Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Ψηλά βράχια πάνω από τη θάλασσα με θάμνους. Χαρακτηριστικός μεγάλος βράχος με τρύπα μέσα στη θάλασσα και δίπλα μικρό σκάφος.

Μήλος

ΤΩΡΑ 27 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΚΥΡ 33 °C
  • ΔΕΥ 32 °C
  • ΤΡΙ 34 °C
  • ΤΕΤ 33 °C
  • ΠΕΜ 35 °C

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Το νησί των ονειρικών παραλιών

Παγκοσμίως γνωστή για το μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης που βρέθηκε εδώ αλλά «ξενιτεύτηκε» στο μουσείο του Λούβρου και τις πολυάριθμες, ονειρικές παραλίες της, η Μήλος στο ΝΔ κομμάτι των Κυκλάδων, είναι προικισμένη, χάρη στην ηφαιστειακή δραστηριότητα με πλήθος από φυσικές ομορφιές και μοναδικά αξιοθέατα, ενώ τεράστιες δυνατότητες για κάθε είδους δράση προσφέρονται και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Στα ηφαιστειογενή εδάφη του νησιού οφείλονται τα περίεργα σχήματα των πετρωμάτων του, τα υπέροχα χρώματά τους και τα μαγευτικά ακρογιάλια με τις λευκές αμμουδιές και τα σμιλεμένα βράχια. Ένας μικρός καταδυτικός παράδεισος με υποθαλάσσιες σπηλιές κρύβεται στο τρίγωνο Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, ιδανικό σημείο για τους εραστές των καταδύσεων.

Το έντονο ηφαιστειακό παρελθόν αντανακλάται ακόμη στα μεγαλοπρεπή σπήλαια (του Παπαφράγκα, της Συκιάς) και τους γεωλογικούς σχηματισμούς, όπως το Κλέφτικο γνωστό και ως «θαλασσινά Μετέωρα», και στην πληθώρα των θερμών πηγών, τις οποίες μνημονεύει και ο Ιπποκράτης (της Κάναβας, της Αλυκής, του Προβατά και της Πικροπηγής). Επίσης, στη Μήλο έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε αρχαιολογικούς χώρους διεθνούς εμβέλειας όπως οι παλαιοχριστιανικές κατακόμβες και ο προϊστορικός οικισμός της Φυλακωπής, και εξαίρετα μουσεία με αυτό των Μεταλλευμάτων να ξεχωρίζει για την υποδειγματική ανάδειξη 11.000 χρόνων μεταλλευτικής ιστορίας.
Ψηλά βράχια πάνω από τη θάλασσα με θάμνους. Χαρακτηριστικός μεγάλος βράχος με τρύπα μέσα στη θάλασσα και δίπλα μικρό σκάφος.
Η Μήλος έχει πλούσιο ορυκτό πλούτο. Η εξόρυξη του οψιδιανού ή οψιανού συνέβαλε στην οικονομική άνθηση του νησιού στα αρχαία χρόνια. Εδώ βρίσκεται ένα από τα πιο αρχαία ορυχεία της Μεσογείου.

Περιήγηση στο νησί

Εξερευνήστε τους πανέμορφους οικισμούς του νησιού, την αρχοντική Πλάκα (πρωτεύουσα του νησιού), το λιμάνι του Αδάμαντα, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, τα γραφικά Πολλώνια, την καταπληκτική Χιβαδολίμνη και τον υπέροχο Εμπορειό με τη μικρή λιμνοθάλασσα Ριβάρι και τα παλαιά ορυχεία σιδήρου. Ας ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στους οικισμούς της Μήλου…

Πλάκα
Είναι χτισμένη σε ύψωμα 220 μ., πάνω από τον όρμο του Αδάμαντα. Ο οικισμός με τη χαρακτηριστική νησιώτικη αρχιτεκτονική, τις γραφικές εκκλησίες και τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια είναι ένας από τους γραφικότερους των Κυκλάδων. Κοντά στην Πλάκα υπάρχουν πολλοί μικροί γραφικοί οικισμοί, όπως ο Φυροπόταμος, η Πλάθιενα, το Φουρκοβούνι και το Κλήμα.

