In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Νικόλαος Τσελεμεντές

Νικόλαος Τσελεμεντές (1878 – 1958). Ο πρώτος Έλληνας “Master Chef”!

Ο Τσελεμεντές για τους περισσότερους είναι ταυτόσημος με τα βιβλία μαγειρικής. Λίγοι γνωρίζουν ότι ήταν πρόσωπο υπαρκτό που καθόρισε τις γευστικές προτιμήσεις των νεοελλήνων δημιουργώντας ουσιαστικά την ελληνική αστική κουζίνα.

Ο θρυλικός αρχιμάγειρας – Σιφνιός στην καταγωγή – σπούδασε τη μαγειρική τέχνη στη Βιέννη και με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε σε διάφορες ξένες πρεσβείες. Συστηματικός, ταλαντούχος, ευρυμαθής και οραματιστής μύησε τους Έλληνες στα μυστικά της διεθνούς κουζίνας παρουσιάζοντας –πολλές φορές με ριζοσπαστικό τρόπο– την «κατά Τσελεμεντέ» ελληνική κουζίνα.

Η καταξίωσή του ήρθε με το περιοδικό «Οδηγός Μαγειρικής» που κυκλοφορούσε σε μηνιαία φυλλάδια (πρώτη έκδοση το 1910) και περιείχε –εκτός των συνταγών– διατροφικές συμβουλές, τρόπους συμπεριφοράς στο τραπέζι, νέα για τη μαγειρική και ιδέες για τη διακόσμηση των πιάτων.

Το ανήσυχο πνεύμα του τον οδήγησε στην Αμερική, όπου χάρη στο ταλέντο και στις γνώσεις του θητεύει με μεγάλη επιτυχία στα ακριβότερα εστιατόρια κάνοντας παράλληλα ανώτερες σπουδές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διαιτολογίας. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1932, κυκλοφορεί το γνωστό βιβλίο συνταγών του, το οποίο όντας ο πρώτος πλήρης οδηγός μαγειρικής γνώρισε πάνω από 15 επίσημες ανατυπώσεις τις επόμενες δεκαετίες.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Νικόλαος Τσελεμεντές έμαθε την Ελλάδα να μαγειρεύει. Ο οδηγός μαγειρικής με το όνομά του βρισκόταν φυλαγμένος «σαν Ευαγγέλιο» στη σερβάντα κάθε θείας, γιαγιάς, μαμάς∙ προίκα πολλές φορές στη νιόπαντρη κόρη για να στεριώσει ο γάμος – γιατί ως γνωστό ο έρωτας περνάει από το στομάχι!

Ακολουθώντας τις μαγειρικές συντεταγμένες του μεγάλου δασκάλου, οι Ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν τη σάλτσα μπεσαμέλ –κυρίαρχη γεύση στο γευστικό μας DNA– τα πιροσκί, τη μπουγιαμπέσα, τα παρασκευάσματα με ζελέ, τη σαντιγί, τα κάθε λογής καναπεδάκια, την περίτεχνη διακόσμηση, τη μαγεία των μπουφέδων.

Αναμφισβήτητα, η κληρονομιά που μας άφησε ο μεγάλος σεφ είναι τεράστια. Ακόμη και στις μέρες μας, όπου κυριαρχεί η κοσμογονία των γεύσεων, το όνομα του Νικόλαου Τσελεμεντέ διατηρεί ένα έντονο συγκινησιακό φορτίο καθώς έχει αναγνωρισθεί ως ένας από τους κορυφαίους εκσυγχρονιστές της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.