ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Μουσεία Ιωαννίνων

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: Βρίσκεται στο πάρκο Λιθαρίτσια στο κέντρο της πόλης και είναι έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Περιλαμβάνει ευρήματα διεθνούς φήμης διαφόρων περιόδων από τον ευρύτερο ηπειρωτικό χώρο. Τα πιο σημαντικά είναι αυτά από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, ενώ σημαντικά εκθέματα (σκεύη, συλλογές νομισμάτων, θησαυροί κ.λ.π.) υπάρχουν και από άλλες περιοχές, όπως η Βίτσα, η Δουρούτη, η Λάκα Σουλίου, το Πωγώνι κ.α.

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων: Βρίσκεται στο χώρο της εσωτερικής ακρόπολης του Κάστρου της πόλης (Ιτς-Καλέ), εκεί που βρίσκονταν τα σεράγια του ΑλήΠασά. Περιλαμβάνει συλλογές παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών γλυπτών, κεραμικών, βιβλίων, μεταβυζαντινών εικόνων από εκκλησίες του νομού από τον 16ο ως τον 18ο αι., καθώς και μια αξιόλογη συλλογή αργυροχοΐας που στεγάζεται σε κτίριο της ακρόπολης του 19ου αι., το λεγόμενο «Θησαυροφυλάκιο».

Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων: Στεγάζεται στο Τζαμί του Ασλάν-Πασά (1618), στη ΒΑ ακρόπολη του Κάστρου της πόλης, στο χώρο που βρίσκονταν τα Βυζαντινά ανάκτορα. Στις αίθουσές του εκθέτονται παραδοσιακές φορεσιές, συλλογές έργων ξυλογλυπτικής και αργυροχοϊας, βιβλία, έπιπλα, παραδοσιακά υφαντά έργα, διάφορα σκεύη κ.α. Στο Μεντρεσέ του τζαμιού εκτίθεται η συλλογή Ραπακούση.

Λαογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων: Στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασσικό κτίριο και περιλαμβάνει εκκλησιαστικά αντικείμενα, τοπικές ενδυμασίες, κεραμικά, έργα παραδοσιακής τέχνης κ.α. Η παρουσία των εκθεμάτων του είναι μοναδική για τον Ηπειρωτικό χώρο και μια από τις σημαντικότερες του είδους της στην Ελλάδα.

Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων: Στεγάζεται στο αρχοντικό Πυρσινέλλα και φιλοξενεί έργα διάσημων Ελλήνων ζωγράφων.

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ιωαννίνων: Στεγάζεται στο αναστηλωμένο μεντρεσέ απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Εκθεσιακό Κέντρο Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ.): Περιλαμβάνει συλλογές από γκραβούρες και βυζαντινές εικόνες.

Λιμναία: Προσωπική συλλογή του κ. Ν. Παυλίδη, που εκτίθεται στο ξενοδοχείο Du Lac. Ο συλλέκτης εκθέτει κοχύλια από τις λίμνες, τα ποτάμια και την ξηρά της ορεινής Ηπείρου.

Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου: Βρίσκεται στο νησί των Ιωαννίνων και στεγάζεται σε ένα κελί της Μονής Παντελεήμονα, στο οποίο δολοφονήθηκε ο Αλή-Πασάς. Στη συλλογή του περιλαμβάνει εκθέματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας, προσωπικά αντικείμενα του Αλή-Πασά(έγγραφα, τη στολή της Κυρα-Βασιλικής κ.α.).Σε άλλο κελί της Μονής στεγάζονται τα αρχεία των μοναστηριών του νησιού.

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη: Βρίσκεται στο χωριό Μπιζάνι επί της εθνικής οδού Ιωάννίνων – Αθηνών σε ένα κτίριο χτισμένο σύμφωνα με τα πρότυπα της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής. Τα εκθέματά του, φτιαγμένα σε φυσικό μέγεθος, εντυπωσιάζουν με την πλαστικότητα και την εκφραστικότητά τους. Τα θέματά του αντλούνται από την νεοελληνική ιστορία, με έμφαση στην προεπαναστατική περίοδο, αλλά και το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Πληροφορίες: www.vrellis.gr

Μουσείο Χλωρίδας & Πανίδας «Λαζαρίδη»: Περιλαμβάνει 2.000 περίπου φυτά από τη χαράδρα του Βίκου και την ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου.

