In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Κολωνάκι-Περιοχή Ρηγίλλης-Μετς

ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Βρίσκεται σε ένα προνομιούχο σημείο της πόλης, καθώς εκτείνεται από την πλατεία Συντάγματος και την λεωφόρο Βασ. Σοφίας, ως τις παρυφές του λόφου Λυκαβηττού. Πήρε την ονομασία του από τον παλιό στύλο (κολωνάκι) που βρίσκεται στο κέντρο της ομώνυμης πλατείας. Ως τη δεκαετία του 1880, ήταν μια αραιοκτισμένη περιοχή, με λιγοστά σπίτια. Διαθέτει αρκετό πράσινο και ωραία αρχιτεκτονική, στην οποία κυριαρχούν τα νεοκλασικά και μοντερνιστικά κτήρια υψηλών προδιαγραφών, που της δίνουν ιδιαίτερο αρχοντικό χαρακτήρα. Θεωρείται η «αριστοκρατική» συνοικία της Αθήνας και συγκεντρώνει ακριβά εμπορικά καταστήματα, πολλά δημοφιλή καφέ, μοντέρνα πολυσύχναστα μπαρ και πολυτελή εστιατόρια. Ενδεικτικοί δρόμοι για περιήγηση, ξεκούραση και ψυχαγωγία είναι οι οδοί Πατριάρχου Ιωακείμ, Τσακάλωφ, Αναγνωστοπούλου, Μηλιώνη, Φωκυλίδου, Καρνεάδου, Λουκιανού, Πλουτάρχου, Χάρητος, Σπευσίπου, ο περιφερειακός δρόμος του λόφου Λυκαβηττού κ.α.

ΔΕΙΤΕ:
Πλατεία Κολωνακίου (Φιλικής Εταιρείας).
Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν βρεθείτε στην Αθήνα είναι να πιείτε καφέ σε μία από τις καφετέριες της πλατείας Κολωνακίου. Το να περάσει κανείς κάποιες ώρες σε ένα από τα στέκια της πλατείας τρώγοντας, πίνοντας καφέ και κουβεντιάζοντας, αποτελεί απαράιτητη προϋπόθεση για κάθε μοντέρνο Αθηναίο, αλλά και ξένο επισκέπτη.
Πλατεία Δεξαμενής.
Μικρή πλατεία, χώρος αναψυχής των κατοίκων της περιοχής. Το παραδοσιακό καφενείο της πλατείας αποτελεί πόλο έλξης για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης, αλλά υπήρξε και σημείο συνάντησης πολλών διανοουμένων κατά τη διάρκεια του 20ου αι. Yπάρχει, ακόμα, παλιό υδραγωγείο και θερινός κινηματογράφος.
Οδός Σκουφά. Κεντρικός δρόμος του Κολωνακίου, με ενδιαφέροντα νεοκλασικά και art deco κτήρια. Ως την οδό Δελφών υπάρχουν πολλά εμπορικά καταστήματα και σύγχρονα καφέ-εστιατόρια.
Άγιος Διονύσιος (οδός Σκουφά). Ο μεγαλοπρεπής αυτός ναός, κτίστηκε τις αρχές της δεκαετίας του 1930 σε θέση παλαιότερης εκκλησίας. Η εξωτερική όψη έχει νεοαναγεννησιακό ρυθμό, ενώ το εσωτερικό του έχει διακοσμηθεί σε βυζαντινό ύφος. Ο Άγιος Διονύσιος Αρεοπαγίτης, που ήταν ένας από τους πρώτους Αθηναίους χριστιανούς, είναι ο πολιούχος άγιος της Αθήνας.
Πλατεία Λυκαβηττού. Βρίσκεται πίσω από τον Άγιο Διονύσιο (στη συμβολή των οδών Λυκαβηττού και Αναγνωστοπούλου). Δεσπόζει το Μέγαρο Δραγούμη (1925), που παλαιότερα στέγαζε την πρεσβεία της Βραζιλίας και σήμερα είναι ιδιωτική κατοικία.
Μαράσλειο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο (στη συμβολή των οδών Μαρασλή και Σπευσίπου) του αρχιτέκτονα Δ. Καλλία (1905), που στεγάζει το εκπαιδευτικό ίδρυμα «Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης».
Οδός Βουκουρεστίου.
Χαρακτηριστικός αθηναϊκός δρόμος, που ξεκινά από τις παρυφές του λόφου Λυκαβηττού και φτάνει ως την πλατεία Συντάγματος. Στο πεζοδρομημένο τμήμα του (από την οδό Ακαδημίας ως την οδό Πανεπιστημίου) υπάρχουν πολλά όμορφα καφέ-μπαρ, που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.
Ταξιάρχες (η εκκλησία της Μονής Πετράκη-Κολωνάκι).
Γεννάδιος Βιβλιοθήκη.
Εντυπωσιακό κτήριο κλασικιστικής τεχνοτροπίας, που εγκαινιάστηκε το 1926 για να στεγάσει τη συλλογή βιβλίων (συνολικώς 26.000 τόμοι), που το 1922 ο λόγιος Ι. Γεννάδιος δώρισε στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας. Το 1960 το κτήριο επεκτάθηκε, ενώ γύρω έχει αναπτυχθεί μεγάλος κήπος με πλούσια βλάστηση (για τις συλλογές και τα βιβλία της βιβλιοθήκης).

