In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.
visitgreece.blog.gr

Η Ελλάδα ανθίζει

Από τη Ζάκυνθο – το «φιόρο του Λεβάντε» - μέχρι τον βοτανικό παράδεισο της Λέσβου, τον πλούσιο μανιταρότοπο των Γρεβενών αλλά και την πλημμυρισμένη από θεραπευτικά βότανα κρητική γη, η Χλωρίδα, θεά της βλάστησης στην ελληνική μυθολογία, φρόντισε να φυτρώσουν πάνω από 5.600 είδη φυτών – 750 από αυτά ενδημικά, δηλαδή, δεν υπάρχουν σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου.

Όταν το μουντό γκρίζο του χειμώνα δώσει τη θέση του στο ολοφώτεινο της άνοιξης, χιλιάδες πολύχρωμα κεφαλάκια ξεπροβάλλουν δειλά - δειλά για να πάρουν μέρος στο ξέφρενο πανηγύρι της βλάστησης. Πρώτα σέρνουν τον χορό τα πολύχρωμα αγριολούλουδα. Ανάμεσά τους , καρφιτσωμένα στο καταπράσινο χαλί της φύσης, μυρωδάτα χόρτα του βουνού, θρεπτικά μανιτάρια, θεραπευτικά βότανα… υποκλίνονται κι αυτά στο απαράμιλλο μεγαλείο της φύσης.

Ταπεινά αγριολούλουδα
Στολίζουν τις μνήμες της πανάρχαιας κληρονομιάς μας πάνω σε καστροπολιτείες και αρχαία μνημεία. Χρωματίζουν τους αγρούς και τα αλπικά λιβάδια. Ημερεύουν τα φαράγγια και τις απάτητες βουνοκορφές. Φωτίζουν τις σκιερές ορθοπλαγιές. Ποτίζουν τις ρίζες τους σε ήρεμες λίμνες ή θαλασσοδαρμένα βράχια…

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, τα αγριολούλουδα – αυτοί οι μεθυστικοί προάγγελοι της άνοιξης – ξεπροβάλλουν σαν λιλιπούτιες ζωγραφιές του Θεού, στολίζοντας με τη διακριτική τους παρουσία κάθε γωνιά του τόπου μας.

Αγκαλιές ολόκληρες από κυκλάμινα, σ’ όλους τους τόνους του ροζ, υμνούν την ομορφιά της φύσης γατζωμένα στα βράχια των Μετεώρων. Τεράστιες εκτάσεις από υπέροχα μοβ ανθάκια κρόκου κατακλύζουν τις οροσειρές της Τύμφης και του Ταΰγετου. Ντελικάτα κρινάκια στις κορφές του Ολύμπου∙ κίτρινες ακτινωτές μαργαρίτες ψηλά στο Γράμμο∙ άγριες τουλίπες στα Λευκά Όρη. Ολοστόλιστα σπάρτα, μυρωδάτες αγριοτριανταφυλλιές αλλά και εύθραυστες ανεμώνες στους πρόποδες της Οίτης. Απέραντα χαλιά από «αλαζονικές» βελουδένιες παπαρούνες ντύνουν λιβάδια και αγρούς με την πορφυρένια ομορφιά τους. Ηλιόλουστα ξέφωτα πλημμυρίζουν από ίριδες και βιόλες, πολύχρωμες ψηφίδες ενός αριστοτεχνικού μωσαϊκού σε μια αρωματική πανδαισία. Αμέτρητες ιώδεις καμπανούλες λικνίζονται ανάλαφρα στο ανοιξιάτικο αεράκι. Νεραγκούλες, κρίνοι της άμμου αλλά και ρείκια καθρεφτίζονται σε ρυάκια και λίμνες. Κίτρινες και μοβ δακτυλόριζες – ορχιδέες κι αυτές – συμπληρώνουν εντυπωσιακά την πολύχρωμη παλέτα της φύσης.

Kozani crocus

Στην αρχαία Ελλάδα η θρησκεία, οι μύθοι, η ιατρική, οι τελετές αλλά και η τέχνη ήταν στενά συνυφασμένες με τα λουλούδια. Η Τοιχογραφία της Άνοιξης με τους υπέροχους ιερούς κρίνους αλλά και η διάσημη «Κροκοσυλλέκτρια» – πολύτιμα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης στην αρχαία Θήρα – αποτελούν τρανά παραδείγματα της επιρροής που ασκούσαν τα λουλούδια στους αρχαίους προγόνους μας.

Μανιτάρια του βουνού και του κάμπου
Μέσα σε ελατοδάση, σε αλπικά τοπία, σε θαμνότοπους και ξέφωτα αλλά και σε παραποτάμιες περιοχές, φυτρώνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες είδη άγριων μανιταριών.

Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, η συλλογή των εαρινών μανιταριών - από γαστρονόμους και όχι μόνο - εξελίσσεται σε πραγματικό «σαφάρι» με έπαθλο τρυφερά, τροφαντά μανιτάρια. Από τα 2.200 είδη γνωστά στη χώρα μας, τα εδώδιμα ανέρχονται μόλις στα 150. Άριστης ποιότητας και με γεύση συγκλονιστική, τα ελληνικά άγρια μανιτάρια αποτελούν μια υγιεινή και ανώτερη γαστρονομικά τροφή. Επιλέγοντας προσεκτικά και με απόλυτη γνώση τα βρώσιμα μανιτάρια, εξασφαλίζουμε στον οργανισμό μας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ στο τραπέζι μας, νόστιμα καθημερινά πιάτα ή και ευφάνταστες γκουρμέ παραλλαγές.

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας – ιδιαίτερα όμως στη «μανιτοπεριφέρεια» της Δυτικής Μακεδονίας – δραστηριοποιούνται σύλλογοι, τα έμπειρα μέλη των οποίων, αναλαμβάνουν να σας αποκαλύψουν τον μαγικό κόσμο των μανιταριών μέσα από οργανωμένες περιηγήσεις στο δάσος. Τη μεγαλύτερη ποικιλία μανιταριών θα γνωρίσετε στα Γρεβενά. Οι Γρεβενιώτες, από τους πιο φανατικούς και πλέον ενημερωμένους «μανιταράδες», έχουν μετατρέψει την περιοχή τους σε πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό Εδώ έχουν εντοπιστεί είδη που θεωρούνται σπάνια σ’ όλη την Ευρώπη, μερικά μάλιστα και υπό εξαφάνιση.

Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα μερικά από αυτά:

  • Μορχέλα: με βαθιές αυλακώσεις, στίγματα και «καπελάκι» σε σχήμα κώνου, η βασίλισσα των μανιταριών, θεωρείται από τα νοστιμότερα και πολυτιμότερα είδη μετά από τις τρούφες. Το άρωμά της θυμίζει έντονα συκώτι και φουά γκρα. Οι εραστές των άγριων μανιταριών δηλώνουν δέσμιοι της σαρκώδους ηδονικής γεύσης της σε σούπες και σάλτσες, με κρεατικά, θαλασσινά αλλά και αλλαντικά.
  • Κανθαρέλλα: πορτοκαλοκίτρινη και κυματιστή, με σχήμα που θυμίζει τρομπέτα ή αναποδογυρισμένο κώνο, εντυπωσιάζει με το ανάλαφρο φρουτώδες άρωμά της. Δένει ιδανικά με άσπρες σάλτσες που συνοδεύουν πουλερικά ή αρνί ή σκέτη σαν γλυκό του κουταλιού!
  • Βολίτης: περιζήτητος από τους καλοφαγάδες, αφράτος και παχουλός έχει άρωμα κάστανου και φουντουκιού, ενώ η γεύση του θυμίζει έντονα κρέας. Εξαιρετικός σκέτος στη σχάρα ή το τηγάνι, αδιαφιλονίκητος συμπρωταγωνιστής σε ψάρια, ομελέτες ή σ’ ένα καλά χυλωμένο ριζότο.
  • Κέρας της Αμάλθειας: η μαύρη «τρομπέτα του θανάτου» έχει υπέροχο λουλουδάτο άρωμα και ελαφρώς καπνιστή γεύση. Κοντράρει εξαιρετικά την πλούσια γεύση του κυνηγιού.
  • Αμανίτης καισαρικός: τα γνωστά και ως «αυγά του κόκορα», εξαιρετικά σπάνια μανιτάρια με θεϊκή γεύση που θυμίζει φρούτα της θάλασσας. Οι γαστρονομικές αρετές του υπέροχου αυτού μανιταριού έχουν υμνηθεί από αρχαίους Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς.

Ευεργετικά βότανα
Στη χώρα μας, σε μια από τις πλουσιότερες του κόσμου σε βιοποικιλότητα, φυτρώνουν εκατοντάδες αρωματικά και θεραπευτικά βότανα. Ως τροφή αλλά και φάρμακα της φύσης εκτιμήθηκαν – από τους αρχαίους κιόλας προγόνους μας – για τις αναλγητικές κυρίως ικανότητές τους. Σήμερα, ένα ποσοστό περίπου 75% των χημικών φαρμάκων βασίζονται στις θαυματουργές ιδιότητες των βοτάνων.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα σημαντικότερα από αυτά ακολουθώντας το αλφαβητάρι της υγείας:

