In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Σπήλαιο Αγίου Γάλακτος στη Χίου

Bρίσκεται στο B.Δ. άκρο της Χίου, περίπου 65 χιλιόμετρα από την ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού. Ουσιαστικά πρόκειται για τμήμα κοίτης αρχαίου υπόγειου ποταμού με πολύ ενδιαφέρουσα μορφολογία, διανοιγμένο στο λόφο που βρίσκεται το ομώνυμο χωριό.

Αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τριών σπηλαίων, τα οποία είναι διανοιγμένα το ένα κάτω από το άλλο. Το σπήλαιο που βρίσκεται πιο ψηλά είναι το λιγότερο γνωστό και χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο κατά τους μεσαιωνικούς και νεότερους χρόνους. Στο μεσαίο σπήλαιο, στο στόμιό του, είναι κτισμένη η Παναγία η Aγιογαλούσαινα που έδωσε το όνομά της και στο χωριό. 

Η εκκλησία της Παναγίας είναι του 13ου-14ου αιώνα με ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται στα 1721. Ίσως να λειτούργησε και ως μοναστήρι. Στο εσωτερικό του σπηλαίου συναντάμε το παρεκκλήσι της Αγίας Άννας με τις παλαιότερες τοιχογραφίες του νησιού (11ος-12ος αι.) καθώς και τον βράχο από τον οποίο στάζει σταλακτικό υγρό που λόγω της ασβεστολιθικής του προέλευσης είναι λευκό και μοιάζει με γάλα. Οι ντόπιοι το θεώρησαν «Άγιο Γάλα» και του απέδιδαν θεραπευτικές ιδιότητες. Το χαμηλότερο σπήλαιο, που είναι και το μεγαλύτερο από τα τρία, έχει αξιοποιηθεί και είναι επισκέψιμο. 

Περιλαμβάνει έναν επιμήκη διάδρομο 220 μέτρων με σημαντικό σταλαγμιτικό διάκοσμο, που σχηματίζει μαιάνδρους αλλά και ευρύχωρες αίθουσες με δαιδαλώδεις θαλάμους. Εξώστες, παράθυρα, γέφυρες και λαγούμια συγκαταλέγονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Τα γυμνά τοιχώματα είναι λεία και γεμάτα γλυφές από τη συμπύκνωση, ενώ σε πολλά σημεία, αναπτύσσεται εντυπωσιακός διάκοσμος μεγάλων διαστάσεων. Η υγρασία και η σταγονορροή είναι έντονες ενώ η θερμοκρασία μεταβάλλεται. Αρκετές νυχτερίδες βρίσκουν καταφύγιο στο σπήλαιο.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα του σπηλαίου μαρτυρούν ανθρώπινη παρουσία από τα προϊστορικά χρόνια. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ευρήματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας της Μέσης και Νεότερης Νεολιθικής περιόδου (6000 και 5000 π.X.) όπως πήλινα αγγεία, εργαλεία και ειδώλια τα οποία βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου. Στο σπήλαιο περιέχονταν, επίσης, σποραδικά κατάλοιπα όλων των μεταγενέστερων περιόδων. 

Άφθονα είναι τα διατροφικά κατάλοιπα, κυρίως οστά ζώων, ψαριών και κογχύλια. Αξιοσημείωτη είναι η ανεύρεση οστών από αρκούδες, λεοπαρδάλεις, αγριόχοιρους και ζαρκάδια, ζώα που έχουν εξαφανιστεί πλέον από το νησί.

 

Ο θρύλος του σπηλαίου

Ο θρύλος λέει ότι κάποιος Βασιλιάς του Βυζαντίου εξόρισε τη λεπρή κόρη του στη Xίο. Η άρρωστη βρήκε καταφύγιο σε μια σπηλιά και μια μαυροφόρα γυναίκα ανέλαβε τη φροντίδα της. Μετά από τρία χρόνια ο Βασιλιάς μετάνιωσε για την πράξη του και έστειλε καράβι να τη φέρει πίσω. Οι απεσταλμένοι του Βασιλιά τη βρήκαν θεραπευμένη από το νερό που έσταζε από τη σπηλιά. O Βασιλιάς τότε διάλεξε μια τοποθεσία κοντά στο χωριό για να χτίσει την εκκλησιά που είχε τάξει. Οι εργάτες, όμως, έβρισκαν κάθε πρωί τα εργαλεία τους έξω από τη σπηλιά. Έτσι, η εκκλησία χτίσθηκε έξω από αυτήν, και η περιοχή πήρε το όνομα Άγιο Γάλας.


Το σπήλαιο μπορείτε να το επισκεφθείτε με την συνοδεία ξεναγού, κατόπιν συνεννόησης με την διαχειριστική αρχή, από τον Μάιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, την Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή και από τις 11:00 - 17:00.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2271044830 – 1

 

Ελίζαμπεθ Σταθοπούλου
Δρ. Γεωλογίας

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.