Αγορές στο Κολωνάκι. Ορισμένες από τις πιο μοντέρνες μπουτίκ της πόλης βρίσκονται στην περιοχή αυτή, γνωστές για είδη όπως ρούχα υψηλής ραπτικής ελλήνων και ξένων σχεδιαστών, υποδήματα και δερμάτινα είδη, παιχνίδια, παλαιά έπιπλα, κοσμήματα, είδη σπιτιού, και άλλα. Σην οδό Βουκουρεστίου και στους γύρω δρόμους, δίπλα στην πλατεία Συντάγματος, θα βρείτε ελληνικά κοσμηματοπωλεία παγκοσμίου φήμης, βιβλιοπωλεία που ειδικεύονται στις ξένες εκδόσεις, καθώς και σημαντικές γκαλερί που φιλοξενούν έργα τέχνης ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Είναι η κεντρική πλατεία της πόλης. Έλαβε το όνομά της, όταν στις 3 Σεπτεμβρίου 1843 στην περιοχή μπροστά από τα τότε Ανάκτορα (σήμερα Βουλή) ο λαός και η φρουρά της Αθήνας εξεγέρθηκε ζητώντας την παραχώρηση Συντάγματος από το βασιλιά Όθωνα. Η πλατεία Συντάγματος μαζί με την πλατεία Ομονοίας, αποτελούν τα δύο σημεία αναφοράς της πόλης. Για το λόγο αυτό, μην σας προκαλέσει έκπληξη η συχνή αναφορά στο Σύνταγμα όταν ζητάτε οδηγίες. Η Πλάκα, η Ακρόπολη, η Μητρόπολη, ο Εθνικός Κήπος, η οδός Ερμού, το Κολωνάκι, όλα βρίσκονται κοντά στην Πλατεία Συντάγματος, το κέντρο της δραστηριότητας. Ορισμένα από τα πιο μοντέρνα καφέ και μικρά εστιατόρια βρίσκονται στην περιοχή αυτή. Η πλατεία δεν κοιμάται ποτέ. Στα περίπτερά της θα βρείτε κάθε είδους πράγμα, από ασπιρίνη μέχρι σουβενίρ, καθώς και εφημερίδες και περιοδικά του ξένου Τύπου.

ΔΕΙΤΕ:


