In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Λίμνη Στυμφαλία

Βρίσκεται στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού Κορινθίας, στα όρια με τον νομό Αργολίδας. Σχηματίζεται στη λεκάνη που δημιουργείται ανάμεσα στα βουνά της Ζήρειας, του Ολίγυρτου και του Φαρμακά. Τροφοδοτείται από τα νερά των ορεινών αυτών όγκων και από τον μικρό ποταμό Στύμφαλο. Έχει μικρή επιφάνεια, μόλις τέσσερα τετραγωνικά χλμ., που μεταβάλλεται όμως ανάλογα με την εποχή και την ποσότητα των νερών που δέχεται. Είναι σημαντική για την περιοχή, γιατί μεγάλο μέρος των νερών της χρησιμοποιείται για άρδευση
Ο Ανδριανός, κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, είχε κατασκευάσει υδραγωγείο και μετέφερε τα νερά της λίμνης στην Κόρινθο.
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα νερά της μέσα από τη μία από τις δύο καταβόθρες που υπάρχουν στη λίμνη, βγαίνουν στο Κεφαλάρι του Άργους και ποτίζουν την Αργολική πεδιάδα.

Οφείλει το όνομά της στον Αρκάδα ήρωα Στύμφαλο. Επειδή υπήρχε ποταμός που πλημμύριζε με αποτέλεσμα τη δημιουργία έλους, εμφανίστηκε ο μύθος της αναμέτρησης του Ηρακλή με τις Στυμφαλίδες όρνιθες. Οι Στυμφαλίδες όρνιθες ήταν η προσωποποίηση των ελωδών πυρετών, που μάστιζαν τον πληθυσμό της περιοχής. Ο Ηρακλής εξοντώνοντάς τις με τον έκτο άθλο του, έσωσε την περιοχή από μια μάστιγα. Όσα πουλιά σώθηκαν, κατέφυγαν στη μαύρη θάλασσα, όπου αργότερα συναντούν τους Αργοναύτες, που αγωνίζονται σκληρά εναντίον τους. Ο Παυσανίας αναφέρει, ότι παρόμοια τέρατα ζούσαν και στην έρημο της Αραβίας. Η τέχνη απεικόνισε τον άθλο στα μελανόμορφα οπτικά αγγεία, στη μετόπη της Ολυμπίας και στη Στυμφαλία, όπου τα τέρατα εμφανίζονται σαν παρθένες με πόδια πουλιών. Τότε η περιοχή γεμίζει με κρυστάλλινες πηγές, λιβάδια και πυκνόφυτα βουνά με όλων των ειδών τα αγρίμια.

Η θεά που λατρευόταν στην περιοχή, η Άρτεμις, τιμωρούσε τους κατοίκους για την αδιαφορία τους προς αυτήν, φράζοντας το βάραθρο που χυνόταν ο ποταμός, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν τα νερά.

Στην Τουρκοκρατία η περιοχή ήταν καταφύγιο της κλεφτουριάς, δίνοντας πολλούς αγωνιστές, όπως ο Αναγνώστης Οικονόμου και ο άρχοντας Νοταράς. Στη γερμανική κατοχή έγινε περίφημη μάχη. Γύρω από τη λίμνη βρίσκονται τα πανέμορφα χωριά: Κλημέντι, Καίσαρι, Κιόνια, Στυμφαλία και Δροσοπηγή.

Η λίμνη αποτελούσε πάντοτε πηγή, μύθων ιστοριών αλλά και ζωής για την περιοχή. Σήμερα η περιοχή γύρω της είναι ένας εύφορος κάμπος που υδρεύεται από αυτήν. Είναι λίμνη γλυκού νερού με καλαμιώνες που τροφοδοτείται από πηγές και αποστραγγίζεται φυσικά από υπόγειους ποταμούς. Τέτοιες λίμνες είναι σπάνιες στην Πελοπόννησο και πολύ σημαντικός σταθμός για τα αποδημητικά πουλιά, όπως αρκετά είδη ερωδιών, η Xαλκόκοτα (Plegadis falcinellus), το Γελογλάρονο (Gelochelidon nilotica) και το Mαυρογλάρονο (Chlidonias niger). Tο χειμώνα εμφανίζονται ο Nυχτοκόρακας (Nycticorax nycticorax) και ο Bαλτόκιρκος (Circus cyaneus). Συνολικά φιλοξενεί περισσότερα από 160 είδη ορνιθοπανίδας. Σε αυτά περιλαμβάνονται επίσης ο μικροτσικνιάς, ο πορφυροτσικνιάς, ο σφηκιάρης, ο καλαμόκιρκος, η πετροπέρδικα και οι φαλαρίδες, οι οποίες, μετά την απαγόρευση του κυνηγίου (1997) έχουν καταμετρηθεί σε 4.000 πουλιά.

Εκτός από την ορνιθοπανίδα που περιλαμβάνει είδη που είτε αναπαράγονται και φωλιάζουν στη λίμνη, είτε σταθμεύουν ως μεταναστευτικά, την πανίδα συμπληρώνουν διάφορα ερπετά (νερόφιδο, Σαϊτα, Ερημόφιδο, Ονυχοχελώνες, Πρασινόσαυρα κ.ά.), αμφίβια (Λιμνοβάτραχος, Δενδροβάτραος κ.ά.), άγρια θηλαστικά (αλεπού, τσακάλι, λαγός, σκαντζόχοιρος, μυοκάστορας κ.ά.), καθώς και πληθυσμοί ποιμενικών σκύλων (τσοπανόσκυλο). Το τοπικό τσοπανόσκυλο έλκει την καταγωγή του από την πανάρχαια ποιμενική παράδοση της Στυμφαλίας και του ορεινού αρκαδικού χώρου.

Η Στυμφαλία είναι από τις πλέον ιδανικές περιοχές της Πελοποννήσου για το φώλιασμα των υδροβίων. Γι' αυτό και σε σύγκριση με το μέγεθός της, οι αριθμοί των υδροβίων είναι ιδιαίτερα μεγάλοι. Ανάμεσα στα είδη αυτά, απαντάται και το σπάνιο ενδημικό είδος ψαριού Phoxinellus stymphalicus, αλλά και το μικρότερο ψάρι της Βαλκανικής, το τσιρώνι, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.