In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Μοναστήρια στο Ν.Ρεθύμνου

Τα σπουδαιότερα μοναστήρια του Νομού Ρεθύμνου, τα οποία αξίζει κάποιος να επισκεφθεί κυρίως για τις ηρωικές μνήμες τους, είναι η Μονή Αρκαδίου, η Μονή Πρέβελης, η Μονή Ασωμάτων και η Μονή Αρσανίου.

Μονή Αρκαδίου
Η Mονή Αρκαδίου, που βρίσκεται 20 χλμ. νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου, βρίσκεται σε ένα τοπίο κατάφυτο από δρυάδες, πρίνους, κουκουναριές και αμπέλια. Είναι χτισμένο το 1587, με ποικίλες επιρροές στην αρχιτεκτονική του από την πρώτη αναγεννησιακή περίοδο, γοτθικό και κλασικό ρυθμό και πρώιμο μπαρόκ. Απέκτησε αρχικά φήμη κυρίως ως κέντρο αντιγραφής ελληνικών χειρογράφων, εργασία που είχαν επωμιστεί οι καλόγεροι του μοναστηριού. Παράλληλα, ήταν γνωστό και για τα περίτεχνα κεντητά άμφια που δημιουργούσε. Στις 8 Νοεμβρίου του 1866 ένα στράτευμα από 15.000 Τούρκους εφοδιασμένους με 30 κανόνια και υπό την ηγεσία του Σουλεημάν μπέη πολιόρκησε το μοναστήρι όπου βρίσκονταν 325 ένοπλοι πολεμιστές με τα γυναικόπαιδα που συνολικά αριθμούσαν 964 άτομα μαζί με τους ιερωμένους, οι οποίοι, για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού, προχώρησαν στην ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης.
Μετά την απελευθέρωση το μοναστήρι ανοικοδομήθηκε στο πρότυπο του αρχικού σχεδίου και έτσι αυτό που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης δεν διαφέρει πολύ από το αρχικό. Στο μουσείο που διαθέτει η μονή θα δείτε ευρήματα από το «ολοκαύτωμα του Αρκαδίου», κειμήλια της μονής, όπλα, εικόνες, οστεοφυλάκιο κ.ά.

Μονή Ασωμάτων
Η Μονή Ασωμάτων είναι χτισμένη μέσα σε ένα όμορφο τοπίο στο κέντρο του Ασωμαθιανού κάμπου, που περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση και πολλά νερά. Από κρήνη στον περίβολό της τρέχει άφθονο νερό. Η Μονή πιθανολογείται ότι χτίστηκε κατά το 10ο –11ο αιώνα και καταστράφηκε στη συνέχεια από τους Aραβες. Οφείλει την επανίδρυσή της μάλλον στην ανάκτηση της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά. Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας χρησιμοποιήθηκε στην επανάσταση του 1273.
Η Mονή καταστράφηκε από τους Τούρκους όταν κατέλαβαν την Κρήτη και με πρωτοβουλίες μεταγενέστερων ηγουμένων ιδρύθηκε εκ νέου. Στα χρόνια της Tουρκοκρατίας διαδραμάτισε αγωνιστικό ρόλο. Το 1927 ο χώρος του μοναστηριού παραχωρήθηκε για τη στέγαση Γεωργικής Σχολής που λειτουργεί μέχρι σήμερα ως ερευνητικό κέντρο. Στο καθολικό της Mονής φυλάσσονται οι εικόνες των Ταξιαρχών και της Αγίας Τριάδας, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν τον 18ο αιώνα.

Mονή Πρέβελη

Δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε η Mονή αφού υπέστη πολλές καταστροφές και λεηλασίες στο πέρασμα του χρόνου. Η πιο παλιά επιγραφή που σώζεται σήμερα αναγράφεται στην κρήνη το 1701 και είναι το πολύ γνωστό καρκινικό «Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν».
Σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια της Κάτω Μονής Πρέβελη, αφού οι στέγες έχουν πέσει και απομένουν πια μόνο οι τοίχοι. Η Πίσω Μονή Πρέβελη απέχει από το δίδυμο μοναστήρι δύο χιλιόμετρα και διατηρείται ως εν ενεργεία ανδρικό μοναστήρι. Η θέα από τη Μονή είναι μαγική. Βλέπει στο αχανές του Λιβυκού Πελάγους.
Υπάρχει ένα τέμπλο ξυλόγλυπτο με εικόνες αριστουργήματα της τέχνης της αγιογραφίας, που μπορείτε να θαυμάσετε για τη λεπτομερή απεικόνιση βιβλικών εικόνων, κάποιες από τις οποίες σώζονται ήδη από το 1750.
Το καθολικό της μονής είναι ένας απλός δίκλιτος ναός λαϊκής τέχνης που χτίστηκε το 1836 και στον οποίο διατηρείται το παλαιό ηγουμενείο που σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας. Θα βρείτε επίσης ένα μικρό μουσείο με εικόνες του 19ου αιώνα και έχει ενδιαφέρον να δείτε τα έγγραφα που σώζονται από το 1798 αλλά και κατάστιχα της μονής του 19ου αιώνα.
Σίσες
Κοντά στο χωριό Σίσες σε υψόμετρο περίπου 350 υπάρχει μοναστήρι αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό και εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου. Ονομάζεται μονή Βωσάκου και ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα.

 

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.