Βουλή. Δεσπόζει στην πλατεία Συντάγματος. Κτίστηκε ως παλάτι του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και η κατασκευή του διήρκεσε από το 1836 έως το 1842. Ο επόμενος βασιλιάς Γεώργιος ο Α´, επίσης κατοίκησε στο παλάτι αυτό. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, όμως, δύο μεγάλες πυρκαγιές κατέστρεψαν το κτήριο σε βαθμό που αυτό κρίθηκε ακατάλληλο για βασιλική χρήση. Η απόφαση να στεγαστεί εκεί το ελληνικό Κοινοβούλιο λήφθηκε το 1924 από την τότε κυβέρνηση. Οι εργασίες ανακαίνισης ολοκληρώθηκαν το 1934 και το εσωτερικό του σχεδιάστηκε εκ νέου από τον αρχιτέκτονα Α. Κριεζή. Στη Βουλή στεγάζονται εθνικοί θησαυροί, όπως το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα και σημαντικός αριθμός πολύτιμων πινάκων ζωγραφικής. Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε τη μεγάλη της βιβλιοθήκη.
Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη.
Χτίστηκε την περίοδο 1929-1932, μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων. Πρόκειται για ανάγλυφη απεικόνιση θνήσκοντος στρατιώτη (του γλύπτη Κ. Δημητριάδη) και φέρει επιγραφή με αποσπάσματα από τον Επιτάφιο του Περικλή. Στο μαρμάρινο τοίχο που το περιβάλλει, μνημονεύονται οι μεγαλύτερες μάχες του ελληνικού στρατού από το 1821. Το μνημείο αυτό, στο οποίο έλληνες αξωματούχοι και επίσημοι επισκέπτες καταθέτουν στεφάνι στις μεγάλες εορτές της χώρας, φυλάσσεται όλο το 24ωρο από δύο επίλεκτους φρουρούς, τους Ευζώνους, που φορούν την παραδοσιακή στολή. Το τελετουργικό για την αλλαγή της φρουράς, που πραγματοποιείται ανά ώρα, αποτελεί μοναδικό γεγονός και προσελκύει πολύ κόσμο, ιδιαίτερα το πρωί κάθε Κυριακής (11 π.μ.), όταν γίνεται με τη συνοδεία στρατιωτικής μπάντας και μεγάλου αγήματος Ευζώνων.
Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Πολυτελές ξενοδοχείο, που οικοδομήθηκε το 1842 ως ιδιωτική κατοικία σε σχέδια του Th. Hansen και το 1874 μετασκευάστηκε σε ξενοδοχείο. Το 1958, λόγω των αυξημένων τουριστικών αναγκών έγινε πλήρης ανακατασκευή και προστέθηκαν νέοι όροφοι, ενώ το 2003 ανακαινίστηκε πλήρως. Το ξενοδοχείο έχει συνδεθεί με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ενώ σ’ αυτό έχουν καταλύσει πολλές προσωπικότητες που επισκέφθηκαν, κατά καιρούς, την Αθήνα. Εξερευνείστε τους εσωτερικούς χώρους, όπου λειτουργούν καφέ, μπαρ και πολυτελές εστιατόριο, με μοναδική ατμόσφαιρα.
Αρχαίο υδραγωγείο.
Στη ΒΑ της πλατείας (σε υπαίθριο στεγασμένο χώρο) αποκαλύφθηκε και παρουσιάζεται τμήμα αρχαίου νεκροταφείου και του Πεισιστρατείου υδραγωγείου.
Οδός Φιλελλήνων. Ενδιαφέρον δρόμος, στη νοητή προέκταση της οδού Σταδίου. Ξεχωρίζουν τα νεοκλασικά κτήρια στη συμβολή με τις οδούς Ξενοφώντος και Σουρή, η εκκλησία Σωτήρα Λυκοδήμου και η αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου (1843) σε σχέδια του Ch. Hansen με στοιχεία γοτθικού ρυθμού και σχήμα ελεύθερου σταυρού.
Λεωφόρος Αμαλίας. Φαρδιά λεωφόρος που οδηγεί από την Πύλη του Αδριανού στην πλατεία Συντάγματος. Η γειτνίαση με τον Εθνικό Κήπο, καθώς και τα επιβλητικά νεοκλασικά και μοντερνιστικά μέγαρα, της προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Προσέξτε την οπτική γωνία που «ανοίγεται», καθώς ανηφορίζετε προς την πλατεία Συντάγματος, με το Κοινοβούλιο και το λόφο Λυκαβηττού στο βάθος.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
Ανοιχτός από το πρωί ως τη δύση του ήλιου, ο Εθνικός Κήπος είναι μια όαση στο κέντρο της πόλης. Καλύπτει έκταση 160 στρεμ. και σε αυτόν υπάρχουν πεντακόσια διαφορετικά είδη φυτών, θάμνων και δέντρων από όλο τον κόσμο. Η φύτευσή του πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1838-1860, για να λειτουργήσει ως κήπος του παλατιού. Έχει τέσσερις εισόδους: στη Λεωφ. Βασ. Σοφίας, στην οδό Ηρώδου Αττικού, στη Λεωφ. Βασ. Αμαλίας, ενώ η τέταρτη είσοδος συνδέει τον Εθνικό Κήπο με το πάρκο του Ζαππείου. Περιπλανηθείτε στα μονοπάτια του, ακούστε το κελάηδημα των πουλιών, καθίστε σε ένα παγκάκι και ξεκουραστείτε. Στον Εθνικό Κήπο θα βρείτε, επίσης, μία λίμνη με πάπιες, μικρό ζωολογικό κήπο, το Βοτανικό Μουσείο, μικρό, παραδοσιακό καφενείο, παιδική βιβλιοθήκη, παιδική χαρά, διάσπαρτα μνημεία της αρχαιότητας και προτομές προσωπικοτήτων της σύγχρονης Ελλάδας.

