In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Περιήγηση στο ιστορικό Κέντρο της Αθήνας 2

*ΨΥΡΡΗ
Γραφική νεοκλασική αθηναϊκή γειτονιά, που ορίζεται μεταξύ των οδών Αθηνάς, Ερμού και Ευριπίδου. Πολυσύχναστη, ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες, αφού στα στενά δρομάκια της υπάρχουν πολλά καφέ, μικρά μπαρ, κλαμπ, εστιατόρια, ουζερί, ταβέρνες με ζωντανή ελληνική μουσική, θέατρα, γκαλερί, αίθουσες τέχνης και παλαιοπωλεία!
Μετά την απελευθέρωση (1833), στην περιοχή συγκεντρώθηκαν πολλοί βετεράνοι αγωνιστές και μετανάστες από την επαρχία, οι οποίοι λειτούργησαν μικρές βιοτεχνίες και εργαστήρια, χαρακτήρα που η περιοχή διατηρεί, ως ένα σημείο, μέχρι σήμερα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σειρά επεμβάσεων ανέδειξαν την περιοχή ως μία από τις δημοφιλέστερες συνοικίες ψυχαγωγίας και κατοικίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι εκκλησίες της περιοχής, όπως είναι μεταξύ άλλων οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Γρηγόριος (αρμενική) κ.α. Κεντρικό σημείο (απ’ όπου μπορείτε να αρχίσετε την περιήγησή σας) είναι η πλατεία Ηρώων.

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
Γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο αναπτύσσεται η ομώνυμη παραδοσιακή συνοικία. Χαρακτηριστικοί δρόμοι της περιοχής είναι η οδοί Αγίων Ασωμάτων (όπου βρίσκεται και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης), Μελιδόνη (όπου βρίσκεται η εβραϊκή συναγωγή Μπεθ-Σαλόμ και το «Μουσείο Νεότερης Κεραμικής») και Σαλαμίνας. Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σημεία νυχτερινής διασκέδασης των Αθηναίων, αφού εκεί λειτουργούν πολλά μικρά εστιατόρα, μπαρ και κέντρα με ζωντανή μουσική.

ΓΚΑΖΙ
Η περιοχή αναπτύσσεται γύρω από το πρώην εργοστάσιο Γκαζιού (φωταερίου) και παλαιότερα ονομαζόταν «Γκαζοχώρι». Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Αθήνας και καταλαμβάνει τη θέση της τρίτης πλατείας, σύμφωνα με το σχέδιο Κλεάνθη-Schaubert. Σε σημαντικό βαθμό διατηρεί τη μορφή παραδοσιακής αθηναϊκής γειτονιάς. Σε πολλά παλιά, λαϊκά νεοκλασικά στεγάζονται καφέ, μπαρ και πολυτελή εστιατόρια, που τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους Αθηναίους.

ΔΕΙΤΕ:
Το εργοστάσιο Φωταερίου (Γκάζι).
Ιδρύθηκε το 1857 και λειτούργησε ως το 1983 για την παραγωγή και διάθεση φωτιστικού αερίου στην πόλη. Στο χώρο υπήρχαν επίσης ξυλουργεία, χυτήρια, μηχανουργεία, συνεργεία επισκευής αμαξιών, εστιατόρια, κουρεία, ιατρεία κ.α., δημιουργώντας μια αυτόνομη βιομηχανική «πολιτεία». Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, καθώς είναι το μοναδικό του είδους του στην Ευρώπη. Τα κτήρια έχουν λιτή νεοκλασική λιθοδομή, όψη επιχρισμένη καθώς και ξύλινη στέγη με φεγγίτες και επικάλυψη από βυζαντινά ή γαλλικά κεραμίδια και λαμαρίνα. Σήμερα, είναι βιομηχανικό πάρκο και χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο από το Δήμο Αθηναίων («Τεχνόπολις»).

*ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ
Παραδοσιακή συνοικία του κέντρου της Αθήνας, που διαμορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Chr. Hansen. Η ονομασία της προέρχεται από εργοστάσιο κατασκευής μεταξωτών υφασμάτων, που λειτουργούσε στην περιοχή ως το 1875 (το κτήριο σώζεται στην οδό Μεγ. Αλεξάνδρου, μεταξύ των οδών Μυλέρου και Γιατράκου). Η οδός Αχιλλέως χωρίζει την περιοχή σε δύο τμήματα, το παλιό (προς την οδό Πειραιώς) και το νέο (προς την οδό Λένορμαν). Το νέο έχει χάσει το χαρακτήρα του λόγω της ανοικοδόμησης, ενώ το παλαιότερο διατηρεί αρκετά δείγματα της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του. Στην περιοχή βρίσκονται πολλά μικρά καφενεία και εστιατόρια, που προσφέρουν παραδοσιακά ανατολίτικα ροφήματα, γλυκά και φαγητά.

ΔΕΙΤΕ:
Μαρμάρινη κρήνη.
Βρίσκεται στην πλατεία Μεταξουργείου και χρονολογείται από τον 19ο αι. Μεταφέρθηκε από την πλατεία Δημοπρατηρίου.
Οδός Ιάσονος και οδός Γιατράκου. Από την πλατεία Καραϊσκάκη κατηφορίστε την οδό Αχιλλέως και μπείτε στην οδό Ιάσονος ως την οδό Αγησιλάου, όπου λειτουργούν μικρά θέατρα, που στεγάζονται σε παραδοσιακά κτήρια της περιοχής. Έπειτα στρίψτε δεξιά προς την οδό Ακάδημου-Γιατράκου και συνεχίστε προς την οδό Αχιλλέως. Προσέξτε τα μικρά νεοκλασικά σπίτια (μονώροφα ή διώροφα) με τα καγκελένια μπαλκόνια και τις περίτεχνες εξώθυρες. Στη συμβολή των οδών Γιατράκου και Γερμανικού σχηματίζεται μικρή, γραφική πλατεία (πλατεία Αυδή) με καφέ, μπαρ και παιδότοπο.
Σιδηροδρομικός Σταθμός Πελοποννήσου. Από την πλατεία Καραϊσκάκη και μέσω της οδού Δηλιγιάννη, φτάνετε σε αυτό το ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό κτήριο, κτισμένο το 1912-1913 με ανάμειξη νεοκλασικών, κεντροευρωπαϊκών και Art Nouveau στοιχείων. Ο σταθμός (που εξυπηρετεί τα σιδηροδρομικά δρομολόγια προς την Πελοπόννησο) αποτελεί μικρογραφία του σταθμού της Κωνσταντινούπολης και παραπέμπει στο ύφος των αντίστοιχων ευρωπαϊκών του 19ου αι. Ακριβώς απέναντι (συνδέονται με πεζογέφυρα) βρίσκεται ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Λαρίσης (για τα δρομολόγια προς την κεντρική και βόρεια Ελλάδα), κατασκευασμένος το 1908 με αρχικώς νεοκλασική σύνθεση, η οποία υπέστη μεταγενέστερες επεμβάσεις.

*ΚΟΛΩΝΟΣ
Αν έχετε όρεξη για περπάτημα, μπορείτε να επισκεφθείτε τον Κολωνό, λαϊκή γειτονιά της Αθήνας έξω από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Παρά την άναρχη ανοικοδόμηση της ευρύτερης περιοχής, έχει ιδιαίτερο χρώμα και διατηρεί ακόμα την παλιότερη ατμόσφαιρά της. Από τον σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου, ακολουθείστε την οδό Ιωαννίνων για να βρεθείτε στο λόφο Ιππίου Κολωνού και κατόπιν (στρίβοντας στην οδό Ευρίπου) στον γειτονικό λόφο Σκουζέ. Γύρω από αυτούς τους μικρούς κατάφυτους λόφους, σχηματίζεται μια ζώνη μονοκατοικιών με κήπους και μικρών, κομψών πολυκατοικιών, που αφήνουν την αύρα της αθηναϊκής γειτονιάς των προηγούμενων δεκαετιών (κοντινός σταθμός μετρό «Σεπόλια»).

 

 

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.