In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Στο διάβα των πουλιών

Μεγάλη ποικιλία οικοσυστημάτων με ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα και πανίδα, βιότοποι εξαιρετικής ομορφιάς έχουν προικίσει την ελληνική γη με εντυπωσιακά τοπία, υπέροχη επιλογή για εναλλακτικές περιπλανήσεις. Μακριά από τις πολύβουες τουριστικές διαδρομές, τα ελληνικά οικοσυστήματα, χερσαία και υγροτοπικά, αποτελούν ιδανικό προορισμό για τον φυσιολάτρη ταξιδευτή αλλά και τον αμύητο επισκέπτη που επιθυμεί να επανακαθορίσει τη σχέση του με τη φύση.

 

 

Ποικίλες οι τουριστικές δράσεις που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στον παραδεισιακό αυτό χώρο, στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Σημείο αναφοράς, με ευρύτατη διάδοση στο εξωτερικό, είναι η παρατήρηση της ορνιθοπανίδας, το περίφημο “bird watching”, η ηπιότερη και φιλικότερη προς το περιβάλλον τουριστική δραστηριότητα που φτάνει μέχρι την προστασία και τη μελέτη των πτηνών, ενδημικών και αποδημητικών, από συνειδητοποιημένους επισκέπτες ή εθελοντές. Με αυτόν τον τρόπο, ο Τουρισμός γίνεται μια υπεύθυνη δραστηριότητα, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην άγρια ζωή κάθε προορισμού.

 

 

Η Ελλάδα, χάρη στη σπάνια γεωμορφολογία της με τις έντονες αντιθέσεις και τις πολλές περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας, αποτελεί πόλο έλξης για πολυάριθμα είδη ορνιθοπανίδας. Παρά τις ανθρώπινες επιδράσεις έχει διατηρηθεί μια ιδιαίτερα μεγάλη βιοποικιλότητα, πολύ κοντά μάλιστα στις φυσικές συνθήκες. Σταθμός ενδιάμεσος για τα μεταναστευτικά πουλιά που διέρχονται από τη χώρα μας, τόπος αναπαραγωγής άλλων, χειμωνιάτικο καταφύγιο για μια τρίτη κατηγορία, η χώρα μας φιλοξενεί 407 είδη πουλιών.

Εκεί όπου η θάλασσα ενώνεται με τα ποτάμια και τα γλυκά νερά συναντούν τα αλμυρά, διαχειμάζουν ή απλώς ξεκουράζονται κατά τη διέλευσή τους από την Ελλάδα χιλιάδες πτηνά, πολλά από αυτά μοναδικά στην παγκόσμια ορνιθοπανίδα. Η Ελλάδα έχει σήμερα περισσότερους από 400 μικρούς και μεγάλους υγροτόπους συνολικού εμβαδού πάνω από 2 εκατομμύρια στρέμματα, ανεκτίμητα διαμάντια του οικολογικού μας πλούτου.

Μεγάλης ορνιθολογικής αξίας και απαράμιλλης ομορφιάς είναι το Δέλτα των 4 Ποταμών – Γαλλικός, Λουδίας, Αξιός, Αλιάκμονας εκβάλλουν στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού σε μια έκταση 320 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μια ενιαία παράκτια περιοχή, μοναδική στον κόσμο, όπου τα τέσσερα ποτάμια ως ζωηφόρες εστίες τροφοδοτούν ένα πολύμορφο σύστημα ελών, λιμνοθαλασσών και αλυκών, δέλτα και εκβολών, χωρίς να εμπλέκεται πουθενά ο ανθρώπινος παράγοντας. Γι’ αυτό, στο υγροτοπικό αυτό σύμπλεγμα συναντά ο επισκέπτης πάνω από 270 είδη πουλιών, μεταξύ αυτών σπάνια και απειλούμενα, όπως η χαλκόκοτα, ο μελανοκέφαλος γλάρος, η λαγγόνα και η αβοκέτα• εδώ βρίσκεται και η σπουδαιότερη αποικία φωλιάσματος ερωδιών στην Ευρώπη. Μάλιστα, το τετραπλό δέλτα αποτελεί βασικό σταθμό διέλευσης των αποδημητικών πουλιών, καθώς βρίσκεται σε «μεταναστευτικό στενωπό», με αποτέλεσμα χιλιάδες υδρόβια πουλιά να συγκεντρώνονται κάθε χρόνο.