ΔΕΙΤΕ:
Ζάππειο Μέγαρο.
Το επιβλητικό αυτό μέγαρο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Th. Hansen και οικοδομήθηκε την περίοδο 1874-1888. Τα τελευταία χρόνια, σε αυτό το «Μέγαρο Συνεδρίων και Εκθέσεων» έχουν συντελεστεί ορισμένες από τις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας: ευρωπαϊκές σύνοδοι κορυφής, αποτελέσματα εκλογών και σημαντικές πολιτικές ανακοινώσεις. Παράλληλα, εδώ φιλοξενούνται εκθέσεις τέχνης, ενώ κατά καιρούς διοργανώνονται κονσέρτα. Μπροστά από το μέγαρο υπάρχουν οι ανδριάντες των εξαδέλφων Ζάππα, οι οποίοι χρηματοδότησαν την ανέγερσή του, ενώ γύρω απλώνεται ο ομώνυμος κήπος, που συγκεντρώνει πολλούς κατοίκους της πόλης (ειδικά τις Κυριακές). Ακριβώς δίπλα, λειτουργεί πολυτελές καφέ και θερινός κινηματογράφος.

*ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ
Εντυπωσιακή περιοχή της Αθήνας με κτήρια πολυτελών κατοικιών, επαύλεις και άφθονο πράσινο. Βρίσκεται μεταξύ των λεωφ. Βασ. Σοφίας, οδού Ρηγίλλης, λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου και οδού Ηρώδου Αττικού και οφείλει την αίγλη της στην γειτνίασή της με τα παλιά ανάκτορα (σήμερα Προεδρικό Μέγαρο).

ΔΕΙΤΕ:
Προεδρικό Μέγαρο (οδός Ηρώδου Αττικού).
Πρώην βασιλικό ανάκτορο με έντονα νεοκλασικά και εκλεκτικιστικά στοιχεία (1890-1897), σε σχέδια του αρχιτέκτονα E. Ziller. Αρχικώς, χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία των πριγκίπων-διαδόχων του ελληνικού θρόνου, αργότερα ως ανάκτορα και μετά το 1974 ως επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Περιβάλλεται από εντυπωσιακό κήπο, ενώ φρουρείται από εΕυζώνους με τη χαρακτηριστική στολή.
Μέγαρο Μαξίμου (οδός Ηρώδου Αττικού). Η επίσημη κατοικία και το γραφείο του εκάστοτε Έλληνα πρωθυπουργού. Σχεδιάστηκε το 1924 από τον Αντ. Χέλμη και ολοκληρώθηκε μετά το θάνατό του, από τη σύζυγό του και το νέο άνδρα της Δ. Μάξιμο. Περιστοιχίζεται από μικρό κήπο.
Τα αγάλματα. Στο τέρμα της οδού Ηρώδου Αττικού (απέναντι από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο) βρίσκονται τρία από τα ωραιότερα δημόσια γλυπτά της πόλης: o Δισκοβόλος, oρειχάλκινο άγαλμα του Κ. Δημητριάδη (1927), o μαρμάρινος Ξυλοθραύστης (του Δ. Φιλιππότη, 1872-1875), για το οποίο πόζαρε ο γυμναστής Β. Γιαννούλης και ο ανδριάντας Γ. Καραϊσκάκη, ορειχάλκινο μνημειακό γλυπτό (υψ. 4,40 μ.) του Μ. Τόμπρου (1963-1966), όπου απεικονίζεται έφιππος ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης.

*ΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ (ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ) ΣΤΑΔΙΟ


Αυτό το πραγματικά εντυπωσιακό αξιοθέατο, κτισμένο από λευκό μάρμαρο σε πεταλοειδές σχήμα, βρίσκεται απέναντι από τον Εθνικό Κήπο. Το πρώτο στάδιο, που οικοδομήθηκε στο σημείο αυτό της πόλης, φτιάχτηκε από ξύλο το 330 π.Χ. Η μαρμάρινη κατασκευή, ακριβό αντίγραφο της οποίας αποτελεί σήμερα το υπάρχον στάδιο, υλοποιήθηκε από τον Ηρώδη τον Αττικού. Χρησιμοποιούταν ως χώρος αθλητικών αγώνων, οι οποίοι λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της γιορτής των Παναθηναίων. Το σημερινό Στάδιο, που έχει χωρητικότητα περίπου 60.000 θέσεων, κτίστηκε την περίοδο 1869-1870 και φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν στη σύγχρονη ιστορία (1896). Γύρω από το στάδιο, αναπτύσσεται ο καταπράσινος λόφος Αρδηττού, προσφιλής χώρος περιπάτου για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

 

*ΜΕΤΣ
Μία από τις κομψότερες συνοικίες της Αθήνας, ακατοίκητη έως τη δεκαετία του 1870. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη μπυραρία που λειτούργησε εκείνη την εποχή και για πολλές δεκαετίες φημιζόταν ως περιοχή ψυχαγωγίας. Έως τη δεκαετία του 1950, περνούσε από εκεί η κοίτη του ποταμού Ιλισού (σημερινή οδός Αρδητού). Σήμερα είναι μια ήσυχη περιοχή κατοικίας, που απλώνεται νοητά ανάμεσα στο λόφο Αρδηττού και το 1ο Νεκροταφείο (μέσω της πεζοδρομημένης οδού Λογγίνου). Στον κεντρικό δρόμο της περιοχής Μ. Μουσούρου, λειτουργούν μικρά καφέ, ενώ αξίζει η περιήγηση σε άλλους χαρακτηριστικούς δρόμους της περιοχής (Νικ. Θεοτόκη, Τριβωνιανού, Δικαιάρχου, Μπαλάνου κ.α.). Μέσω των οδών Κλειτομάχου, Αρχιμήδους και Εμπεδοκλέους φτάνετε στη μικρή πλατεία Βαρνάβα με καφέ, παραδοσιακές ταβέρνες και πολυτελή εστιατόρια, απ’ όπου μπορείτε να επιστρέψετε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, από την οδό Άγρας.

*1ο ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ
Είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο νεκροταφείο της Αθήνας, στο οποίο έχουν ταφεί μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας (πολιτικοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες, θρησκευτικοί ηγέτες κ.α.). Ιδρύθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το ελληνικό κράτος και έχει σαφείς επιρροές από τα μεγάλα κοιμητήρια της Δυτικής Ευρώπης, των αρχών του 19ου αι. Ουσιαστικά αποτελεί μια υπαίθρια γλυπτοθήκη, αναπτυγμένη σε επιβλητικό και γαλήνιο κήπο, με εξαιρετικής τέχνης μνημειακά επιτύμβια έργα, που φιλοτεχνήθηκαν από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες των δύο τελευταίων αιώνων.

ΔΕΙΤΕ:
Κοιμωμένη.
Το διασημότερο γλυπτό της νεοελληνικής τέχνης, φιλοτεχνημένο από τον Γ. Χαλεπά το 1878, για τον τάφο της Σ. Αφεντάκη.
Μνημείο Γ. Αβέρωφ. Το μεγαλοπρεπέστερο γλυπτό του νεκροταφείου, φιλοτεχνημένο από τους γλύπτες Γ. Βιτάλη και Δ. Φιλιππότη. Από το 1908 φυλάσσονται εκεί τα οστά του εθνικού ευεργέτη.
Μνημείο E. Schliemann. Ναόσχημο ταφικό μνημείο του Γερμανού αρχαιολόγου που ανακάλυψε την πόλη της Τροίας, έργο του Ε. Ziller (1892). Την κρηπίδα του ναΐσκου περιτρέχει ζώνη με ανάγλυφες παραστάσεις από τον Τρωικό Κύκλο.
Μνημείο Χρ. Ζωγράφου. Αναγεννησιακού ρυθμού, μιμείται το Μαυσωλείο του Λαυρεντίου των Μεδίκων στη Φλωρεντία.
Γυμνός Άγγελος. Θαυμάσιο επιτύμβιο γλυπτό του Γ. Βιτσάρη (1872), στον τάφο του Ν. Κουμέλη.

 

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.