In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Από το Σύνταγμα στην πλατεία Ομονοίας

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ 

*ΛΕΩΦ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ)
Από τους παλαιότερους οδικούς άξονες της πόλης, σχεδιάστηκε αρχικώς ως βουλεβάρτο (παλιότερα ονομαζόταν οδός Βουλεβάρτου) και σήμερα είναι μία από τις πιο πολύβουες οδικές αρτηρίες, καθώς ενώνει τις πλατείες Συντάγματος και Ομονοίας. Στη φαρδιά αυτή λεωφόρο, κτίστηκαν μερικά από τα σημαντικότερα και αντιπροσωπευτικότερα δημόσια κτήρια της Αθήνας, πολλά από τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά τοπόσημα της πόλης.

ΔΕΙΤΕ:
Κτήριο Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
Επιβλητικό μέγαρο που καταλαμβάνει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου, Βουκουρεστίου, Αμερικής και Σταδίου. Κτίστηκε το διάστημα 1927-1938, σε θέση όπου παλιότερα βρίσκονταν οι βασιλικοί στάβλοι. Οι εξωτερικές όψεις διαμορφώθηκαν στο πνεύμα της art deco, ενώ στο κέντρο υπάρχει μικρή στοά με καταστήματα. Πρόσφατα μετασκευάστηκε σε εμπορικό κέντρο και κτήριο γραφείων, ενώ λειτουργούν ακόμα τρεις θεατρικές αίθουσες («Παλλάς», «Μικρό Παλλάς» και «Αλίκη»), καφέ και εστιατόρια.
Ιλίου Μέλαθρον (Πανεπιστημίου 12). Θεωρείται το ωραιότερο νεοκλασικό κτήριο της Αθήνας. Κατασκευάσθηκε το 1879 από τον E. Ziller σε νεοαναγεννησιακή μορφολογία ως κατοικία του Γερμανού αρχαιολόγου και φιλέλληνα E. Schliemann. Έχει δίδυμη σκάλα στη βορινή όψη, ενώ την πρόσοψη και τους άλλους δύο ορόφους κοσμούν κιονοστοιχίες με ιωνικούς κίονες. Το εσωτερικό διακοσμείται με «πομπηιανές» τοιχογραφίες και απεικονίσεις τοπιών και ευρημάτων από την Τροία. Το 1927 στεγάστηκε εκεί ο Άρειος Πάγος (το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της χώρας), ενώ σήμερα στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο.
Μέγαρο Αρχαιολογικής Εταιρείας. Πενταόροφο κτήριο, θαυμάσιο δείγμα ύστερου κλασικισμού με είσοδο διακοσμημένη από ιωνικούς κίονες. Βρίσκεται στη συμβολή με την οδό Ομήρου και στεγάζει την Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών.
Καθολική Εκκλησία Αγίου Διονυσίου (1853-1865). Σχεδιασμένος από τους αρχιτέκτονες L. von Klenze και Λ. Καυταντζόγλου, ανήκει στον τύπο τρίκλιτης βασιλικής με προστώο στη δυτική πλευρά, που έχει πέντε κυκλικά τόξα (βρίσκεται στη συμβολή με την οδό Ομήρου).
Οφθαλμιατρείο Αθηνών (Πανεπιστημίου και Σίνα).
Εντυπωσιακό κτήριο (1854) με πρόσμειξη στοιχείων βυζαντινής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Τα αρχικά σχέδια εκπονήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Ch. Hansen με μετατροπές του Λ. Καυταντζόγλου και προέβλεπαν μονώροφο κτήριο, αλλά αργότερα (μέσα δεκαετίας 1860), προστέθηκε ένας ακόμη όροφος.
Μέγαρο Τράπεζας της Ελλάδας (Πανεπιστημίου 21). Εντυπωσιακό κτήριο, που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Θεμελιώθηκε το 1933 και εγκαινιάστηκε το 1938. Οι αίθουσες συναλλαγών αναδύουν τη λιτή επιβλητικότητα και την ατμόσφαιρα του μεσοπολέμου.


Οι τρεις ναοί της μάθησης («Αθηναϊκή Τριλογία»).
