Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
2 MIN
VISIT GREECE

Γαλάζιες Σημαίες 2022

Με 581 βραβευμένες ακτές με “Γαλάζια Σημαία”, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως για το 2022. Οι βραβεύσεις ακτών, μαρίνων και τουριστικών σκαφών ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας.
Στο σύνολο των 53 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατέχει το 14% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.194 ακτές, 732 μαρίνες και 116 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο!

Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 96 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα ΧαλκιδικήςΓια να δείτε τις παραλίες και τις μαρίνες με «Γαλάζια Σημαία» για το 2022, κάντε κλικ εδώ.


Τι είναι οι «Γαλάζιες Σημαίες»

Είναι ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προστασίας που διεξάγεται κάθε χρόνο, σε μεγάλη κλίμακα, σε χώρες στην Ευρώπη και άλλα σημεία του πλανήτη από το ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία. Η “Γαλάζια Σημαία” αποτελεί διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο ως το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, στις ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Στοχεύει στο να καταστήσει τις ακτές και τις μαρίνες καλύτερα οργανωμένες και ασφαλέστερες και να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον τους.

Στην Ελλάδα, συντονιστής του προγράμματος είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας μας, που δραστηριοποιείται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και την προστασία της φύσης από το 1951.Γνωρίζετε ότι;

Για να χορηγηθεί μια Γαλάζια Σημαία μια ακτή πρέπει να έχει εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης, ωστόσο δεν αρκεί μόνο αυτό. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Για να δείτε τις παραλίες και τις μαρίνες με «Γαλάζια Σημαία» για το 2022, κάντε κλικ εδώ.