Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ / ΑΘΗΝΑ

Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι.

Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζεται η περιοδική έκθεση με τίτλο: "Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη", από 22 Δεκεμβρίου 2022 έως 30 Απριλίου 2023. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική" και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

© Ιστορικά και Φωτογραφικά Αρχεία ΒΧΜ, Αρχείο Γ. ΣωτηρίουΤο αρχείο της οικογένειας Λαμπάκη, πολύτιμη πηγή για τις Ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας πριν το 1922, παρέχει την πλειονότητα των εκθεμάτων, τα οποία εμπλουτίζονται και από αντικείμενα των συλλογών του ΒΧΜ. Περιλαμβάνει τα αρχεία των μελών της οικογένειας, που από τα τέλη του 19ου αιώνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία. Ιδιαίτερα, στο αρχείο του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη συγκεντρώνεται πλήθος πληροφοριών τόσο για τα μνημεία όσο και για τις ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας των αρχών του 20ου αιώνα. Ο Γεώργιος Λαμπάκης, και λόγω της θέσης του, ως ιδιαίτερος Γραμματέας της Βασίλισσας Όλγας, επιχειρεί να παίξει ένα ρόλο διαμεσολαβητικό ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

Η έκθεση συνιστά ένα συνεργατικό εγχείρημα με πολυεπίπεδα αποτελέσματα. Αποτελεί παράλληλα ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για τους φοιτητές του "Διεπιστημονικού Σεμιναρίου" του Δ.Π.Μ.Σ. "Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική". Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με τις πραγματικές συνθήκες οργάνωσης μιας περιοδικής έκθεσης, σε συνεργασία με το έμπειρο προσωπικό του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Με γνώμονα την πολυαισθητηριακή εμπειρία, δημιουργείται μια νεωτερική μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση που συνδυάζει: ιστορικά αρχειακά τεκμήρια, ψηφιακό οπτικοακουστικό υλικό και μια pop εκδοχή της Σμύρνης, μέσω ενός γκραφίτι, από τον νεαρό καλλιτέχνη Soteur - Σωτήρη Φωκέα.

Ανακοίνωση: Τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, θα είναι κλειστό για το κοινό λόγω της 24ωρης απεργίας της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ.

Σχετικά Events

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