Τα τρία αυτά μέγαρα οικοδομήθηκαν την ίδια περίπου χρονική περίοδο, από δύο γνωστούς Δανούς αρχιτέκτονες, τους αδελφούς Hansen, που ζούσαν στην Ελλάδα την εποχή εκείνη.
Ακαδημία Αθηνών (1859-1887): Εκατέρωθεν της Ακαδημίας υπάρχουν δύο πτέρυγες διακοσμημένες με ζωφόρους και ένα ζεύγος υψηλών κιόνων που υποβαστάζουν τα αγάλματα του Απόλλωνα και της Αθηνάς. Η Ακαδημία σχεδιάστηκε από τον μικρότερο αδελφό Th. Hansen. Τα αγάλματα είναι έργο του γλύπτη Λ. Δρόση και ο ζωγραφικός διάκοσμος του K. Rahl. Η Ακαδημία θεωρείται το πιο εξαίρετο παράδειγμα ελληνικού αρχιτεκτονικού ρυθμού.
Πανεπιστήμιο (1839-1864): Το Πανεπιστήμιο Αθηνών σχεδιάστηκε από το μεγαλύτερο αδελφό Ch. Hansen. Αξιοπρόσεκτα είναι το συντριβάνι στο προαύλιό του, η κυκλική σκάλα και οι πολύχρωμες τοιχογραφίες με κλασικά θέματα (έργο του Βαυαρού K. Rahl), που διακοσμούν τους τοίχους, πίσω από τους κίονες του εξώστη.
Εθνική Βιβλιοθήκη (1887-1902): Ένα ακόμα θαυμάσιο κτήριο σχεδιασμένο από τον Th. Hansen. Είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της χώρας και στεγάζει μοναδικό πλούτο χιλιάδων βιβλίων σε όλες τις γλώσσες. Στην πρόσοψη υπάρχει επιβλητικό εξάστυλο προστώο δωρικού ρυθμού, σχεδιασμένο με πρότυπο το Θησείο. Το εσωτερικό της, έργο του Ern. Ziller, φωτίζεται από μεγάλο φεγγίτη στην οροφή και περιβάλλεται από ιωνικό περιστύλιο.
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων.
Βρίσκεται πίσω από την «τριλογία» (επί της οδού Ακαδημίας 50). Εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο, οικοδομήθηκε το 1835 σε σχέδια του Chr. Hansen και για πολλές δεκαετίες λειτουργούσε ως νοσοκομείο. Στους χώρους του πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μπροστά έχει διαμορφωθεί μικρός κήπος, όπου υπάρχουν προτομές ιστορικών προσωπικοτήτων (καλλιτεχνών, πολιτικών κ.α.), ενώ στο πίσω μέρος (προς την οδό Σόλωνος) λειτουργεί παραδοσιακό καφενείο. Ακριβώς δίπλα (στη συμβολή με την οδό Μασσαλίας) είναι το εντυπωσιακό κτήριο Παλαμά (λόγω του εξωτερικού χρώματός του είναι γνωστό ως «ροζ κτήριο»), κτισμένο το 1857-1859, που σήμερα στεγάζει τη βιβλιοθήκη του Θεατρικού Μουσείου, ενώ διαγώνια απέναντι (στη γωνία με την οδό Ιπποκράτους), η Φοιτητική Λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών (1926-1931), έργο του αρχιτέκτονα Αλ. Νικολούδη, στο εκλεκτικιστικό πνεύμα της Beaux Arts.
Πλατεία Κοραή. Μικρή, όμορφη πλατεία, που σχηματίστηκε με την πεζοδρόμηση της ομώνυμης οδού. Στη ΒΑ πλευρά ξεχωρίζει το κτήριο Ράλλη (Κοραή 10) σε ύφος πρώιμου νεοκλασικισμού και ακριβώς απέναντι το μοντερνιστικό κτήριο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (σχέδια Ε. Λαζαρίδη). Στη ΝΔ πλευρά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το νεοκλασικό πρώην ξενοδοχείο Grand Hotel (Κοραή 2) και απέναντι το μοντέρνο κτήριο της Εμπορικής Τράπεζας. Από την πλατεία ξεκινά, επίσης, η πρόσφατα ανακαινισμένη «Στοά Κοραή» όπου υπάρχουν πολλά καφέ, μικρά εστιατόρια (fast food), εμπορικά καταστήματα και αίθουσα κινηματογράφου.
