Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων
ΧΑΝΙΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων που βρίσκεται στη Χαλέπα, τη δεύτερη πιο σημαντική ιστορική περιοχή των Χανίων μετά τον ενετικό οικιστικό πυρήνα της πόλης.  Η μόνιμη συλλογή παρουσιάζει το πλούσιο αρχαιολογικό απόθεμα της περιφερειακής ενότητας Χανίων στο πέρασμα των αιώνων. Από τις απαρχές της ανθρώπινης ύπαρξης στα Χανιά, στους προϊστορικούς οικισμούς και τις ιστορικές πόλεις, τα αντικείμενα της έκθεσης ξεδιπλώνουν πτυχές της κοινωνικής και διοικητικής οργάνωσης, της θρησκείας, της ψυχαγωγίας, του πολέμου και του εμπορίου.

Παρουσιάζεται, επίσης, η καθημερινή ζωή των ανθρώπων προσφέροντας στιγμιότυπα από τις επαγγελματικές δραστηριότητες, τα σπίτια, τα έπιπλα, τα σκεύη, τα είδη υγιεινής, τα ταφικά έθιμα και τις πεποιθήσεις απέναντι στον θάνατο. Εξειδικευμένες αναπαραστάσεις, ψηφιακές προβολές και δύο τραπέζια με απτικά εκθέματα και λεζάντες σε γραφή μπράιγ εμπλουτίζουν την τεκμηρίωση της συλλογής, προσφέροντας μια συναρπαστική και αξέχαστη εμπειρία επίσκεψης.


Η μόνιμη έκθεση

Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων διαρθρώνεται σε τρεις αίθουσες στο ισόγειο του κτηρίου και σε μία στον όροφο. Στην πρώτη αίθουσα, η αφήγηση ξεκινάει από τις απαρχές της ανθρώπινης ύπαρξης στα Χανιά και συνεχίζει με την παρουσίαση της ζωής στις προϊστορικές εγκαταστάσεις. Μέσα από αρχαία αντικείμενα και αναπαραστάσεις, που σχετίζονται με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο, αναδύεται το μεγαλείο του μινωικού παρελθόντος της δυτικής Κρήτης, η έλευση των Μυκηναίων και η σπουδαιότητα του ανακτορικού κέντρου της Κυδωνίας, σημερινά Χανιά.

Στη δεύτερη αίθουσα, η έκθεση συνεχίζει με τους ιστορικούς χρόνους και την ίδρυση των πόλεων-κρατών της δυτικής Κρήτης, με προεξάρχουσες την Κυδωνία, την Άπτερα και την Ομοσπονδία των πόλεων που δημιουργήθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ., το Κοινό των Ορείων. Έμφαση δίνεται στις παραγωγικές δραστηριότητες, τις συμμαχίες, τη νομισματοκοπία και το εμπόριο που διεξαγόταν με Ανατολή και Δύση, το οποίο παρουσιάζεται με ειδική προβολή.

Στην τρίτη αίθουσα, ξεδιπλώνονται πτυχές του καθημερινού βίου κατά τους ιστορικούς χρόνους μέσα από πλήθος τέχνεργων και κυρίως μέσα από την αναπαράσταση οικίας που καταστράφηκε στον σεισμό του 365 μ.Χ. Τα ιερά και οι λατρευτικές συνήθειες, το Ασκληπιείο της Λισού, οι ταφικές πρακτικές και αντιπροσωπευτικά δείγματα γλυπτών και επιτύμβιων μνημείων ολοκληρώνουν την αφήγηση για τη ζωή των ανθρώπων της δυτικής Κρήτης έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Το σημαντικό για την Κρήτη Ασκληπιείο της Λισού, με το μοναδικό σύνολο μαρμάρινων γλυπτών παρουσιάζεται και με ειδική προβολή, όπως και η καταστροφή της οικίας του «Φιλάργυρου». Δύο τραπέζια με απτικά εκθέματα και λεζάντες σε γραφή μπράιγ εμπλουτίζουν την έκθεση.

Στην αίθουσα του ορόφου, εκτίθεται αξιόλογος αριθμός αντικειμένων της Συλλογής Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη, που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.

© Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

© Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

© Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων - Η. Ηλιάδης

© Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων - Σ. Μαυρομμάτης

© Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων - Σ. Μαυρομμάτης

© Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων - Η. Ηλιάδης

© Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων - Σ. Μαυρομμάτης

© Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων - Η. Ηλιάδης

© Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων - Η. Ηλιάδης

Το κτήριο του Μουσείου

Το Μουσείο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο 12 στρ., με συνολική έκταση περίπου 6.000 τ.μ. και με πανοραμική θέα σε μεγάλο μέρος της πόλης και ιδιαίτερα στο παραλιακό της μέτωπο. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη και τους συνεργάτες του, χαρακτηρίζεται από τη σύνθεση δύο διακριτών γραμμικών όγκων που αναδύονται από τη γη, μια συμβολική αναφορά στα τεκμήρια του πολιτισμού που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά της. Κατασκευασμένο σύμφωνα με τις αρχές των δημόσιων κτηρίων και τις διεθνείς προδιαγραφές, ξεχωρίζει ως ένα δυναμικό και εμβληματικό κτήριο, τοπόσημο για ολόκληρη την πόλη.