής ιστορίας στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη, κοντά στο Μουσείο Μπενάκη, στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης καθώς και την Εθνική Πινακοθήκη. Εάν σας ενδιαφέρει η πολεμική ιστορία, ζήστε την από κοντά με μια επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και γνωρίστε πτυχές της ιστορίας που σας ήταν μέχρι σήμερα άγνωστες. 


Εκθέματα

Στους χώρους του Πολεμικού Μουσείο της Αθήνας σήμερα μπορείτε να θαυμάσετε  κειμήλια που αφορούν στην ιστορία των Ελλήνων από όλες τις πολεμικές περιόδους, ενώ παράλληλα λειτουργούν τμήματα ιστορικού, φωτογραφικού και κινηματογραφικού αρχείου.

Τον αρχικό πυρήνα των μουσειακών εκθεμάτων αποτέλεσε ένα μέρος των αντικειμένων της μεγάλης έκθεσης για την Πολεμική Ιστορία των Ελλήνων, που είχε πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο το 1968, καθώς και η ανεκτίμητης αξίας συλλογή του Πέτρου Σαρόγλου (Αξιωματικός του Πυροβολικού, 1864-1920) , η οποία αποτελούνταν από χιλιάδες σπάνια όπλα και εξαρτήματα οπλισμού διαφόρων ιστορικών περιόδων. Τα επόμενα χρόνια, το Πολεμικό Μουσείο προχώρησε στην αγορά, από ιδιώτες και από διάφορα ιδρύματα πλήθος έργων τέχνης, αρχείων ή κειμηλίων σχετικών με το αντικείμενο των εκθεσιακών του χώρων.


Εκθεσιακοί χώροι

Στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνονται 21 ενότητες ξεκινώντας από την προϊστορικούς χρόνους ( εποχή του λίθου, εποχή του χαλκού),  την αρχαιότητα (αρχαϊκή και κλασική εποχή,  αλεξανδρινοί χρόνοι- ελληνιστική περίοδος), έπειτα περνάμε στην Βυζαντινή εποχή, την εποχή της Λατινοκρατίας και Τουρκοκρατίας, την επανάσταση του 1821 και μέχρι το σύγχρονο ελληνικό κράτος του 19ου αι., με το Μακεδονικό αγώνα 1904-1908, τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913), τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική εκστρατεία, τον ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940-1941), τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα και τη Μάχη της Κρήτης, τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και το Ρίμινι (1942-1944), την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση, τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο της Κορέας (1950-1955), ειδικό αφιέρωμα στην ιστορία της Κύπρου καθώς και ξεχωριστή  Πτέρυγα Στολών και Σημαιών.

Στους εξωτερικούς χώρους του Μουσείου εκτίθεται μεγάλος αριθμός πυροβόλων όπλων μεγάλου διαμετρήματος, που χρησιμοποίησε ο Ελληνικός Στρατός στις εκστρατείες του ή τα είχε κυριεύσει ως λάφυρα. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται πλήθος αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εκθέματα του Πολεμικού Ναυτικού


Το κτήριο

Το κτήριο του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Βαλεντής με τις τότε σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές που προβλέπονταν για τα μουσεία και ξεκίνησε την κατασκευή του κτηρίου το 1972. Ο σχεδιασμός του ακολούθησε μοντέρνα πρότυπα αρχιτεκτονικής και στο σχήμα του είναι ξεκάθαρα εμφανής η επιρροή της γερμανικής σχολής του Μπάουχαους


Εκθέσεις

Το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας διοργανώνει συχνά περιοδικές εκθέσεις στους χώρους του ενώ συνεργάζεται με επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, οι οποίοι σχεδιάζουν και υλοποιούν καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ιστορία του Μουσείου

Το πολεμικό Μουσείο γεννήθηκε ως όραμα το 1964 από την επιθυμία της ελληνικής πολιτείας να τιμήσει όλους αυτούς  που πολέμησαν για την Ελευθερία της πατρίδας μας. Τα εγκαίνια του Πολεμικού Μουσείου πραγματοποιήθηκαν ωστόσο στις 18 Ιουλίου 1975 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αβέρωφ. Το 1988 το Πολεμικό Μουσείο εγκαινίασε το πρώτο του Παράρτημα στο Ναύπλιο, το 1995 το δεύτερο στα Χανιά, ενώ το 2000 εγκαινίασε Παραρτήματά στη Θεσσαλονίκη και στην Τρίπολη.