 

 

Βέβαια, σταθμούς φιλόξενους για πληθώρα πουλιών, αποδημητικών και ενδημικών, αποτελούν δάση και λίμνες της ελληνικής ενδοχώρας, τοπία ονειρικά που προσκαλούν τον ευαίσθητο επισκέπτη να επανασυνδεθεί με τη φύση και δελεάζουν τον ορνιθοπαρατηρητή να εγκύψει αμέριμνος στη ζωή των πουλιών. Η μεγαλοπρεπής βλάστηση, ξέφωτα και ρεματιές που εναλλάσσονται, μεθυστικά κελαϊδίσματα των πουλιών συνθέτουν ένα καλειδοσκόπιο εικόνων, ήχων και χρωμάτων, ασύλληπτο για τα δεδομένα της αγχωμένης καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου.

Το πανέμορφο Δάσος της Δαδιάς απλώνεται στις λοφώδεις απολήξεις της Ροδόπης, σε μια κατάφυτη έκταση 72.500 στρεμμάτων. Στη Δαδιά έχουν καταγραφεί 219 είδη πουλιών, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Ασίας και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών ορνιθοπανίδας. Μάλιστα, το δάσος της Δαδιάς είναι το τελευταίο καταφύγιο των πιο σπάνιων αρπακτικών της Ευρώπης. Ο μαυρόγυπας είναι το επίσημα προστατευόμενο είδος του Δάσους της Δαδιάς και αποτελεί το έμβλημα του βιοτόπου. Ο θαλασσαετός, το πιο σπάνιο αρπακτικό της Ελλάδας, φωλιάζει ακόμη στη περιοχή, όπως και ο βασιλαετός και ο κραυγαετός.

Μετά από μια ανυπέρβλητη διαδρομή μέσα στο δάσος, ειδικά διαμορφωμένα παρατηρητήρια μάς περιμένουν να απολαύσουμε ένα πανόραμα του φυσικού κόσμου, χωρίς τη διαμεσολάβηση της μικρής οθόνης• νομίζει κανείς ότι βρίσκεται στον κήπο της Εδέμ, καθώς παρατηρούμε τα αρπακτικά κατά τη διάρκεια λήψης της τροφής τους από ειδικούς χώρους ταΐστρας: εικόνες που μόνο η φύση ξέρει να προσφέρει απλόχερα σε όσους λαχταρούν να τις ανακαλύψουν.

 

 

Η λίμνη Κερκίνη, υγρότοπος διεθνούς σημασίας, στα ΒΔ του νομού Σερρών, βρίσκεται σε προνομιακή φυσική θέση, μεταξύ επιβλητικών βουνών (Μπέλες, Δύσωρο, Μαυροβούνι) και με κύριο αιμοδότη τον Στρυμόνα ποταμό, κυλιόμενη ωραιότητα που δεσπόζει στην περιοχή. Πάνω από 300 είδη πουλιών βρίσκουν καταφύγιο, τα οποία φωλιάζουν ή χρησιμοποιούν τη λίμνη ως μέρος για ανάπαυση και τροφοληψία κατά τη μεταναστευτική πορεία τους προς νότο. Κορμοράνοι, λευκοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, χουλιαρομύτες, μαυρογλάρονα, λευκοπελαργοί, πετρίτες, νανόχηνες κ.ά. αποτελούν τους μόνιμους κατοίκους που συναντά ο επισκέπτης στα λασποτόπια και τα υγρολίβαδα της λίμνης, όπου υπάρχει και ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στην Ελλάδα. Όμως, ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς της λίμνης είναι ο αργυροπελεκάνος• στην Κερκίνη βρίσκεται η σημαντικότερη περιοχή διαχείμανσης του συγκεκριμένου είδους στην Ευρώπη. Εκατοντάδες αργυροπελεκάνοι κατακλύζουν κάθε χρόνο τη λίμνη αποτελώντας τη σημαντικότερη ατραξιόν της περιοχής. Άλλωστε, στα highlights της επίσκεψης στην Κερκίνη είναι η βαρκάδα με τις πλάβες, παραδοσιακές βάρκες χωρίς καρίνα• κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του ο επισκέπτης μπορεί να προσεγγίσει τις ειδικά διαμορφωμένες εξέδρες όπου φωλιάζουν και αναπαράγονται οι αργυροπελεκάνοι, πάντα σε ασφαλή απόσταση για τα πουλιά…

Χρήσιμοι σύνδεσμοι: 

Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση: www.wwf.gr

Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων: www.ekby.gr

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: www.ornithologiki.gr

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.