In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Περιήγηση στο Ιστορικό κέντρο της Αθήνας 3

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

*ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Περιοχή αμιγούς κατοικίας, που εκτείνεται από την οδό Διον. Αρεοπαγίτου ως τις παρυφές του λόφου Φιλοπάππου. Τα νεοκλασικά σπίτια, αλλά και τα κτήρια νεότερων περιόδων (κυρίως του μεσοπολέμου), της προσδίδουν ιδιαίτερη γοητεία και την καθιστούν μία από τις κομψότερες συνοικίες της πόλης. Χαρακτηριστικοί δρόμοι της περιοχής είναι οι οδοί Μητσαίων, Παρθενώνος, Γουέμπστερ, Καβαλλότι, Καλλισπέρη, Ρ. Γκάλι, Μουσών κ.α.

ΔΕΙΤΕ:

Κέντρο Μελετών Ακρόπολης (Μακρυγιάννη 2-4). Αυτό το επιβλητικό κτήριο, που εξωτερικά συνδυάζει βυζαντινή λιθοδομή με νεοκλασικά διακοσμητικά μοτίβα, κατασκευάστηκε το 1834 από τον Γερμανό αρχιτέκτονα W. von Weiller. Αρχικώς, χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο και αργότερα ως έδρα μονάδων της αστυνομίας, ενώ από το 1987 στεγάζει το «Κέντρο Μελετών Ακρόπολης». Στο διπλανό χώρο ανεγείρεται το Νέο Μουσείο Ακρόπολης .

*ΚΟΥΚΑΚΙ
Συνέχεια της περιοχής Μακρυγιάννη, έχει ιδιαίτερη γοητεία, κυρίως στο τμήμα γύρω από το λόφο Φιλοπάππου (οδός Παναιτωλίου, οδός Αρακύνθου).

*ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
Γραφική γειτονιά με ξεχωριστό χρώμα από την ατμόσφαιρα της πόλης τη δεκαετία του 1950. Διατηρούνται αρκετά δείγματα λαϊκής αστικής αρχιτεκτονικής, με μονώροφα ή διώροφα σπίτια.

ΔΕΙΤΕ:

Θέατρο Δόρας Στράτου. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του λόφου (αρχαία Κοίλη). Σ’ αυτό μπορείτε να παρακολουθήσετε παραστάσεις ελληνικών λαϊκών χορών από την ομάδα χορού της Δώρας Στράτου, μιας γυναίκας που αφιέρωσε τη ζωή της στην έρευνα και τη διατήρηση του ελληνικού λαογραφικού πολιτισμού. Η ομάδα έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ σ’ όλο τον κόσμο και χαίρει τόσο εθνικής όσο και διεθνούς αναγνώρισης. Οι χορευτές φορούν ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες διαφόρων περιοχών της χώρας και ερμηνεύουν τραγούδια και χορούς, από όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
Πληροφοριές: www.grdance.org


Πλατεία Μερκούρη. Γραφική πλατεία της περιοχής, με μικρά καφενεία και παραδοσιακές ταβέρνες στους γύρω δρόμους.
Τα λιθόκτιστα σπίτια. Γύρω από τις οδούς Αγήνορος και Τρώων, αναπτύσσεται μια όμορφη, μικρή γειτονιά με λιθόκτιστα σπίτια (της μεταπολεμικής περιόδου), που προσφέρουν την αίσθηση ορεινού χωριού στο κέντρο της πόλης!

 

*ΘΗΣΕΙΟ
Η περιοχή έλαβε το όνομά της από τον παρακείμενο αρχαίο ναό. Παραδοσιακή συνοικία με πολλά νεοκλασικά σπίτια και δημόσια μέγαρα, που της προσδίδουν ιδιαίτερη γοητεία. Από την ομώνυμη πλατεία (επί της οδού Απ. Παύλου), γεμάτη με τραπεζάκια από τα γύρω καφέ, έχετε μοναδική θέα προς την Ακρόπολη και το χώρο της Αρχαίας Αγοράς.

ΔΕΙΤΕ:

Οδός Ηρακλειδών. Ο κεντρικός πεζόδρομος της περιοχής με εντυπωσιακά νεοκλασικά κτήρια, Εκεί, όπως και στην παράλληλη οδό Ακάμαντος υπάρχουν πολλά καφέ και μπαρ, που λειτουργούν όλη την ημέρα. Επίσης, στην κοντινή, πεζοδρομημένη οδό Επταχάλκου θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες με μεσογειακή κουζίνα.
Οδός Δ. Αιγινίτου. Συνδέει την οδό Απ. Παύλου με το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Από εκεί έχετε μοναδική θέα προς την Ακρόπολη, το λόφο Λυκαβηττού, την Αρχαία Αγορά και τη νέα πόλη.

Εθνικό Αστεροσκοπείο. Είναι το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων, καθώς ιδρύθηκε το 1842. Το κτήριο του Αστεροσκοπείου, στο λόφο των Νυμφών (πήρε το όνομά του από το ομώνυμο ιερό της αρχαιότητας που υπήρχε εκεί) απέναντι από την Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά, σχεδιάστηκε από τον Th. Hansen και είναι ένα σπάνιας ομορφιάς νεοκλασικό οικοδόμημα, σταυροειδές και προσανατολισμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Πλατεία Αγίας Μαρίνας. Γραφική και ήσυχη πλατεία της περιοχής, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία (19ου αι.). Στη ΝΔ γωνία υπάρχει, λαξευμένος στο βράχο, ο αρχικός ναΐσκος με προεξέχοντα μεταγενέστερο τρούλο και ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 13ου αι.

Πάρκο Θησείου. Αποτελεί το ΝΔ τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς. Δεντροφυτεύτηκε το 1862 και το 1931 προστέθηκαν καλλωπιστικά φυτά. Παλιότερα και για πολλά χρόνια, ήταν ο συνήθης χώρος για τον εορτασμό του Πάσχα από τους Αθηναίους.

Πιλοποιείο Πουλοπούλου (Ηρακλειδών 66). Αξιόλογο βιομηχανικό κτήριο με πολύ ενδιαφέρουσα λιθοδομή και κεραμοσκεπή. Εργοστάσιο πιλοποιίας για πολλά χρόνια, αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για την περιοχή και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Σήμερα, λειτουργεί ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη»).

 

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.