Επισκεφθείτε το βενετσιάνικο κάστρο του 13ου αι., με υπέροχη θέα και μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Στην κορυφή του, μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας της Σκοινιώτισσας ή Μέσα Παναγίας. Κοντά στα ερείπια του κάστρου θα συναντήσετε  την εκκλησία της Παναγίας της Θαλασσίτρας.
Ανακαλύψτε τα εκθέματα από την αρχαία Φυλακωπή καθώς και το αντίγραφο της φημισμένης Αφροδίτης της Μήλου, του αριστουργηματικού αγάλματος που ανακαλύφθηκε τον 19ο αι. στο νησί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, που στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του Τσίλερ. Δίπλα ακριβώς από το Μουσείο βρίσκεται το μνημείο Πεσόντων. Αξίζει επίσης και μια στάση στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο, που στεγάζεται σε αρχοντικό του 19ου αι. και περιλαμβάνει παραδοσιακά αντικείμενα, συλλογή ορυκτών από το νησί και φωτογραφικά τεκμήρια.
Βγάλτε αναμνηστική φωτογραφία από τις διακοπές σας στους ανεμόμυλους πάνω από τον Τριοβάσαλο.
Ανακαλύψτε τη Σεληνιακή πλευρά της Μήλου στην μοναδικής ομορφιάς ακτή του Σαρακήνικου, με τους κάτασπρους σχεδόν λείους βράχους.
Στο δυτικό άκρο της Πλάκας κάντε μία στάση στον μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Κορφιάτισσας, του 19ου αι. όπου θα δείτε το ξυλόγλυπτο, επιχρυσωμένο τέμπλο του ναού ενώ βγαίνοντας θα απολαύσετε υπέροχη θέα στο πέλαγος και εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.
Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την καθολική εκκλησία της Παναγίας της Ροζάριας, που είναι χτισμένη το 1823.

Αδάμαντας
Είναι το λιμάνι της Μήλου, κτισμένο στον όρμο που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Το ομώνυμο χωριό κτίστηκε το 1835 από Κρητικούς κι έχει παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια. Απέχει 4 χλμ. ΝΑ από την Πλάκα.

Κάντε μια βόλτα στον Αδάμαντα για να επισκεφτείτε το Μεταλλευτικό Μουσείο το οποίο προβάλλει τη μεταλλευτική ιστορία του νησιού. Κάντε μια στάση στο Το μνημείο των Γάλλων Πεσόντων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Μπομπάρδα. Στον Αδάμαντη βρίσκεται το κτήριο του  αλλά και το Συνεδριακό Κέντρο Μήλου. Αξίζει μια επίσκεψη στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, του 17ου αι., όπου στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο, με σημαντικές εικόνες, επιταφίους, χρυσά αφιερώματα.
Για μπάνιο μπορείτε να επιλέξετε τις κοντινές παραλίες Λαγάκαδα και Παπικινού.
Από το λιμάνι του Αδάμαντα θα πάρετε εξάλλου το καΐκι για να κάνετε το γύρο του νησιού και να επισκεφτείτε το Κλέφτικο, το εντυπωσιακότερο τοπίο της Μήλου και το πιο διάσημο φυσικό αξιοθέατο του νησιού. Βρίσκεται στη ΝΔ πλευρά του νησιού. Τεράστιοι όγκοι από λευκά βράχια ορθώνονται καταμεσής του πελάγους δημιουργώντας ένα επιβλητικό τοπίο.
Εξίσου ξεχωριστή είναι και η Συκιά, μια από τις ωραιότερες και μεγαλύτερες θαλασσινές σπηλιές της Μήλου. Βρίσκεται στη ΝΔ πλευρά του νησιού και απέχει 22 χλμ. από τον Αδάμαντα. Η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται με τα καΐκια που πραγματοποιούν τον γύρο του νησιού (επίσης από τον Αδάμαντα).

Τρυπητή
Όμορφο παραθαλάσσιο χωριό με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, γραφικούς ανεμόμυλους και υπέροχη θέα στον κόλπο της Μήλου.

