Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Νεράντζι γλυκό

© F. Baltazis

Υλικά

Για 32 κομμάτια

 • 8 μεγάλα νεράντζια
 • 1 κιλό ζάχαρη
 • 3 φλιτζάνια νερό
 • χυμό ενός μέτριου λεμονιού

Πρόταση

 • (Δεκέμβριο -Ιανουάριο όταν το φρούτο είναι ώριμο)

Εκτέλεση

 1. Πλένουμε τα νεράντζια και τα σκουπίζουμε. Τα τρίβουμε με το ψιλό τρίφτη του τυριού για να αφαιρέσουμε μεγάλο μέρος από το ξύσμα. Φροντίζουμε να μην το τρίψουμε όλο για να διατηρήσουμε το υπέροχο άρωμα του φρούτου.
 2. Κόβουμε λίγο το πάνω και το κάτω μέρος του φρούτου, χαράζουμε το καθένα κάθετα σε 4 μέρη και αφαιρούμε προσεκτικά τη σάρκα. Έτσι έχουμε 32 φλούδες (κομμάτια) .
 3. Τυλίγουμε τις φλούδες σε μικρά ρολά (καρούλια) που τα περνάμε με βελόνα και κλωστή και φτιάχνουμε κολιέ για να μην ανοίξουν.
 4. Βάζουμε τα ρολά σε μπολ και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό. Τα αφήνουμε όλη τη νύχτα και αλλάζουμε το νερό το λιγότερο 2 φορές.
 5. Το επόμενο πρωί τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε φρέσκο νερό για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε ξανά καλά και τα αφήνουμε πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν. Αφαιρούμε την κλωστή.
 6. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με την ζάχαρη για 5 λεπτά. Με προσοχή τοποθετούμε το ρολά στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι περίπου για 30 λεπτά. Πριν να κλείσουμε τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
 7. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και μόλις πάρει βράση το κλείνουμε και όσο ακόμη το γλυκό είναι ζεστό, μεταφέρουμε τα ρολά σε αποστειρωμένα βάζα και τα γεμίζουμε με το σιρόπι.
 8. Κλείνουμε τα βάζα όταν το γλυκό έχει κρυώσει τελείως.
 9. Παραδοσιακά το νεράντζι γλυκό σερβίρεται σε γυάλινα πιατάκια συνοδεύοντας ένα φλιτζάνι Ελληνικό καφέ. Να το δοκιμάσετε με Ελληνικό γιαούρτι ! Θα το λατρέψετε.

NANA GENTIMI