In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Απο το λόφο Λυκαβηττού στο λόφο Στρέφη

ΛΟΦΟΣ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ

Ένα δάσος στην καρδιά της πόλης! Σύμφωνα με το μύθο, η θεά Αθηνά ήθελε ο ναός της στην Ακρόπολη να βρίσκεται πιο κοντά στον ουρανό. Έτσι, μία νύκτα με καταιγίδα, πήγε στο όρος Πεντέλη  από όπου πήρε έναν τεράστιο βράχο με σκοπό να τον τοποθετήσει πάνω στον ήδη υπάρχοντα. Καθώς μετέφερε το βράχο, δύο μαύρα πουλιά την πλησίασαν, φέρνοντάς της πολύ άσχημα νέα για μια υπόθεση που έπρεπε να φροντίσει άμεσα η ίδια. Πάνω στην οργή και τη βιασύνη της, έπεσε ο βράχος ακριβώς στο κέντρο της Αθήνας. Μετά το συμβάν αυτό ο λόφος, που έχει ύψος 278 μ., υπάρχει στην πόλη της Αθήνας. Στους αρχαίους χρόνους, ο λόφος ήταν κατάφυτος και στην κορυφή του υπήρχε ναός αφιερωμένος στον Δία. Όταν η Αθήνα ελευθερώθηκε από τους Τούρκους, ο Λυκαβηττός ήταν γυμνός από δέντρα. Η αναδάσωσή του ξεκίνησε το 1880 και ολοκληρώθηκε το έτος 1915.

ΔΕΙΤΕ:
Τη θέα της πόλης.
Μη χάσετετε τη θέα της Ακρόπολης και ολόκληρης της πόλης που απλώνεται μέχρι τη θάλασσα. Ο Λυκαβηττός ήταν πάντα ο αγαπημένος τόπος των αθεράπευτα ρομαντικών. Δεν είναι, όμως, μόνο η θέα που μπορεί να απολαύσει κανείς, αλλά και η πεζοπορία στα στενά μονοπάτια, ως την κορυφή.
Θέατρο Λυκαβηττού.
Το ανοιχτό αυτό θέατρο κατασκευάστηκε το 1964-65 από τον αρχιτέκτονα T. Ζενέτο στη θέση παλιού λατομείου, με πρωτοβουλία της Ελληνίδας ηθοποιού Ά. Συνοδινού για παραστάσεις αρχαίου δράματος. Έχει χωρητικότητα 3.000 θεατών και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν φιλοξενεί πολιτιστικά γεγονότα, αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της μουσικής και του θεάτρου.
Άγιος Γεώργιος
Άγιοι Ισίδωροι

Πώς να πάτε. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος που οδηγεί στην κορυφή του λόφου με αυτοκίνητο, αλλά υπάρχουν αρκετά μονοπάτια που μπορείτε να διασχίσετε εάν επιθυμείτε να περπατήσετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το τελεφερίκ, το οποίο λειτουργεί καθημερινά και ξεκινά από τη γωνία των οδών Αριστίππου και Πλουτάρχου (Κολωνάκι).

*ΝΕΑΠΟΛΗ
Είναι η περιοχή μεταξύ του λόφου Λυκαβηττού και της οδού Μαυρομιχάλη. Πρόκειται για την παλαιότερη περιοχή της Αθήνας (η Νέα Πόλις), μετά την Πλάκα. Άρχισε να οικοδομείται μετά το 1860, μαζί με τα γειτονικά Εξάρχεια. Οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν φοιτητές, αφού η περιοχή βρισκόταν ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, αλλά αργότερα έμειναν εκεί πολλοί καλλιτέχνες. Στην οδό Ασκληπιού δεσπόζει ο εντυπωσιακός νεοκλασικός ναός του Αγίου Νικολάου Πευκακίων (1895). Στο τμήμα της περιοχής προς τον Λυκαβηττό, λόγω της κλίσης του εδάφους σχηματίζεται μια ζώνη με δεντροφυτεμένους πεζόδρομους και σκαλιά που οδηγούν στις κεντρικές οδούς (Σόλωνος, Ασκληπιού, Ιπποκράτους, Σίνα, Μασσαλίας, Δελφών κ.α.), όπου βρίσκονται πολλά καφέ, μικρά βιβλιοπωλεία, παλαιοπωλεία κ.α.

*ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Παλιά γειτονιά της Αθήνας, με ιδιαίτερη γοητεία και ατμόσφαιρα. Παραδοσιακά είναι, κυρίως, τόπος κατοικίας φοιτητών και καλλιτεχνών γεγονός που της δίνει μποέμικο χαρακτήρα και την τοποθετεί στον αντίποδα της «κοσμικής» πλατείας Κολωνακίου. Τις τελευταίες δεκαετίες, σειρά αναπλάσεων την έχουν αναβαθμίσει σημαντικά και σε συνδυασμό με το πλήθος σημαντικών κτηρίων νεοκλασικού, εκλεκτικιστικού και μοντερνιστικού ύφους που διασώζονται, την έχουν καταστήσει ιδιαίτερα ελκυστική γειτονιά για μια νέα γενιά κατοίκων. Ακολουθείστε το πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Θεμιστοκλέους (από την ομώνυμη πλατεία ως την οδό Καλλιδρομίου) και τους άλλους πεζοδρόμους της περιοχής (Βαλτετσίου, Μεθώνης, Ερεσού κ.α.), όπου σχηματίζεται μια ήσυχη ενότητα περιπάτου και ξεκουραστείτε σε ένα από τα πολλά καφέ, μικρά μπαρ και παραδοσιακές ταβέρνες, που λειτουργούν εκεί.

ΔΕΙΤΕ:
Πλατεία Εξαρχείων.
Είναι η κεντρική πλατεία της περιοχής, με ζωηρή κίνηση και έντονη νυκτερινή ζωή. Εκεί υπάρχουν πολλά καφέ και μικρά, όμορφα μπαρ, ενώ πολύ κοντά λειτουργούν δύο θερινοί (ανοικτοί) κινηματογράφοι, που προσφέρουν ξεχωριστή διασκέδαση τους καλοκαιρινούς μήνες.

*ΛΟΦΟΣ ΣΤΡΕΦΗ
Βρίσκεται κοντά στην πλατεία Εξαρχείων και παρά τη μικρή του έκταση αποτελεί έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή. Υπάρχουν αθλητικοί χώροι και θερινό πέτρινο θέατρο, ενώ από την κορυφή του έχετε πανοραμική θέα της πόλης. Για τη μετακίνησή σας προς και από το λόφο Στρέφη, χρησιμοποιείστε την οδό Καλλιδρομίου, έναν όμορφο δρόμο με νεοκλασικά αρχοντικά και μικρά, πολυσύχναστα καφέ-μπαρ (στο τμήμα μεταξύ των οδών Εμμ. Μπενάκη και Δεληγιάννη).

 

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.