Μέγαρο Ιονικής Τράπεζας (οδός Πεσματζόγλου).
Εξαιρετικό εκλεκτικιστικό μέγαρο με έντονα art deco διακοσμητικά στοιχεία (1925). Η κεντρική αίθουσα συναλλαγών έχει ενδιαφέρον περιστύλιο και εξώστες και φωτίζεται εντυπωσιακά από φεγγίτη με υαλογραφίες.
Μέγαρο Αρσακείου (1846-1855). Επιβλητικό διώροφο μέγαρο, χαρακτηριστικό δείγμα ελληνικού κλασικισμού με εκλεκτικιστικές επιρροές. Παλαιότερα στέγαζε το «Αρσάκειο Παρθεναγωγείο» και σήμερα το Συμβούλιο Επικρατείας (ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο). Δίπλα, βρίσκεται η πλατεία Δικαστηρίων.
Στοά Αρσακείου (Ορφέως): Εσωτερική στοά του Μεγάρου, με νεομπαρόκ αρχιτεκτονικά στοιχεία και εντυπωσιακή γυάλινη οροφή με θόλο στο κέντρο. Στεγάζει εμπορικά καταστήματα, καφέ και τη «Στοά του Βιβλίου», στην οποία φιλοξενούνται βιβλιοπωλεία 60 Ελλήνων εκδοτών και πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Κινηματοθέατρο «Rex». Μέγαρο με τρεις αίθουσες θεαμάτων (κινηματογράφος-θέατρο), κατασκευασμένο την περίοδο 1935-1937, με σαφείς επιρροές από τους αμερικανικούς ουρανοξύστες της εποχής. Σήμερα, οι δύο αίθουσες χρησιμοποιούνται για παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και η τρίτη ως χώρος διασκέδασης.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ
Κεντρική πλατεία που μένει «ανοικτή» 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου. Σε αντίθεση με την πλατεία Συντάγματος, η Ομόνοια παραμένει άγρυπνη από την εποχή που οι Αθηναίοι θυμούνται την ύπαρξή της. Έτσι, αποτελεί πλέον παράδοση τα σαββατόβραδα οι Αθηναίοι να αγοράζουν τις κυριακάτικες εφημερίδες από τα περίπτερα και τους πάγκους της πλατείας, προτού επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η Ομόνοια είναι η παλαιότερη κεντρική πλατεία της σύγχρονης πόλης των Αθηνών. Ο επισκέπτης δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα εάν προηγουμένως δεν έχει επισκεφτεί, έστω και μία φορά, την Ομόνοια, για να πάρει μία γεύση της ζωής της, του πλήθους της και …του θορύβου της. Στην πλατεία υπάρχουν σήμερα όλα τα γνωστά fast food, ενώ στα περίπερά της θα βρείτε τον ξένο Τύπο. Γύρω από την πλατεία ξεχωρίζουν τα νεοκλασικά κτήρια των ξενοδοχείων «Μπάγκειον» και «Αλέξανδρος» (προς την οδό Αθηνάς), του καφέ «Νέον» και του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας (στην λεωφ. Πανεπιστημίου). Στην πλατεία Ομονοίας βρίσκεται ένας από τους κεντρικότερους σταθμούς μετρό.

*ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ
Οδοί όπως η Σταδίου, η Πατησίων, η Πανεπιστημίου, η 3ης Σεπτεμβρίου, η Πειραιώς, η Αθηνάς και η Αγίου Κωνσταντίνου καταλήγουν ή αρχίζουν από την Ομόνοια. Μαζί με τους μικρότερους δρόμους της περιοχής και τη γειτονική πλατεία Κάνιγγος σχηματίζουν μια πολύβουη ζώνη, από την οποία δεν λείπουν τα ενδιαφέροντα σημεία (μικρά καταστήματα, παραδοσιακά καφενεία κ.α.).

ΔΕΙΤΕ:
Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας (οδός Αγίου Κωνσταντίνου).
Κτίστηκε την περίοδο 1891-1901 σε σχέδια του E. Ziller, με πρωτοβουλία του βασιλιά Γεωργίου Α΄ και χρηματοδότηση Ελλήνων του εξωτερικού. Είναι αναγεννησιακού ρυθμού και μιμείται το Εθνικό Θέατρο της Βιέννης. Το θέατρο άρχισε τη λειτουργία του το Νοέμβριο του 1901 ως Βασιλικό, αλλά το 1930 μετονομάστηκε σε Εθνικό. Η κεντρική σκηνή (ιταλικού τύπου) έχει χωρητικότητα 1000 ατόμων (πλατεία, δύο εξώστες και δύο θεωρεία). Απέναντι (επί της οδού Μενάνδρου) βρίσκεται το τριώροφο νεοκλασικό Μέγαρο Εϋνάρ, στο οποίο στεγάζεται το μουσείο των ηθοποιών Κ. Παξινού και Α. Μινωτή.
Άγιος Κωνσταντίνος (οδός Αγίου Κωνσταντίνου). Βρίσκεται απέναντι από το Εθνικό Θέατρο. Μνημειακός ναός (1871-1896/1905) του Λ. Καυταντζόγλου, πρόσφατα αναπαλαιωμένος, τύπου τρίκλιτης βασιλικής. Διαθέτει εντυπωσιακή πρόσοψη με στοιχεία νεοκλασικής και αναγεννησιακής προέλευσης, μνημειώδη είσοδο σε μορφή αρχαίου πρόπυλου και ενδιαφέροντα εσωτερικό διάκοσμο.
Οδός Πειραιώς (Π. Τσαλδάρη).
Σχεδιάστηκε στα ίχνη της αρχαίας οδού, που ένωνε την Αθήνα με τον Πειραιά και κατά μήκος της είχαν υψωθεί τα Μακρά Τείχη. Είναι η πρώτη αμαξωτή οδός που κατασκευάστηκε στην Αθήνα και τη συνδέει με την πόλη και το λιμάνι του Πειραιά. Παρά τα αρχικά σχέδια, τον 19ο αι. ο δρόμος εξελίχθηκε σε βιομηχανική ζώνη, καθώς εκεί εγκαταστάθηκαν πολλά εργοστάσια. Τα τελευταία χρόνια, πολλά από τα βιομηχανικά αυτά κτήρια ανακαινίσθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς (μουσεία, πολιτιστικοί χώροι, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών). Σήμερα, αν και παραμένει ένας ιδιαίτερα πολυσύχναστος οδικός άξονας, τα κτήρια αυτά δημιουργούν ένα μοναδικού ενδιαφέροντος μέτωπο αστικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.
Πλατεία Κουμουνδούρου (Ελευθερίας): Όμορφη, ευρύχωρη πλατεία με πλούσιο πράσινο. Στο μέτωπο προς την οδό Πειραιώς, βρίσκεται το μεγαλοπρεπές νεοκλασικό μέγαρο της «Δημοτικής Πινακοθήκης», κτισμένο το 1874 (σχέδια Γ. Μεταξά). Δίπλα βρίσκεται η μικρή εκκλησία των Αγίων Αναργύρων (1893), ενώ στην πλατεία υπάρχει και μικρό πέτρινο θέατρο για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.
Οδός Αγίων Ασωμάτων: Από την οδό Πειραιώς στρίψτε αριστερά και παρατηρείστε το σπίτι στον αριθμό 45, ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά κτήρια της Αθήνας (ύφους λαϊκού κλασικισμού, 1880), διάσημο για τις δίδυμες Καρυάτιδες στο μπαλκόνι. Είναι ένα από τα πλέον φωτογραφημένα και ζωγραφισμένα θέματα της Αθήνας.
Γκάζι
Βοτανικός Κήπος Πανεπιστημίου Αθηνών: Βρίσκεται στη γωνία της Ιεράς Οδού (που είναι χαραγμένη στα ίχνη του αρχαίου δρόμου των Ελευσινίων Μυστηρίων) και Σπ. Πάτση. Έχει έκταση περίπου 7 στρεμμάτων και σ’ αυτόν καλλιεργούνται περίπου 120 είδη ξυλωδών φυτών (δέντρα και θάμνοι) και πολλά ποώδη, που έχουν προέλευση από διάφορες περιοχές του κόσμου.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.