In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Μανιτάρια του βουνού και του κάμπου

Μέσα σε ελατοδάση, σε αλπικά τοπία, σε θαμνότοπους και ξέφωτα αλλά και σε παραποτάμιες περιοχές, φυτρώνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες είδη άγριων μανιταριών.

Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, η συλλογή των εαρινών μανιταριών - από γαστρονόμους και όχι μόνο - εξελίσσεται σε πραγματικό «σαφάρι» με έπαθλο τρυφερά, τροφαντά μανιτάρια. Από τα 2.200 είδη γνωστά στη χώρα μας, τα εδώδιμα ανέρχονται μόλις στα 150. Άριστης ποιότητας και με γεύση συγκλονιστική, τα ελληνικά άγρια μανιτάρια αποτελούν μια υγιεινή και ανώτερη γαστρονομικά τροφή. Επιλέγοντας προσεκτικά και με απόλυτη γνώση τα βρώσιμα μανιτάρια, εξασφαλίζουμε στον οργανισμό μας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ στο τραπέζι μας, νόστιμα καθημερινά πιάτα ή και ευφάνταστες γκουρμέ παραλλαγές.

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας – ιδιαίτερα όμως στη «μανιτοπεριφέρεια» της Δυτικής Μακεδονίας – δραστηριοποιούνται σύλλογοι, τα έμπειρα μέλη των οποίων, αναλαμβάνουν να σας αποκαλύψουν τον μαγικό κόσμο των μανιταριών μέσα από οργανωμένες περιηγήσεις στο δάσος. Τη μεγαλύτερη ποικιλία μανιταριών θα γνωρίσετε στα Γρεβενά. Οι Γρεβενιώτες, από τους πιο φανατικούς και πλέον ενημερωμένους «μανιταράδες», έχουν μετατρέψει την περιοχή τους σε πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό Εδώ έχουν εντοπιστεί είδη που θεωρούνται σπάνια σ’ όλη την Ευρώπη, μερικά μάλιστα και υπό εξαφάνιση.

Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα μερικά από αυτά:

  • Μορχέλα: με βαθιές αυλακώσεις, στίγματα και «καπελάκι» σε σχήμα κώνου, η βασίλισσα των μανιταριών, θεωρείται από τα νοστιμότερα και πολυτιμότερα είδη μετά από τις τρούφες. Το άρωμά της θυμίζει έντονα συκώτι και φουά γκρα. Οι εραστές των άγριων μανιταριών δηλώνουν δέσμιοι της σαρκώδους ηδονικής γεύσης της σε σούπες και σάλτσες, με κρεατικά, θαλασσινά αλλά και αλλαντικά.
  • Κανθαρέλλα: πορτοκαλοκίτρινη και κυματιστή, με σχήμα που θυμίζει τρομπέτα ή αναποδογυρισμένο κώνο, εντυπωσιάζει με το ανάλαφρο φρουτώδες άρωμά της. Δένει ιδανικά με άσπρες σάλτσες που συνοδεύουν πουλερικά ή αρνί ή σκέτη σαν γλυκό του κουταλιού!
  • Βολίτης: περιζήτητος από τους καλοφαγάδες, αφράτος και παχουλός έχει άρωμα κάστανου και φουντουκιού, ενώ η γεύση του θυμίζει έντονα κρέας. Εξαιρετικός σκέτος στη σχάρα ή το τηγάνι, αδιαφιλονίκητος συμπρωταγωνιστής σε ψάρια, ομελέτες ή σ’ ένα καλά χυλωμένο ριζότο.
  • Κέρας της Αμάλθειας: η μαύρη «τρομπέτα του θανάτου» έχει υπέροχο λουλουδάτο άρωμα και ελαφρώς καπνιστή γεύση. Κοντράρει εξαιρετικά την πλούσια γεύση του κυνηγιού.
  • Αμανίτης καισαρικός: τα γνωστά και ως «αυγά του κόκορα», εξαιρετικά σπάνια μανιτάρια με θεϊκή γεύση που θυμίζει φρούτα της θάλασσας. Οι γαστρονομικές αρετές του υπέροχου αυτού μανιταριού έχουν υμνηθεί από αρχαίους Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς.

 

 

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του ΕΟΤ.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2017.