ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ / ΛΑΡΙΣΑ

Για την Ελλάδα από αγάπη!

Με την ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, παρουσιάζεται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας η έκθεση: «Για την Ελλάδα από αγάπη!»

Ως βάση της κοινής δράσης του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας στη Λάρισα μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας - Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας χρησιμοποιείται η ψηφιακή έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 «Για την Ελλάδα από αγάπη!», σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF).


Πρόκειται για την αποτύπωση της επανάστασης από τη σκοπιά της Γαλλίας. Η έκθεση αυτή ανατρέχει στο αρχείο εφημερίδων και περιοδικών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, σε συνδυασμό με έργα τέχνης και διαφημίσεις της εποχής. Για την παρουσίαση στη Λάρισα επιλέχθηκαν αποσπάσματα που φωτίζουν τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, στον οποίο ο ρόλος της Θεσσαλών λογίων ήταν, ως γνωστόν, καθοριστικός, και παράλληλα παρουσιάζονται οι επιδράσεις της Γαλλικής πνευματικής δημιουργίας, που βρέθηκε στην πρωτοπορία εκείνη την περίοδο. Ως απτά παραδείγματα χρησιμοποιούνται γαλλικές εκδόσεις της εποχής της επανάστασης που ασχολούνται με τη Θεσσαλία, δάνειο από τη Συλλογή του Νίκου Παπαθεοδώρου, καθώς και η βιβλιοθήκη του γνωστότερου Θεσσαλού εμπόρου της εποχής, του Γεωργίου Σβαρτς, με σημαντική παρουσία έργων του Γαλλικού Διαφωτισμού, δάνειο των κληρονόμων του, της οικογένειας Ευθύμιου και Χαράλαμπου Δογάνη.

Σχετικά Events

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