  • Αντράκλα: υπέροχη σε ωμές σαλάτες, βοηθά στη προστασία της καρδιάς.
  • Βασιλικός: τονωτικό του στομάχου σαν αφέψημα, καταπραΰνει νεύρα και πονοκεφάλους, χαρίζει υπέροχο άρωμα και γεύση στα φαγητά.
  • Βαλεριάνα: το αγχολυτικό της φύσης.
  • Γλυκάνισος: ως ρόφημα για την τόνωση του πεπτικού και του νευρικού συστήματος∙ σε ζύμες αλλά και σε ποτά (τσίπουρο και ούζο) για ιδιαίτερη γεύση.
  • Δάφνη: οι αντισηπτικές της ιδιότητες καταπολεμούν το συνάχι και τη βρογχίτιδα, προσθέτει χαρακτηριστικό άρωμα σε όσπρια, σάλτσες και κρεατικά∙ δαφνέλαιο για την τόνωση των μαλλιών.
  • Δυόσμος: ως αιθέριο έλαιο απομακρύνει τις φλεγμονές του ρινοφάρυγγα, τις ουλίτιδες, τους πόνους των ρευματισμών∙ ιδιαίτερα ευεργετικό για το στομάχι, τις ημικρανίες, τον λόξυγκα∙ αναντικατάστατο σε κόκκινες σάλτσες και κεφτεδάκια.
  • Δενδρολίβανο: ιδανική πρόταση για την καταπολέμηση της αναιμίας, της αϋπνίας, των ζαλάδων, της κούρασης του νου∙ σε μορφή ατμού για βαθύ καθαρισμό του προσώπου∙ ως λοσιόν για την ανάπτυξη των μαλλιών.
  • Δίκταμο: τονωτικό, αντισπασμωδικό, αντιδιαβητικό ως αφέψημα∙ με πολλές εφαρμογές στην αρωματοποιία και τη φαρμακευτική ως αιθέριο έλαιο.
  • Ευκάλυπτος: σε μορφή ατμού ιδανικός για εισπνοές ως αντισηπτικό των πνευμόνων∙ χωνευτικό και τονωτικό αφέψημα.
  • Θυμάρι: τονωτικό και αντισηπτικό, καταπολεμά τον πυρετό και τη γρίπη αλλά και τις δερματικές λοιμώξεις ∙ συνοδεύει άριστα το ψητό κρέας και αρωματίζει υπέροχα τις μαρινάδες.
  • Κόλιαντρος: απαραίτητος στην κουζίνα ως αρωματικό σε κρέας και ψάρι∙ ευεργετικό για το στομάχι.
  • Λουΐζα: φυσικό αναλγητικό, ιδιαίτερα για το στομάχι.
  • Λεβάντα: χαλαρώνει τον οργανισμό, αρωματίζει υπέροχα όλο το σπίτι, δρα ως φυσικό αντιβιοτικό για μια σειρά από λοιμώξεις.
  • Μελισσοβότανο: αγχολυτικό, αναλγητικό, τονωτικό του γαστρεντερικού ως αφέψημα.
  • Μέντα: τονωτικό και χωνευτικό με ευχάριστη και πιπεράτη γεύση∙ απαραίτητη στη ζαχαροπλαστική, την ποτοποιία, την αρωματοποιία και τη φαρμακευτική.
  • Μολόχα: γνωστή για τις καταπραϋντικές και μαλακτικές της ιδιότητες, θεωρείται ο «γιατρός του στομάχου».
  • Πικραλίδα: για την αναιμία, τη χοληστερίνη, τις δερματικές παθήσεις, τον διαβήτη∙ σε ορεκτικές σαλάτες αλλά και παραδοσιακές πίτες.
  • Ρίγανη: πολύ αποτελεσματική για τη διάρροια, τη ναυτία των ταξιδιωτών, την τόνωση του οργανισμού∙ «βασίλισσα» της χωριάτικης σαλάτας και όλων των ψητών.
  • Τσουκνίδα: ο χυμός της φημίζεται για τις αντιαναιμικές του ιδιότητες∙ αποτοξινώνει τον οργανισμό, καταπολεμά παθήσεις της χολής και του στομάχου∙ οι τρυφερές τσουκνίδες είναι πολύ ωφέλιμες παρασκευασμένες σε πίτα.
  • Τσάι του βουνού: το πιο διαδεδομένο ρόφημα στην Ελλάδα έχει πεπτικές, θερμαντικές, τονωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες∙ συνιστάται κατά των κρυολογημάτων, ενώ με μέλι και λεμόνι λειτουργεί ως αντισηπτικό του λαιμού.
  • Φασκόμηλο: αρωματικό χωνευτικό, απολυμαντικό, τονωτικό και καταπραϋντικό ως αφέψημα.
  • Χαμομήλι: θαυμάσιο αντισηπτικό αλλά και καταπραϋντικό∙ πολύτιμος σύμμαχος της ομορφιάς και της υγείας του δέρματος.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του ΕΟΤ.
Για πληροφορίες webmaster@gnto.gr    All Rights Reserved. GNTO © 2013.