Κλήμα
Μικρό ψαροχώρι με τα χαρακτηριστικά «σύρματα», δηλαδή τα μικρά πολύχρωμα σπιτάκια, μέσα στα οποία φυλάσσονται οι βάρκες τον χειμώνα. Πολλοί ψαράδες την καλοκαιρινή περίοδο μετατρέπουν τα «σύρματα» σε εξοχική κατοικία.
Στο Κλίμα αξίζει να δείτε το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο. Εδώ το 1820 ένας γεωργός ανακάλυψε το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, που σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις κατακόμβες (1ος - 5ος αι. μ.Χ.), που μαζί με τις κατακόμβες της Ρώμης και των Αγίων Τόπων αποτελούν τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά νεκροταφεία και τόπους λατρείας της εποχής των διωγμών των χριστιανών. Πολλοί τάφοι ήταν διακοσμημένοι με αναπαραστάσεις φυτών και άλλα σύμβολα. Υπολογίζεται ότι στις κατακόμβες τάφηκαν πάνω από 2.000 χριστιανοί. Έχουν πέντε διαδρόμους με συνολικό μήκος 185 μ. και η είσοδος γίνεται από τη δεύτερη (των «Πρεσβυτέρων»).

Ζεφυρία
Η Ζεφυρία ήταν η παλαιότερη πρωτεύουσα της Μήλου. Τον 18ο αι. το χωριό καταστράφηκε από σεισμό κι εγκαταλείφθηκε, αλλά ξανακατοικήθηκε αργότερα. Έχει γραφικά σοκάκια και την Παναγία την Πορτιανή του 17ου αι., παλαιά μητρόπολη του νησιού. Σε απόσταση 6,5 χλμ. Α, βρίσκονται τα θειωρυχεία, με τα παλιά λατομεία εξαγωγής θείου, που λειτουργούσαν ως το 1956.

Απολλώνια (Πολλώνια)
Γραφικό ψαροχώρι χτισμένο σε όμορφο κόλπο, απέναντι από την Κίμωλο. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης Φυλακωπής, πάνω στον δρόμο Αδάμαντα-Απολλώνια, η οποία άκμασε σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους, που αντιπροσωπεύουν όλες τις φάσεις του κυκλαδικού πολιτισμού.
Επισκεφθείτε επίσης τη σπηλιά του Παπαφράγκα, ένα από τα διασημότερα φυσικά αξιοθέατα του νησιού. Απέναντι, βρίσκεται το σύμπλεγμα των Γλαρονησιών. Η επίσκεψη στην περιοχή γίνεται με βάρκα.  Από τα Πολλώνια μπορείτε να πάρετε το καραβάκι και να πάτε στη γειτονική Κίμωλο με τις λευκές παραλίες και τον όμορφο οικισμό για μια ημερήσια εκδρομή.

Προβατάς
Παραλιακός οικισμός στη νότια πλευρά του νησιού, με μαγευτική παραλία.

Χιβαδολίμνη
Είναι μία από τις ωραιότερες περιοχές της Μήλου. Το όνομά της το χρωστά σε μια μικρή λίμνη που βρίσκεται στην περιοχή και ο βυθός της είναι γεμάτος αχιβάδες. Εδώ βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας του Κήπου, η οποία είναι η παλαιότερη του νησιού καθώς και το camping του νησιού. Στην υπέροχη παραλία της Χιβαδολίμνης, μπορείτε να κάνετε windsurfing.

Εμπορειός
Γραφικός οικισμός στη δυτική πλευρά της Μήλου, με υπέροχη αμμουδιά και γαλήνιο τοπίο. Στην περιοχή θα δείτε τα παλαιά ορυχεία σιδήρου και τη μικρή λιμνοθάλασσα Ριβάρι.
ΜΕ ΠΛΟΙΟ
Η Μήλος συνδέεται με τον Πειραιά. Τα συμβατικά πλοία, κάνουν το δρομολόγιο «Πειραιάς – Μήλος» σε 7 ώρες περίπου ενώ τα high speed σε 3 περίπου.Σύνδεση γίνεται και από το λιμάνι του Λαυρίου.Από το λιμάνι στα Πολλώνια γίνεται σύνδεση με την Ψάθη και την Κίμωλο με ferry.

Άλλοι προορισμοί

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια