In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Ξενάγηση στη Μονεμβασιά

Ένα στενό ακρωτήρι στην ακτή της Νοτιοανατολικής Λακωνίας, ένα μικρό νησάκι σήμερα αλλά χερσόνησος στο παρελθόν, αφού ο περιηγητής Παυσανίας στο έργο του «Περιήγηση της Ελλάδος» το ονομάζει « Μινώα άκρα ».

 

 

Το όνομα «Μονεμβασιά» εξηγείται ξεκάθαρα στο «Χρονικό του Μορέως » ένα ιστορικό έγγραφο της ύστερης Βυζαντινής περιόδου που περιγράφει τη «μόνη έμβαση», δηλαδή τη μοναδική είσοδο στο νησί πάνω από τη γέφυρα. Η Μονεμβασιά ήταν στρατηγικό σημείο, ασφαλές λιμάνι και επιτυχής εμπορικός σταθμός για τον ανεφοδιασμό των καραβιών.

Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Μαυρίκιος τη δημιούργησε τον πρώτο χρόνο της βασιλείας του, το 582 μ.Χ. Η επιβίωση του οικισμού μετά τις επιθέσεις των Γότθων, των Αβάρων και των Σλάβων μεταμόρφωσε τη Μονεμβασιά σε ένα σημαντικό λιμάνι των εμπορικών δρόμων της Μεσογείου με την Ανατολή.

Τα τέσσερα χρυσόβουλα του αυτοκράτορα Ανδρονίκου ΙΒ’ προίκισαν τη Μονεμβασιά με γαίες στις ακτές της Λακωνίας και πολλά προνόμια, και το νησάκι έγινε το λιμάνι του Μυστρά που ήταν τότε η πρωτεύουσα του Βυζαντινού δεσποτάτου στην Πελοπόννησο.

Ο πλούτος αυξήθηκε από το εμπόριο του περίφημου κρασιού Μαλβαζία, διάσημου στις βασιλικές αυλές της Ευρώπης, των δημητριακών, της ξυλείας, των δερμάτων, των γουνών και των υφασμάτων.

Η Μονεμβασιά ήταν οικονομικά αυτάρκης, γεγονός ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αφού την εποχή της ακμής της είχε πληθυσμό 40.000 κατοίκων. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης παρέμεινε το μοναδικό φρούριο –πόλη που δεν είχαν κατακτήσει οι Οθωμανοί. Το 1463 αποτέλεσε αποφασιστική χρονιά για τους κατοίκους αφού ο Βενετουρκικός πόλεμος οδήγησε τους Μονεμβασιώτες στην απόφαση να παραδώσουν την πόλη τους στους Βενετούς. “Napoli di Malvasia” είναι το νέο όνομα της πόλης για τα επόμενα 100 χρόνια της βενετσιανικής κυριαρχίας, όμως το 1540 οι Βενετοί παραδίδουν τη Μονεμβασιά στους Οθωμανούς για 100 περίπου χρόνια, μέχρι δηλαδή το τέλος του 17ου αιώνα. Η πόλη εκκενώθηκε επειδή οι Βενετοί αποσύρθηκαν στρατιωτικά και το ελληνικό στοιχείο τούς ακολούθησε στη Δύση φοβούμενο τα αντίποινα των Οθωμανών.

 

 

Το καινούριο οθωμανικό όνομα του νησιού, «Μενεξές», ακούγεται πιο ποιητικό γιατί την άνοιξη το νησί στολίζεται από χιλιάδες άγριες βιολέτες. Οι Οθωμανοί εγκαινιάζουν εντυπωσιακό αμυντικό κατασκευαστικό έργο ενώ και πολλά δημόσια κτήρια ανακατασκευάζονται εκείνη την εποχή.

Οι Βενετοί επέστρεψαν στα τέλη του 17ου αιώνα, αν και οι ντόπιοι δεν ενθουσιάστηκαν με την παρουσία τους. Στα τέλη του 18ου αιώνα η πόλη είχε ανακτήσει το χαμένο πληθυσμό της και τα ιστορικά αρχεία καταγράφουν πληθυσμό 10.000 κατοίκων που συνεισφέρουν το 17% των συνολικών εσόδων της Βενετίας από τις κτήσεις της στην Πελοπόννησο. Οι Οθωμανοί ανακτούν το νησί το 1715 για περίπου 100 χρόνια μέχρι την επανάσταση του 1821 που έφερε την ελευθερία.

Η Μονεμβασιά αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής μιας πόλης που ιδρύθηκε από Έλληνες, μεταμορφώθηκε από τους Βενετούς, ειδικούς της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, αλλά ανακατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς άρχοντες. Στολίδι της είναι οι μοναδικές οχυρώσεις που παράγγειλαν οι Οθωμανοί, κατασκευάστηκαν από Έλληνες ντόπιους μαστόρους, οι οποίοι αντιγράψανε την τέχνη και τις τεχνικές που τους δίδαξαν οι Βενετοί αρχιτέκτονες.

 

 

Είναι όμως και διάσημη για τα βυζαντινά μνημεία της:

Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην άνω πόλη, σκαρφαλωμένη στον γκρεμό χρονολογείται τον 11ο αιώνα μ.Χ. και είναι σπάνιο δείγμα οκταγωνικής εκκλησίας, Κωνσταντινουπολίτικης τέχνης. Πιθανά χρηματοδοτήθηκε από Βυζαντινό αυτοκράτορα. Η θέα του Αιγαίου είναι συγκλονιστική και λέγεται ότι όταν η μέρα είναι καθαρή φαίνεται μέχρι και η Κρήτη.
Η εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, στην κεντρική πλατεία είναι η μητρόπολη. Κατασκευάστηκε πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής Βασιλικής και φέρει πολλά στοιχεία βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής.

Η βόλτα στη γραφική πόλη προσφέρει στους επισκέπτες υπέροχη θέα, μοναδική αρχιτεκτονική, ευκαιρίες για ψώνια, καφεδάκι, δείπνο σε παραδοσιακά ταβερνάκια και μοναδικές φωτογραφίες.

 

Ελένη Πρεμέτη
Διπλωματούχος Ξεναγός

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2021.