Λαογραφικό Μουσείο «Αγάπιος Τόλης»: Στους χώρους του εκθέτονται οικιακά σκεύη και παραδοσιακές φορεσιές του Ζαγορίου από προηγούμενους αιώνες.

Έκθεση χαλιών & χειροποίητων ειδών Άνω Πεδινών: Στους χώρους του εκθέτονται χαλιά και χειροποίητα υφαντά από την ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου.

Εκθεσιακό κέντρο υφαντών & χειροποίητων ειδών Μονοδενδρίου: Στους χώρους του εκθέτονται χειροποίητα υφαντά από την ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου.

Σαρακατσάνικη στάνη: Υπαίθριο μουσείο με εκθέματα από τη ζωή των Σαρακατσαναίων, που λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες στη θέση Γυφτόκαμπος Σκαμνελίου σε παραδοσιακές αχυρένιες καλύβες.

Εκθεσιακό Κέντρο Υπουργείου Πολιτισμού: Βρίσκεται στην Κόνιτσα και πρόκειται για έκθεση φωτογραφίας των αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών μνημείων της ευρύτερης περιοχής.

Εκθεσιακό Κέντρο Νερόμυλων στο Μπουραζάνι: Παραδοσιακός νερόμυλος και έκθεση σχετικά με τη σημασία του νερού στη ζωή της περιοχής μέσα στην ιστορία.

Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Πάρκο «Μπουραζάνι»: Πάρκο με άγρια ζώα της περιοχής και έκθεση σχετικά με τον κύκλο της ζωής των ζώων και την ιστορία.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας & Λαογραφίας: Βρίσκεται στο Μάζι Κόνιτσας και περιλαμβάνει εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή.

Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων: Μουσείο για την ανάπτυξη των πέτρινων χτισμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου από του φημισμένους μαστόρους της κοιλάδας του Σαραντάπορου.

Ίδρυμα Τοσίτσα: Πρόκειται για ένα αξιόλογο εκθεσιακό χώρο λαογραφικής τέχνης της Ηπείρου, με αναπαραστάσεις τοπικών παραδοσιακών σπιτιών και συλλογές ειδών τέχνης και νομισμάτων.

Πινακοθήκη Αβέρωφ: Πρόκειται για μια σημαντική πινακοθήκη, στην οποία εκθέτονται έργα γνωστών Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών.

Οστρακόραμα: Προσωπική συλλογή του κ. Ν. Παυλίδη, που εκτίθεται στο συνεδριακό κέντρο Διάσελο και περιλαμβάνει περίπου 100 είδη κοχυλιών απ’ όλες τις θάλασσες του κόσμου.

Μουσείο Υδροκίνησης Ανθοχωρίου: Βρίσκεται στο χωριό Ανθοχώρι Μετσόβου και λειτουργεί στους χώρους ενός ανακαινισμένου παραδοσιακού νερόμυλου.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Ελληνικού: Στις συλλογές του περιλαμβάνονται εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων και των Κατσανοχωρίων.

Μουσειακά εκθέματα Πλαισίων: Στις συλλογές του περιλαμβάνονται εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων και των Κατσανοχωρίων.

Θρησκευτικό – Ιστορικό – Πολιτιστικό Μουσείο Ματσουκίου: Περιλαμβάνει εκθέματα (χειρόγραφα, σπάνιες εικόνες) από την περίφημη Μονή Βύλιζας Ματσουκίου και διάφορες άλλες εκκλησίες και μοναστήρια της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων.

Λαογραφικό Μουσείο Πωγωνιανής: Στις συλλογές του περιλαμβάνονται αντικείμενα της καθημερινής ζωής, αγροτικά εργαλεία, φορεσιές και ξυλόγλυπτα από την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου και της Β. Ηπείρου.

Μουσείο Πολέμου: Βρίσκεται στο Καλπάκι επί της οδού Ιωαννίνων – Κόνιτσας και περιλαμβάνει αναπαραστάσεις και αντικείμενα από το Β’ παγκόσμιο πόλεμο.